Centrul de cercetări subacvatice al județului Covasna a introdus în programul pe care îl derulează la lacul de la Dalnic, activități și exerciții destinate copiilor cu autism

Coordonatorul Centrului de Scufundări Subacvatice din județul Covasna, scafandrul profesionist Szabó Jenő, a declarat ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, că exercițiile, realizate în apă, sunt adresate copiilor cu vârsta de la patru ani în sus.

„Avem niște exerciții și activități care stimulează diferite simțuri ale copiilor cu autism. Doar de anul acesta derulăm aceste activități.  Ne adresăm celor cu vârsta de la 4 ani în sus. O ședință durează cam o oră și jumătate. Autismul este foarte complex și diferit, de la persoană la persoană, deci, trebuie, în primul rând identificat unde sunt deficiențele, după care ne focusăm pe ceea ce dorim să realizăm, pe ceea ce dorim să dezvoltăm. Exercițiile se derulează în apă.”-  a spus Szabó Jenő.

Copii din Oradea au participat, deja la aceste activități, dar sunt așteptați și din alte localități.

Exercițiile au loc doar cu programare.

„Derulăm această activitate, doar cu programare, deoarece se lucrează doar cu o singură persoană, pentru că trebuie să fie un mediu cât mai sărac în informații, să nu fie mulți oameni, să nu fie zgomot sau lucrări care să le distragă copiilor atenția.”- a spus Szabó Jenő.

Activități pentru relaxare și petrecere a timpului liber: Audiții subacvatice, cursuri de scufundări

În această perioadă, Centrul de cercetări subacvatice derulează, la Dalnic, cursuri de scufundări, teoretice și practice, la finalul cărora cursanții pot obține brevet de scufundări.

Audițiile muzicale subacvatice, sunt, de asemenea, cuprinse în oferta Centrului.

Pe suprafața lacului au fost amplasate patru căzi speciale. Sub apă a fost montat un difuzor, ce emite chiar și undele de joasă frecvență.

„Audițiile subacvatice, au căutare. La sfârșit de săptămână vor fi Perseidele, iar dacă vremea permite, atunci, se vor putea combina audițiile subacvtice, cu vizionarea Perseidelor, însă și în acest caz, este nevoie ca persoanele interesate să își facă programare.” – a spus Szabó Jenő.

Băuturi din creson de apă

La Dalnic, a fost amenajat și un loc special pentru plante acvatice și semi-acvatice, iar printre cele care au fost aduse acolo se numără și cresonul de apă, cunoscut pentru o serie de proprietăți curative.

„Din acesta, se fac ceaiuri sau o soluție la rece, de băut. E medicament, practic. Este recomandat pentru diferite probleme de inimă și nu numai”- a precizat Szabó Jenő.

Potrivit acestuia, activitățile se vor desfășura la lacul de la Dalnic, până la finele acestei luni. Detalii cu privire la acestea sau la modalitatea de programare, pot fi aflate accesând pagina de Facebook  – „My lake”, site-ul http://www.mylake.ro sau prin email la [email protected] sau la [email protected].

Szabó Jenő are o experienţă de peste două decenii şi jumătate în domeniul scufundărilor și a fost membru al echipei celebrului explorator Jacques Yves Cousteau, în expediţia în Bazinul Hidrografic al Dunării, între 1991-1992. A fost membru în mai multe expediţii de cercetare și a fost conducătorul mai multor expediţii de arheologie subacvatică. În urmă cu aproximativ trei ani, el a amenajat lacul artificial la Dalnic.

Ana Ciorici Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail