După ce vineri s-au afişat rezultatele parţiale şi după rezolvarea contestaţiilor, absolvenţii claselor a VIII-a participanţi la Evaluarea Naţională şi-au aflat notele finale.

Faţă de anul trecut, în judeţul Covasna numărul elevilor care au luat peste nota 5, la probele de Limba şi Literatura Română şi Limba Maghiară, a crescut cu câteva procente. Astfel, dacă în 2010, 78,0% dintre elevi luau peste 5 la Limba şi Literatura Română, anul acesta procentul a fost de 79,1%, în timp ce, la Limba Maghiară procentul a crescut cu aproape 3%. La proba de Matematică, însă, stau exact invers. Dacă rezultatele finale din 2010 arătau faptul că 76,1% dintre elevi au obţinut o notă peste 5, anul acesta doar 68,4% dintre elevii evaluaţi au trecut acest prag.

S-a luat şi nota maximă

La proba de Limba şi Literatura Română elevii covăsneni au reuşit să ia patru note de 10 „curat”. La celelalte două probe lucrurile stau şi mai bine, absolvenţii de gimnaziu obţinând 16 note de 10 la matematică, şi 14 la limba maghiară.

Notele obţinute la Evaluarea Naţională sunt importante, deoarece înscrierea în clasa a IX-a în liceele de stat se face fără examen, doar pe baza mediei de admitere. Aceasta este reprezentată de media aritmetică între media de absolvire a claselor V-VIII şi media de la Evaluarea Naţională.

În zilele următoare, absolvenţii clasei a VIII-a urmează să se înscrie la liceu. Astfel, între 29 iunie – 5 iulie se vor completa opţiunile în fişele de înscriere de către elevi şi părinţii acestora, asistaţi de diriginţi. Între 30 iunie – 6 iulie – datele din fişele de înscriere vor fi introduse în baza de date computerizată, iar în perioada 30 iunie – 7 iulie are loc verificarea de către părinţi şi candidaţi a fişelor editate de calculator, pentru corectarea greşelilor în baza de date computerizată şi listarea fişelor corectate. Repartizarea la licee va fi făcută până în 12 iulie.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail