Credincioşii se află în Postul  închinat Adormirii Maicii Domnului ce se va încheia pe data de 15 august. Dar până atunci cinstim  duminică,   6 august, la dată fixă, o altă sărbătoare creştină, Schimbarea la Faţă, numită în popor şi Pobrejenia.  Este o denumirea foarte veche având sorgintea în limba slavă  şi însemnând transformare, modificare.

 

Minune petrecută pe Muntele Tabor

    

    Schimbarea la Faţă, sintagmă foarte cunoscută,   se referă la o minune petrecută pe Muntele Tabor din Ţara Sfântă  în prezenţa Mântuitorului şi  a unor discipoli apropiaţi de-ai Săi. 

Aflat în drum spre Ierusalim, Iisus le-a împărtăşit  ucenicilor care-l urmau  marile încercări prin care va trece, o seamă de suferinţe nemăsurate: Patimile, Răstignirea  pe Cruce, Moartea  şi, în final, Învierea. Învăţăceii îl ascultau uimiţi, puţin  neîncrezători, deoarece erau profeţii teribile.  Ajunşi în apropierea Muntelui Tabor au avut parte de o întâmplare ieşită din comun, generată de apariţia unui semn divin. Mântuitorul s-a suit până în vârf, luând cu el doar trei dintre cei mai fideli Apostoli: Petru, Ioan şi Iacob.

La un moment  dat în timp ce se ruga,  chipul  lui Isus  s-a iluminat brusc, strălucind ca Soarele,  iar veşmintele-I modeste  au devenit albe „ca zapada”,  după cum scrie evanghelistul  Luca.

Imediat s-a pogorât  un abur  luminos  ce i-a învăluit pe cei prezenţi, auzindu-se Glasul ceresc ce  a zis: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit, întru Care am binevoit; pe Acesta ascultaţi-L“, notează şi  evanghelistul Matei.

Cei trei discipoli  văzând cele petrecute, s-au prăvălit îngroziţi la picioarele Păstorului lor, care  le-a spus cu blândeţe: „Sculaţi-vă şi nu vă temeţi“. Apoi  le-a poruncit  să nu povesteacă altora  întâmplarea, până după Învierea Sa…

A fost momentul în care ucenicii s-au convins definitiv că marele lor Învăţător era nu numai un Prooroc al lui Dumnezeu, ci îl întruchipa chiar pe Fiul acestuia.

 

Primele semne ale sezonului autumnal

  

    În calendarul popular  momentul acesta anunţă, deşi nu s-ar zice atât de curând,  uvertura  sezonului autumnal. De acum înainte aproape fără să ne dăm seama  frunzele încep uşor, uşor să capete nuanţe arămii şi să cadă una câte una.  Adică natura, codrul  se „pobrejeşte”, se transformă,  tendinţă care se accentuează  după Sf. Mărie Mare.

    Expresia  s-a restrâns ca arie de utilizare,  mai fiind folosită astăzi doar în limbajul bătrânilor din unele sate izolate. Am  spusă cu mulţi ani în urmă de  nenea Nicu Banciu, din Dobârlău, un păstrător al tradiţiilor din bătrâni, care între timp a decedat.

    O utilizăm, iată, şi noi aici,  pentru ca tinerii să afle ce înseamnă. Şi poate să  o reţină, ca pe un element lingvistic pe cale de dispariţie.

 

Dezlegare la peşte în Post

 

    Pe 6 august este singura zi în care credincioşii ce respectă rigorile Postului Sfintei Maria Mare  au  dezlegare la peşte. Faţă de alte evenimente cu caracter special  la care ne-am referit în cadrul rubricii de faţă, menţionăm că de data aceasta este vorba despre o festiviate religioasă ce dăinuieşte  „doar” din secolul al IV-lea.

Pe atunci, într-o zi de  6 august a fost sfinţită  biserica ridicată din porunca Sf. Elena,  mama Împăratului Constantin, pe  locul unde a avut loc miracolul  Schimbării  la Faţă a lui Iisus Hristos,  sărbătoare socotită  una din cele 12 praznice împărăteşti ale anului bisericesc.

