Primăvara ne aduce două dintre cele mai frumoase Sărbători ale Credinţei, eşalonate la un interval de o săptămână: Floriile (duminică, 9 aprilie 2017), respectiv  Sfintele Paşti  (1618 aprilie a.c.).

   Sub  semnul  ramurilor verzi de salcie

 

După stăvechea datină creştină  în ultima duminică din lungul interval de Post ce precede Marele eveniment pascal  are loc cinstirea Intrării  Domnului  Iisus Hristos în Ierusalim, numită şi  Ziua de Florii sau Duminica Stâlparilor. Este primul praznic împărătesc cu dată variabilă  ce se schimbă anual, şi care se derulează sub  semnul  ramurilor de salcie abia înverzite.

      Ca atare, în multe icoane apare ilustrat într-un mod sugestiv momentul Intrării în Cetate al Mântuitorului călare pe un asin alb, aclamat de mulţime, care i-a aşezat în cale flori, ramuri de finic, palmier şi de măslin. Este  singurul moment din existenţa-i  pământească în care Iisus a acceptat să fie aclamat ca Împărat.

     Credinţa străbună

„Credinţa în bunul Dumnezeu ne-a învăţat  să  cinstim această perioadă, să mergem la biserică, să respectăm datinile, ne spunea  Ioan  Hosu, din satul Păpăuţi,  reguli  învăţate de la părinţi şi bunici.Am respectat Postul Paştelui, ne pregătim pentru Săptămâna Mare, perioadă încărcată de semnificaţii în fiecare zi”.

Credincioşii au  mers de cum s-a desprimăvărat  la mormintele familiei spre a le îngriji, curăţându-le  de urmele iernii, plantând flori. În Duminica Floriilor  se anină pe cruci ramurele de salcie prinse în cerc.

Pe lângă vechea semnificaţie de reînviere a naturii, s-au adăugat de-a lungul vremii obiceiuri  noi, ce ţin de venerarea celor dispăruţi.  Există datina ca gospodinele  să pregătească  anumite bunătăţi de Post, pe care să le ofere de pomană  celor sărmani, aşa -numiţii  „Moşi de Florii”, făcându-se trimitere la un moment pomenit în scrierile biblice privitoare la mama lui Lazăr, care s-a prăpădit de dorul…plăcintelor!

Este un obicei creştinesc de a se face pomeni  pentru  odihna sufletească a celor care au trecut în lumea de dincolo.

„Dezlegare la peşte“

Duminică va fi o zi deosebită pentru persoanele ce au respectat lunga perioadă de penitenţă autoimpusă, fiind a doua „Dezlegare la peşte“. Prima a avut loc de Buna Vestire, acum permiţându-se savurarea unei alte mese alcătuită din  această delicatesă, ba chiar degustarea unui pahar de vin. Imediat  urmează o perioadă de asceză, Săptămâna Patimiilor, iar în Vinerea Mare se ţine Post negru.

Peştele constituie după cum se ştie un simbol hristic, Mântuitorul având poftă să deguste în  ziua memorabilă când a intrat în Ierusalim o  bucăţică de peşte .     Referindu-se la Post, Sfântul Ioan Gură de Aur a spus că  această practică de curăţire spirituală şi trupească este binevenită, fiindcă „potoleşte trupul, înfrânează poftele cele nesăturate, curăţeşte şi înaripează sufletul, îl înalţă“.

 Zeiţa Primăverii

În aceste zile de primăvară  capricioasă, creguţele plăpânde ale sălciilor reprezintă simbolul renaşterii naturii la viaţă. Tocmai din acest motiv sunt aduse în duminca Floriilor spre a fi sfinţite la biserică, iar mai apoi luate acasă şi puse la icoană, la uşi,  reprezentând o protecţie magică a credincioşilor, contribuind la alungarea duhurilor rele. Acum este vremea în care  îşi face apariţia (potrivit mitologiei populare) şi Zeiţa Primăverii, care  ocroteşte natura, oamenii şi necuvântătoarele.

