Ziua națională a produselor agroalimentare românești instituită prin legea 168/2017 este celebrată, începând din acest an, în data de 10 octombrie, a anunțat ieri, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Covasna, ing. Könczei Csaba, în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit acestuia, angajații instituției au marcat evenimentul, pe teren, alături de producători locali, împărțindu-le acestora etichete tricolore, cu inscripția „Produs românesc”.
Directorul Könczei Csaba a afirmat că instituirea Zilei naționale a produselor agroalimentare românești este binevenită.
„După părerea mea, Legea 168 din 12 iulie 2017, privind instituirea zilei de 10 octombrie ca Ziua națională a produselor agroalimentare românești, este o lege binevenită. Noi, de ani de zile promovăm produsele locale și încercăm să determinăm oamenii să consume produsele locale, dar instituirea unei legi privind produsele românești, indiferent de regiune sau de județ, eu zic că este foarte binevenită (…), o lege care acoperă acea idee de a consuma cât mai multe produse din țară.”- a spus, ieri, Könczei Csaba.
Directorul Direcției pentru Agricultură a județului Covasna a menționat că această lege cuprinde trei articole, al doilea dintre acestea specificând că „prin produs agroalimentar românesc se înțelege produsul obținut pe teritoriul național din materii prime de bază provenite în proporție de 100% din fermele din România și are inscripționat pe etichetă drapelul României”.
Conform legii respective, Ziua națională a produselor agroalimentare românești poate fi organizată de către autoritățile publice centrale și locale și de celelalte instituții ale statului, de către societatea civilă și persoane fizice și juridice, prin organizarea și/sau participarea la programe și manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social sau științific, consacrate promovării produselor agroalimentare românești și câștigării încrederii consumatorului, iar în acest sens, autoritățile administrației centrale și locale pot acorda sprijin logistic și pot aloca fonduri din bugetele proprii.
Potrivit directorului Könczei Csaba, Ziua națională a produselor agroalimentare românești a fost marcată la nivelul județului, prin diverse acțiuni. Spre exemplu, ieri, angajați ai instituției au mers în piața din Întorsura Buzăului, pentru a le împărți producătorilor locali etichete cu inscripționarea „Produs românesc”.
„Încercăm să promovăm această idee (instituirea Zilei naționale a produselor agroalimentare românești –n.r.) prin diverse mijloace și facem acest lucru cu cel mai mare drag (…). Eu consider legea foarte binevenită și o privesc ca pe un suport în vederea promovării produselor agroalimentare locale și naționale.” –a declarat directorul Direcției pentru Agricultură a județului (DAJ) Covasna.
Acesta a declarat că este foarte important consumul de produse locale și naționale, întrucât acesta ar putea contribui la economia țării.
„(…)Prin promovarea produselor locale și naționale, promovăm prelucrarea produselor agricole primare, în zonă, în țară, și, implicit, se aduce valoare adăugată, iar banii noștri rămân <<acasă>>”.- a spus directorul Könczei Csaba.
Acesta a precizat că activitățile dedicate Zilei naționale a produselor agroalimentare românești vor continua și în cadrul Târgului de toamnă organizat la sfârșitul săptămânii, în 14-15 octombrie, la Sfântu Gheorghe.
Ana Ciorici Costache