În cursul săptămânii viitoare, gospodarii din Dobârlău care au ales să practice agricultura ecologice vor depune cererile pentru subvenţiile de la APIA.
În comuna Dobârlău, 44 de persoane, plus asociaţia crescătorilor de animale, care şi-au dat seama de multiplele avantaje aduse de agricultura eco, urmează să primească certificatele ecologice. Potrivit doamnei Adriana Oprea, referent agricol, acestea au fost trimise deja pe e-mail de către firma de certificare, cetăţenii urmând să le primească în mână, cât de curând.
Următorul pas pe care gospodarii vor trebui să-l facă va fi să completeze dosarele pentru a putea primii subvenţii de la APIA. „Vineri sau luni ne vom întâlni cu oamenii pentru a putea completa dosarele pentru subvenţiile pentru teren, deoarece, până în data de 17 octombrie inclusiv acestea vor trebui depuse la Agenţia de Plăţi şi intervenţie pentru Agricultură (APIA)”, a precizat Adriana Oprea.
Primarul comunei Dobârlău, Vasile Maxim, declară că nu a fost uşor să se ajungă în acest stadiu: „De ce să nu spunem că în această fază sunt şi nişte costuri ale gospodarilor care au fost nevoiţi să susţină financiar deplasarea, costul acţiunii, pentru că nimeni nu face o activitate fără bani. Acum ne-am dori ca în această perioadă de conversie cetăţenii să poată să depună cereri să ne recuperăm sumele, şi de ce nu, alte sume suplimentare”.
Primarul comunei este foarte mulţumit
Vasile Maxim s-a declarat foarte mulţumit de stadiul în care s-a ajuns cu această activitate: „Eu sunt chiar foarte mulţumit că am ajuns în această fază, cu toate greutăţile. Pentru noi, pentru primărie, este un lucru esenţial că am găsit audienţă la cetăţeni şi i-am convins că asta este calea din zona noastră (…) Am căutat să atragem un număr cât mai mare de gospodari, iar unii dintre ei chiar ne-au solicitat să continuăm această activitate. Pe de altă parte, alţii au vrut să renunţe, dar nu i-am lăsat atât de uşor. Dacă a fost vorba de o contribuţie financiară, am reuşit să mergem mai departe cu ei. Cred că a contat şi prezenţa mea în această activitate, ca beneficiar, nu numai în calitate de primar, pentru că oamenii îşi iau câte un reper şi consideră că dacă participă şi primarul, nu e ceva rău (…) Consider că lucrurile ar fi mers destul de greu dacă nu era implicare din partea primăriei şi a agentului agricol care, pe lângă multe drumuri, a încercat să-i sprijine pe oameni, sub diferite forme. Vreau să scot în evidenţă şi munca unui om, care pe lângă partea de serviciu s-a implicat foarte mult în această activitate”, a mai spus Vasile Maxim.
Subvenţiile de la APIA acordate pentru agricultura ecologică nu sunt deloc de neglijat. Pentru acest tip de ajutor specific, România beneficiază de fonduri europene de 3.098.000 euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Cuantumul plăţii anuale suplimentare pe exploataţie se calculează de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, după finalizarea verificărilor, prin raportarea plafoanelor alocate la numărul de beneficiari eligibili, pentru fiecare dimensiune a exploataţiei din producţia vegetală şi animalieră, în limita plăţii anuale suplimentare maxime/exploataţie.
Ana Alina Costache