În aşezările judeţului nostru unde există  populaţie ortodoxă, de Florii credincioşii  merg  duminică-dimineaţa la biserică, ducând crenguțe de salcie spre a fi sfinţite. La Zagon am asistat în ultimii ani  la acest  frumos ritual, toţi închinătorii, mari şi mici, îmbrăcaţi de sărbătoare, aduc ramuri verzi, pe care le aşează pe o masă pusă lângă altar. După ce părintele Nicolae Hagiu ispăveşte slujba, masa ce geme de rămurele este dusă în curte. Acolo fiecare credincios primeşte la plecare un mic snop de fire sfinţite, pe care-l ia acasă,  spre a aşeza mlădiţele  lângă icoane, pe la geamuri, la uşi sau la porţi, fiind aducătoare de noroc. Cununiţele vechi abia acum se aruncă, undeva în pădure.

 Obiceiuri populare

În multe locaţităţi  din judeţ  mai dăinuie un obicei popular conform căruia  fetele de măritat  trebuie să  agaţe  de creanga  unui pom înflorit şnurul de mărţisor primit la 1 Martie, dacă vor să-şi găsească mai repede ursitul.  În noaptea premergătoare Sărbătorii de Florii, cele mai superstiţioase ascund  un fir de busuioc sub pernă, în speranţa că vor deveni mai frumoase şi mai dorite de alesul inimii. Cele cu  noroc  au şansa  chiar să  se mărite în perioada următoare…

Unii săteni de prin Ţara Buzaielor, temători în privinţa bolilor, ne-au povestit că-şi pun  în apa de îmbăiat o crenguţă de salcie sfinţită, având convingerea că vor fi protejaţi tot anul. Femeile se legau la mijloc cu un curmei făcut din crenguţe, spre a  nu avea dureri când stăteau aplecate la muncile câmpului. De asemenea, exista pe timpuri prejudecata cum că ramurile de salcam sfinţite de Florii au rol fertilizator, aducând prunci în familiile fără copii.

În vremuri de cumpănă, când era furtună mare, la un cutremur ori vreo inundaţie  se dădea  foc ramurilor sfinţite cu un an înainte.  Profesorul  Ioan Sandu ne-a relatat  despre o altă datină foarte veche, chiar din perioada precreştină, potrivit căreia  mugurii ramurilor de salcii sfinţite se ardeau în curte,  spre a feri locuinţa şi acareturile  de foc.

 Cum va fi vremea de Florii va fi şi de Paşti

Oamenii satului mai  spun că aşa cum va fi  vremea  în Duminica Floriilor, tot la fel o să fie de Paști.  În credinţa populară, de vor cânta broaştele de Florii, vara care va urma o să fie o lungă şi frumoasă.

Oricum va fi însă afară, în suftet trebuie să avem linişte, pace, să nutrim gânduri curate, spre a întâmpină marea Sărbătoare a Învierii Domnului  cu inima  deschisă şi cugetul senin.

Nume de flori

       Dintr-o  lungă  listă a prenumelor femeilor şi bărbaţilor  ce poartă nume  de flori amintim în cele ce urmează următoarele, scrise în ordine alfabetică: Anemona, Brânduşa, Camelia, Codruţa, Crăiţa, Crina, Crizantema, Delia, Floarea, Florica, Florentina, Florina, Garofiţa, Garofina, Gherghina, Iris, Lăcrămioara, Margareta, Micşunica, Narcisa, Panseluţa, Romaniţa, Trandafira, Violeta, Viorica, Zambila, precum şi Codrin, Codruţ, Crin, Florin, Florentin, Laurian, Laurenţiu, Ghiocel, Mugurel, Narcis, Viorel.

Tuturor sărbătoriţilor le urăm zile senine, sănătate, bucurii şi tradiţionalul „La Mulţi Ani”!

                                                                                                Horia C. Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail