Timp de o lună iubitorii artei elevate s-au bucurat de spectacole reușite în cadrul celei de-a XVIII-a ediţii a Festivalului de Operă, Operetă şi Balet, manifestare de prestigiu organizată și găzduită de prestigioasa instituție lirică din municipiul de la poalele Tâmpei.
Chiar și în vreme de Pandemie, cu rigorile severe de protecție sanitară impuse, reprezentațiile nu au avut de suferit, artiștii întrecându-se pe ei înșiși, tocmai pentru a face față noilor provocări.
Totul a început cu o fatuoasă Gală de Deschidere în data de 6 noiembrie 2021, în cadrul căreia au strălucit soprana Paula Iancic, mezzosoprana Antonela Bârnat, tenorul Remus Alăzăroae (de la Opera Națională Timișoara) – în calitate de invitați. Li s-au alăturat îndrăgiții soliști din partea gazdelor, sopranele Anda Pop și Silvia Micu, mezzosoprana Carmen Topciu, tenorul Liviu Iftene, baritonii Alexandru Aghenie și Alexandru Chiriac, alături de Orchestra și Corul Operei Brașov conduse de dirijorii Mircea Holiartoc și Dragoș-Mihai Cohal, scenografia – Rodica Garștea, regia de scenă – Dan Antipa.
A urmat mult-așteptata reîntâlnire cu artiștii Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța, care de ani de zile onorează cu brio invitația brașovenilor. Și de această dată aplauzele și ovațiile nu au mai contenit, protagoniștii fiind chemați de nenumărate ori la rampă.
Minunatul spectacol s-a numit „Prinț și Cerșetor”, reprezentând un balet pe muzică de L. van Beethoven, regia, coregrafia, light-design-ul aparținându-i maestrului incontestabil Horațiu Cherecheș, avându-i ca asistenți de coregrafie pe Monica Cherecheș, Adrian și Irina Mihaiu. Scenografia și costumele au purtat amprenta stilistică puternică a maestrei Natalia Kornilova din Sankt Petersburg. Soliști, unul și unul, precum Adrian Mihaiu, Cătălina Iliescu, Ami Inoue, Bogdan Bârsănescu,Keito Shimomura etc. Regia de scenă – Dan Antipa.
Și a urmat apoi sâmbăta trecută un „Spectacol-șampanie”, cu muzică antrenantă, dans, umor, bună dispoziție. Ne referim la animata Seară Maghiară intitulată sugestiv „Mi muzsikus lelkek” – „Noi, suflete de muzicieni”, reprezentând o trecere în revistă a unor arii nemuritoare din creația compozitorilor Buday Dénes, Zerkovitz Béla, Horvath Jeno, Eisemann Mihály, Lajtai Lajos, Márkus Alfréd. Au putut fi ascultați soliști cunoscuți ai Operei Maghiare din Cluj-Napoca, ca Balázs Borbála, Székely Zsejke, Fülöp-Gergely Timea, Rétyi Zsombor, Pleșa Róbert, Rigmányi István, Peti Tamás Ottó. acompaniați de Orchestra Operei Brașov, dirijată de exuberanta maestră Incze Katalin. Scenografia – Rodica Garștea. Regia scenă – Marilena Aldea.
Și acum, mult-așteptata …Premieră!
Festivalul se va încheia în buna sa tradiție cu o Premieră mult-așteptată: „Elixirul dragostei” de Gaetano Donizetti. Sâmbătă, 27 și duminică 28 noiembrie 2021, de la ora 18.30, va avea loc acest eveniment în Încheierea ediției a XVIII-a a Festivalul de Operă, Operetă și Balet 2021, fiind două spectacole cu distribuții diferite.
Lucrarea este o „opera buffa” în două acte, ce a avut Premiera mondială în 12 mai 1832 la „Teatro della Canobbiana” din Milano.
Alături de Vincenzo Bellini și Gioacchino Rossini, Gaetano Donizetti a fost un compozitor reprezentativ al stilului „bel canto”. Printre creațiile sale cele mai apreciate se numără „Lucia di Lammermoor” (1835), „Linda de Chamonix” (1842), „Don Pasquale” (1843).
„Elixirul dragostei” reprezintă una dintre cele mai apreciate și cunoscute dintre toate operele lui Donizetti, combinând romantismul și comicul cu o muzică extrem de frumoasă, incluzând încântătoarea arie a lui Nemorino, „Una furtiva lagrima”, ne-a precizat Cecilia Maria Toma, PR al Operei brașovene.
Subiectul abordează o temă factice, însă amuzantă: oare un „elixir” ar putea face ca o iubire aparent imposibilă, să devină…posibilă? Acţiunea operei „Elixirul dragostei” se desfăşoară într-un sat italian la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Nemorino, un localnic simpatic, dar sărac, este îndrăgostit de Adina, o tânără frumoasă și înstărită. Ea îi respinge inițial declarațiile de dragoste. Intervine șarlatanul doctor Dulcamara, ce posedă chipurile un …„leac miraculos”, care ar trebui să-l ajute pe flăcău să câștige inima ființei îndrăgite. Adina pare însă imună la „panaceul” lui Dulcamara și este de acord să se căsătorească cu arogantul sergent Belcore. Din fericire, în ultimul moment, își dă seama că îl iubește, totuși, pe Nemorino…
Din punct de vedere stilistic, opera „Elixirul dragostei” este complexă, fiecare dintre personaje interpretând o partitură care reflectă propria personalitate.
Regia artistică și lighting design-ul acestui spectacol îi aparțin Claudiei Machedon, de la Opera Națională București. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Traian Ichim. Scenografia este semnată de Rodica Garștea. Coregrafia: Alexandru Fotescu. Mișcare scenică: Ramona Mezei. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Asistenți regie: Nicoleta Chirilă și Valentina Mărgăraș.
Distribuția este alcătuită din două echipe valoroase. Sâmbătă, 27 noiembrie 2021: Adina – soprana Silvia Micu; Nemorino – tenoriul Liviu Iftene; Belcore – baritonul Valentin Marele; Dulcamara – baritonul Lorand Cristian; Gianetta – mezzosoprana Asineta Răducan; Soldatul – Cristian Dicu; Asistenții lui Dulcamara – Adrian Scriminț, Matei Rada, Deak Attila Valentin
Duminică, 28 noiembrie 2021: Adina – soprana Emilia Giol (invitată); Nemorino – tenorul Mihai Irimia; Belcore – baritonul Adrian Mărcan; Dulcamara – baritonul Marian Rește; Gianetta – Sonia Hazarian; Soldatul – Florin Grama; Asistenții lui Dulcamara – Adrian Scriminț, Matei Rada, Deak Attila Valentin.
Regizoarea Claudia Machedon
Directoarea de scenă a acestei premiere este tânăra Claudia Machedon, regizor la Opera Națională din București. A absolvit secția de specialitate din cadrul Facultății de Teatru a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, promoția 2016, la clasa profesorilor Felix Alexa, Ion Mircioagă și Claudiu Goga. Spectacolul său de absolvire, „Norway. Today” s-a jucat timp de doi ani în diferite teatre independente din București și în festivaluri de profil din țară. Producția a obținut Premiul I (”Cel mai bun spectacol”) la Secțiunea studenți, la Festivalul Național de Teatru „OKaua”, iar regizoarea a fost nominalizată la cunoscutul Festival ”D-butan-T” de la Sfântu Gheorghe.
A făcut asistență de regie la două spectacole ale Teatrului Național București, colaborând cu Alexander Morfov la “No Man’s Land” și cu Petrică Ionescu la “Visul unei nopți de vară”. Claudia Machedon a predat cursuri de actorie și dezvoltare personală pentru copii și a fost coordonator al unei trupe de teatru pentru elevi și liceeni. În cadrul proiectului ”Școala de Teatru Politic”, a obținut o rezidență artistică ce a constat în experimentarea metodelor și tehnicilor teatrului politic prin realizarea spectacolului “Dulce-acrișor”, reprezentat la Teatrul ”Macaz” și într-un Turneu național.
Speră ca actuala colaborare cu artiștii Operei brașovene să însemne un succes și o bornă importantă în cariera ei profesională.
***
Precizăm în încheiere că avându-se în vedere situația pandemică actuală participarea la evenimentele Operei Brașov va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut zece zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării. Certificatul verde va fi însoţit de un act de identitate. Desfăşurarea spectacolelor este permisă conform reglementărilor legale în vigoare cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a sălii.Pe toată durata spectacolului purtarea măștii este obligatorie! Va fi respectată distanțarea între scaune.
…Luna lui Brumar s-a arătat capricioasă din punct de vedere meteo, însă plină de lumină și căldură în privința atmosferei în care s-a derulat a XVIII-a ediție a Festivalului de Operă, Operetă şi Balet. Felicitări și mult succes la Premieră!
Horia C. Deliu