„Meritul pentru succesul Adunării Generale aparține tuturor astriștilor participanți” mărturisește președintele ASTREI, prof.univ.dr. Dumitru Acu. Suntem convinși că are dreptate, totuși se cuvine să evidențiem eforturile pentru organizarea și buna desfășurare a celei de a 110-a Adunare Generală a Asociațiunii (9-11 octombrie 2015), care, în acest an, a avut loc la Abrud, eforturi ale Despărțământului ASTRA, Abrud – Câmpeni, unite cu cele ale membr+ilor Biroului Asociațiunii ASTRA, sprijiniți în mod exemplar de instituțiile locale, de . . Primăriile Abrud și Câmpeni, de Consiliul Județean Alba, de conducerea Liceului „Horea, Cloșca și Crișan”, în incinta căruia s-au desfășurat lucrările Adunării Generale. Mulțumiri din suflet se cuvin tuturor. Aștriștii din țară și din afara granițelor au fost primiți cu dragoste în Țara Moților, unde s-au simțit ca … acasă.
A 110-a Adunare Generală a Asociațiunii ASTRA a marcat și două date memorabile: 150 de ani de la prima Adunare Generală desfășurată la Abrud și 25 de ani de activitate a ASTREI REDIVIVA, consemnate în două volume oferite participanților: „Activitatea Asociațiunii transilvane pentru Literatura Română și Cultura poporului Român în zona Munților Apuseni – Despărțământul Abrud” de prof. Viorel Chira (Editura Altip, Alba Iulia, 2015) și „Asociațiunea ASTRA întru iubire de suflet românesc” de Luminița Cornea (Editura Asociațiunii ASTRA, Sibiu, 2015).
Biroul Asociațiunii Astra a editat broșurile „Raport de activitate al Asociațiunii ASTRA pe anul 2014” (Sibiu, 2015, 209 p.) și „Asociațiunea ASTRA program de activități – 2015”, care au constituit documente principale ale Adunării Generale.
Lucrările Adunării Generale ASTRA de la Abrud, începute cu intonarea Imnului României, urmat de intonarea Imnului ASTREI, au început prin cuvântul vrednicei profesoare Mariana Motora, președinte al Despărțământului Astra Abrud-Câmpeni, după care a condus desfășurarea evenimentului prof.univ.dr. Dumitru Acu, președintele Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura poporului Român. Domnia sa și-a manifestat bucuria că lucrările Adunării Astrei se desfășoară „într-o localitate binecuvântată de Dumnezeu”. În continuare a prezentat invitații. Înainte de a oferi cuvântul reprezentanților celor două biserici surori, a precizat că „bisericile noastre au înțeles că idealul de unitate națională este cel mai scump pentru popor și mai presus de orice interes.” Alături de Astra se află Biserica ortodoxă, reprezentată, la Abrud, de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul de Alba Iulia, și Biserica greco-catolică, reprezentată de Preasfințitul Claudiu Pop, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore a Bisericii Greco-Catolice.
Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Irineu afirmă, în cuvântul său, că, în Țara moților sau „Țara de Apus”, cum o numește istoricul Vasile Pârvan, „istoria este scrisă atât în roca tare a munților cât și în inima oamenilor care au militat pentru tot ce e nobil și sfânt pentru înfăptuirea idealurilor de dreptate, unitate, prosperitate. Acestea sunt tocmai idealurile scumpe Astrei”, că Astra „s-a născut la umbra Bisericii”, iar de la Biserică, „mama ei spirituală, primește pilda de a contribui la formarea conștiinței naționale și la modelarea morală a oamenilor. Biserica a fost sculptorul sau maestrul divin, care de aproape 2000 de ani a fost una cu poporul, Biserica, sufletul neamului, iar neamul, trupul Bisericii. Astriștii înțeleg aceasta și de aceea rămân atașați de Biserică.” Alocuțiunea Arhiepiscopului Irineu accentuează ideea că, prin activitățile ei multiple, ASTRA a urmărit conștientizarea și asumarea identității naționale a românilor, ajutând „să înțelegem că nu poate exista o conștiință românească autentică în ființa românului contemporan care nu simte o identitate spirituală și de credință cu moșii și strămoșii lui.” De ce? Pentru că „un popor care își uită înaintașii își taie rădăcinile existenței și, în scurtă vreme, se va usca și va pieri.” Urmează concluzia clară că este necesar „să ne amintim de acele minți luminate și de acei cărturari adunați în sânul ASTREI, care au fost angajați efectiv într-un apostolat creștinesc și românesc.” Este aplaudată și ideea că ASTRA accentuează „necesitatea modelării morale și civice, creșterea respectului pentru carte și școală, fiindcă progresul în cunoaștere, în știință și cultură duce la însănătoșirea morală a societății.”
Lucrările celei de a 110-a Adunare Generală de la Abrud au fost onorate de prezența unor importante personalități. Numim, în primul rând, pe academicianul Ionel Valentin Vlad, președintele Academiei Române, apoi pe ing. Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, cărora, după intervențiile lor, le-au fost acordate de către Președintele Asociațiunii „Diploma de Excelență „Andrei Șaguna” pentru merite remarcabile în susținerea și înfăptuirea cu înalt devotament a valorilor spirituale și culturale ale poporului român”.
