Bolnavii ale căror probleme de sănătate nu pot fi rezolvate în ţară, sau în cazul cărora medicii români nu pot interveni în timp util, se pot trata în ţările Uniunii Europene, pe baza formularului E112.
Potrivit informaţiilor oferite de Forro Bella, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Covasna, în cursul anului trecut zece covăsneni s-au tratat în străinătate, pe baza acestui formular. Acesta ne-a spus că cei mai mulţi dintre pacienţi sufereau de boli cardiovasculare, imunitare sau boli ale tractului urinar, beneficiind de asistenţă medicală în spitalele din Ungaria, Germania şi Austria.
În acest an, până acum, alte nouă persoane şi-au depus dosarul la CJAS Covasna pentru a se trata în ţările Uniunii Europene.
Persoana care solicită formularul E 112 trebuie să depună la sediul CJAS Covasna un dosar care să conţină: o cerere scrisă pentru a fi luat în evidenţă ca asigurat, o copie a buletinului sau a certificatului de naştere şi un dosar medical din care să rezulte diagnosticul şi recomandarea tratamentului necesar. Acest dosar medical trebuie să evidenţieze faptul că serviciul medical solicitat face parte din pachetul de servicii de bază de care pot beneficia asiguraţii în sistemul public de sănătate, precum şi faptul că este vorba de o urgenţă medicală care nu poate fi tratată, în timp util, în niciuna din unităţiile sanitare din România.
Dosarul medical trebuie să fie întocmit de un medic sau de o unitate sanitară aflată în relaţii contractuale cu o Casă de asigurări de sănătate din Romania.
Formularul E112 se eliberează înainte de plecarea persoanei beneficiare la tratament. Prestaţiile în baza formularului E112 se decontează numai între instituţii, pe bază de facturi.
Preşedintele CJAS ne-a precizat că pentru servicile prestate în cursul anului 2010, pe baza formularelor E112, instituşia pe care o conduce nu a primit nici o solicitare de decontare, până în prezent.
Anna-Maria Chiţu