134 de elevi din ciclul gimnazial și 15 cadre didactice din cadrul Școlii „Nicolae Colan” au efectuat, recent, o excursie culturală, vizitând monumente istorice din țară.
Excursia a fost realizată vineri, 17 noiembrie, cu sprijinul financiar acordat de către Consiliul Județean Covasna, în cadrul proiectului „Pe urmele istoriei”, și a avut ca scop stimularea interesului pentru cunoașterea istoriei și vizitarea unor obiective turistice de marcă, a precizat conducerea Școlii Gimnaziale „Nicolae Colan”.
În drum spre Sibiu, un oraș reprezentativ al culturii românești, autocarele au oprit în fața Cetății Făgărașului, una dintre cele mai mari şi bine păstrate structuri medievale din România şi din Europa, copiii având ocazia să cunoască un loc încărcat de istorie. Următorul popas a fost la Mănăstirea Cisterciană de la Cârța, unde au putut vedea ruinele mănăstirii, unul dintre cele mai vechi și mai importante monumente ale stilului gotic timpuriu din Transilvania. Pe această cale, elevii au aflat că cistercienii reprezintă un ordin călugăresc originar din Franța și răspândit în mai multe țări, și că astăzi, Mănăstirea Cârța este biserică evanghelică a comunității locale germane, situată pe malul stâng al Oltului. – am aflat de la prof. Adriana Cornea.
Potrivit acesteia, ajunși la Sibiu, elevii au urcat în Turnul cu Ceas, o punte de legătură între Piaţa Mică şi Piaţa Mare din centrul istoric al orașului. Ceasul, al cărui mecanism foarte vechi a fost realizat în anul 1494 de o firmă elvețiană, a fost admirat la penultimul etaj. De la înălţime, Turnul veghea oraşul în toate cele patru zări. Astfel, pe o parte s-a putut vedea Piața Mare unde era organizat Târgul de Crăciun ce reunea peste 90 de expozanți din țară și străinătate, pe altă parte se observa Piața Mică, iar pe celelalte două, casele tipic săsești cu arhitectura lor specifică. Un alt obiectiv vizitat a fost Muzeul de Istorie a Farmaciei, din Sibiu, deschis în anul 1972, și care cuprinde „peste 6.600 de piese ce aduc mărturii valoroase pentru evoluţia medicamentaţiei şi a tehnicilor farmaceutice de-a lungul a mai mult de trei secole şi jumătate.” (conform http://www.brukenthalmuseum.ro/farmacie/index.html).
Ieri a fost rândul elevilor din ciclul primar, alături de dascăli, să meargă în excursie la Brașov, a transmis conducerea Școlii Gimnaziale „Nicolae Colan”. Copiii au fost încântați de tot ce au putut vedea și afla, dar și de traseul parcurs, iar excursia și-a atins scopul, ne-au spus reprezentanții școlii.
Oana – Mihaela Costache