Alte importante distincții astriste: Premiul Asociațiunii ASTRA pe anul 2014 a fost acordat domnului Marin Sara, președintele Despărțământului ASTRA Reghin; Premiul Literar „Octavian Goga” pe anul 2014 a fost acordat doamnei Luminița Cornea, președinta Despărțământului Astra Covasna-Harghita.
La Adunarea Generală Astra de la Abrud, au prezentat alocuțiuni și alți invitați de seamă: academician Emil Burzo, președintele Filialei Cluj a Academiei Române, prof. univ.dr.Daniel Breaz, rectorul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, ing. Nicolae Simina, primarul Abrudului, ec. Maria Precup, primarul orașului Reghin (locul desfășurării Adunării Generale Astra în 2014), ing. Silviu Ponoran, primar al orașului Zlatna, Mihail Silistranu, reprezentant al Guvernului Republicii Moldova.
Președintele ASTREI a citit mai multe mesaje primite, dintre care amintim pe cele de la Președintele României, apoi din partea Ministrului Afacerilor Externe, de la Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului. În toate, se prezintă felicitări la adresa Asociațiunii pentru activitățile desfășurate, se urează succes în desfășurarea lucrărilor.
În cadrul Sesiunii internaționale de comunicări științifice, au fost prezentate comunicări în plen și în cele trei secțiuni intitulate: „Asociațiunea Astra Rediviva”, „Perspective și strategii în activitatea Asociațiunii ASTRA în Munții Apuseni” și „Prezent și perspective ale învățământului din Munții Apuseni.”
Dintre comunicările prezentate în plen remarcăm comunicarea academicianului Ionel Vlad, care apreciază „calitatea înaltă a activității din despărțămintele ASTREI pentru luminarea și ridicarea poporului român”, menționând că Academia Română a susținut și va susține mereu Astra. Alte comunicări au evidențiat istoricul zonei și al Abrudului (prof. Viorel Chira, prof. Nicolae Rusalin Sicoe), realități și perspective ale vieții locuitorilor din Apuseni (lector univ.dr.Florin Stan), importanța pădurii, ca una dintre cele mai mari bogății (ing. Roman Motora, ing. Vasile Motora), Abrudul ca centru al mineritului din Transilvania (ing. Emil Crișan) ș a. Menționăm în mod deosebit delegația depărțămintelor din Basarabia care au prezentat cu dragoste și bucurie salutul lor, oferind tradiționalul colac și tablouri Eminescu.
Sesiunea de comunicări științifice și adunarea generală cu un caracter administrativ au ocupat cea mai mare parte din perioada celor trei zile în care astriști de pe toate meleagurile românești s-au întâlnit la Abrud. Pe lângă acestea, programul celei de a 110-a Adunare Generală a Asociațiunii de la Abrud a cuprins vernisajul expoziției de artă populară și minerit, dezveliri de plăci comemorative în oraşul Abrud şi Detunata, depuneri de coroane, vizite la obiective istorice din Câmpeni și la Complexul memorial „Avram Iancu”, la muzeul etnografic din Bucium, lansări de carte: prof. Viorel Chira, „Activitatea Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român în zona Munţilor Apuseni-Despărţământul Abrud”, Luminiţa Cornea, „Asociaţiunea ASTRA întru iubire de suflet românesc”, Vasile Rusu, „Un sibian din Sălaj”, dar şi de reviste astriste.
La Complexul memorial „Avram Iancu”, astriștii participanți la Adunarea generală de la Abrud au vizitat Casa memorială „Avram Iancu”, Muzeul etnografic și Biblioteca (unde au fost donate cărți din partea despărțămintelor). În curtea complexului memorial, au fost primiți cu dragoste de minunatele tulnicărese îmbrăcate în costume populare. Cântecul din tulnic ne-a emoționat pe toți și ne-a strămutat sufletește în vremuri mult îndepărtate.
Tradițional, în programul adunărilor generale ale Asociațiunii, există și o cină astristă întotdeauna cu un bogat program artistic. La Abrud, programul artistic a fost susținut de moții din Munții Apuseni, tinere tulnicărese și taragotiști, cu soliști vocali, dar și de reprezentanți ai oaspeților: Rodica Ioniță Grosu, solistă de muzică populară din Iași și Gheorghe Filip, recitator din Miercurea-Ciuc.
Se cuvine să remarcăm eforturile conducerii Liceului „Horea, Cloșca și Crișan” din Abrud, director prof. Mariana Tanțoș, care s-a mobilizat să ofere tot ce este mai bun oaspeților veniți din toată țară și din afara granițelor. Menționăm că totul (desfășurare, cazare, masă) a avut loc în incinta acestui liceu perceput ca un liceu de elită. Toți cei care am fost acolo certificăm această afirmație și mulțumim tuturor organizatorilor – cu plecăciune, doamnei profesor Mariana Motora, președinta Despărțământului Astra Abrud-Câmpeni.
Citind pagini din volumul profesorului Viorel Chira dedicat ASTREI din Munții Apuseni, m-am oprit la următoarele cuvinte semnate de Alexandru Sterca Suluțiu (1794-1867; președinte al ASTREI și, azi, patronul spiritual al Despărțământului Abrud): „Ferice de aceia dintre voi care veți căuta și afla consolațiunea voastră în cultivarea literaturii și în instruirea acestui popor demn de o soartă mai bună.”Așa să fie!
Luminița CORNEA