Înţelepţii care au comentat Evanghelia, au susţinut pe bună dreptate că Schimbarea la Faţă a Domnului nostru Iisus  a anticipat Învierea Sa.

 

Hotar al anotimpurilor
Privind evenimentul şi din punct de vedere laic, să spunem că Pobrejenia marchează un hotar al anotimpurilor în privinţa muncilor agricole. Pentru cei ce trăiesc în zonele montane şi colinare, cum sunt locuitorii din  judeţul Covasna, unde creşterea animalelor are o îndelungată tradiţie, pregătirea furajelor pentru sezonul rece constituie o preocupare   importantă a acestui interval.  Se spune în popor că după 6 august iarba  nu mai creşte, de aceea se impune terminarea costitului şi strânsului fânului.

În curând vine un praznic şi mai important, Sfânta  Mărie Mare, când oamenii satului zic că s-a dus vremea de purtat…pălărie. Păsările migratoare  îşi intensifică antrenamentele pentru lungul lor zbor de întoarcere în ţările calde, iar târătoarele caută adăposturi sub pământ.

Unele superstiţii pomenesc de necesitatea uciderii năpârcilor întâlnite pe drum, fiindcă  lăsate vii se transformă în…duhuri rele. Numai şerpii de pe lângă  casă trebuie ocrotiţi, întrucât sunt  consideraţi protectorii familiei,  aducând un dram de noroc. Se mai spune că nu e bine să se mănânce struguri şi prune înainte de 6 august, fiindcă sunt nesfinţite, iar dacă fetele se spală pe cap în ajunul acestei sărbători, aşa cum nu mai creşte iarba, n-o să le mai crească nici lor  cosiţele . Copiii  „probeziţi” (certaţi) în ziua de 6 august, se spune că vor fi mustraţi tot timpul anului.

 

Alte obiceiuri  populare

 

Pe vremuri,  respectarea  datinilor, a practicile populare era obligatorie, iar cei care le ignorau  treceau drept oameni de nimic, meritând dispreţul comunităţii. Iar dacă se betejeau, ceilalţi spunea că au păţit aidoma   frunzelor care pălesc.   Spiritul sărbătoririi  Schimbării la Faţă a Mântuitorului îi determina pe oamenii supăraţi să se împace, să-şi reconsidere relaţiile reciproce, să uite vechile  dispute, gâlceava dintre ei. Altminteri rămân certaţi tot anul. De asemenea,  se cuvine ca tinerii să manifeste mai mult respect bătrânilor.

Întreaga obşte era  îndemnată  la toleranţă, la împăcare de sine şi cu ceilalţi. Fiind Sărbătoare, concetăţenii  lăsau relele deoparte şi manifestau mai multă  înţelegere şi cumsecădenie pentru semeni, cerându-şi iertare de la cei cu care s-au învrăjbit.

Acest moment de început  al lunii lui „Gustar” era considerat  un prim hotar între vară şi toamnă.  Cum trece  prima decadă din august  apele curgătoare se răcesc, iar cei care se scală în aer liber  pot să se îmbolnăvească. Tot acum ţăranii făceau  predicţii legate de vreme,  bogăţia  holdelor, sănătate, ţinând cont de credinţele populare moştenite din strămoşi.

În  unele locuri, precum în satul românesc  Păpăuţi, în această zi femeile culegeau odinioară  ultimele plante şi ierburi de leac, bune pentru felurite remedii băbeşti tot anul: busuiocul, florile de muşeţel, ruguţul, avrămeasa, leuşteanul  şi multe altele.

 

Pomenirea celor adormiţi

 

Ca şi la alte praznice,  credincioşii merg în această zi la biserică, ducând colivă, colaci, pomană de struguri, pentru sufletul morţilor. În zonele viticole a doua zi începe culesul viilor „pe rod de vară”, însă  în ziua  Schimbării la Faţă  oamenii îmbrăcaţi curat, cu straiele bune  participă dimineaţa la Slujbă, după care trec pe la mormintele familiei. La întorcere  acasă   se înfruptă cu o masă de peşte, fructe şi miere.

…Să păstrăm vii, stimaţi cititori, tradiţiile neamului, obiceiurile din străbuni, care sunt pitoreşti şi ne fac cinste.

                                                                                                           Horia C. Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail