Direcția Sanitar -Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna derulează controale tematice specifice, pentru a asigura cetăţenilor alimente sigure și a preveni apariția de toxiinfecții alimentare și a anunțat un program prelungit, din 28 martie și până, în 3 mai, în contextul Sărbătorilor Pascale catolice și ortodoxe.

Potrivit conducerii DSVSA Covasna, la acţiunile de control participă, medicii veterinari oficiali și personalul de specialitate din cadrul DSVSA și circumscripţiilor sanitar- veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO) din orașele Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Baraolt, Întorsura Buzăului și Covasna.

Controalele urmăresc verificarea respectării condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate pieţele agro-alimentare, abatoarele şi centrele de sacrificare, unităţile de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală și nonanimală, precum şi din unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare, etc).

„DSVSA Covasna a stabilit un program de lucru pentru perioada 28 martie 2024 – 03 mai 2024 (premergătoare Sărbătorilor Pascale Catolice și Sărbătorilor Pascale Ortodoxe), în baza căruia medicii veterinari vor efectua controale şi verificări asupra modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor în obiectivele supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. Astfel, în perioada 28 martie 2024 – 03 mai 2024 este asigurată permanenţa activității prin programul prelungit la nivelul DSVSA și CSVSAO teritoriale, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică. La sediul acestora sunt afişate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranţei alimentelor. ”- a transmis directorul executiv al DSVSA Covasna, dr. ÖRSI Csaba.

Acesta a precizat că, având în vedere situația epidemiologică la nivel național, în direcția pestei porcine africane (PPA), se vor respecta cu strictețe cerințele sanitare veterinare, privind mișcarea porcinelor și a altor specii de animale.

„Vor fi organizate controale oficiale pentru verificarea modului de respectare, de către operatorii din sectorul alimentar, a prevederilor legale privind PPA și vor fi aplicate măsuri, cu privire la monitorizarea circulației pe teritoriul național a porcinelor vii, între exploatații și de la exploatații către abatoarele autorizate sanitar veterinar, a cărnii de porc și produselor obținute din carne de porc sau care conțin carne de porc.”- a transmis directorul DSVSA Covasna

Acțiuni în colaborare cu IPJ

Pentru eficientizarea acestor acţiuni, medicii veterinari oficiali, în colaborare cu reprezentanţii IPJ Covasna, vor organiza acţiuni comune de inspecţie şi control în trafic, în baza protocoalelor de colaborare încheiate, vizând în special: verificarea condițiilor de igienă, a dezinfecției și a autorizației sanitar-veterinare a mijloacelor auto utilizate pentru transportul animalelor; verificarea documentele însoțitoare ale animalelor (certificate sanitare veterinare, formulare de mișcare, documente privind informaţii despre lanţul alimentar), certificatele de competență profesională a șoferilor și/sau al însoțitorilor – a anunțat conducerea DSVSA Covasna.

Potrivit aceleiași surse, în toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri special amenajate, în care va fi valorificată carnea şi celelalte produse de origine animală, este asigurat necesarul de personal sanitar-veterinar şi programul prelungit de activitate, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.

Acţiunile de control vor avea în vedere verificarea modului în care sunt respectate, printre altele, cerințele privind sacrificarea animalelor. În acest sens, vor fi admise pentru sacrificare în vederea consumului public, numai animalele cu o stare corespunzătoare de sănătate, însoțite de certificat sanitar veterinar, document privind informațiile de lanț alimentar, documente sanitare veterinare de mișcare şi care sunt identificate și înregistrate în baza națională de date, conform legislaţiei în vigoare, crescute în ferme, localităţi şi zone indemne de boli transmisibile; respectarea prevederilor legale în vigoare de bunăstare a animalelor în timpul transportului (Regulament 1/2005) și protecția animalelor în timpul sacrificării (Regulament 1099/2009). Trebuie reținut că sacrificarea mieilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea de ovine, publicate pe site-ul DSVSA Covasna. în județul Covasna, nu au fost cereri pentru aprobarea spațiilor amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor.

În ceea ce privește ouăle şi produse din ouă destinate consumului uman, DSVSA Covasna a transmis că:

– producătorii şi comercianţii care valorifică ouă pentru consum uman, fermele producătoare şi centrele de ambalare ouă trebuie să fie autorizate/înregistrate sanitar-veterinar, conform legislaţiei sanitar-veterinare în vigoare;

– transportul ouălor trebuie să se efectueze numai în mijloace auto autorizate sanitar-veterinar, iar, pe întreaga perioadă de depozitare şi comercializare, să fie asigurate temperatura şi igiena corespunzătoare;

– ouăle trebuie să fie marcate cu codul producătorului şi să provină din centre de ambalare ouă autorizate, în conformitate cu prevederile privind standardele de comercializare aplicabile ouălor;

– examenul ovoscopic este efectuat de către personalul veterinar din cadrul circumscripţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale pentru ouăle valorificate de către micii producătorii particulari în pieţele agroalimentare şi/ sau târguri autorizate sanitar-veterinar;

– este interzisă comercializarea ouălelor cu coaja crăpată și/sau lovită, acestea urmând să fie retrase de la comercializare şi ulterior, dirijate către o unitate de neutralizare sau prelucrare tehnică.

Cerințele privind laptele și produsele din lapte

În ceea ce privește cerințele ce trebuie să fie respectate privind laptele și produsele din lapte, conducerea DSVSA Covasna a transmis că micii producători, care comercializează lapte şi brânzeturi în pieţele agroalimentare şi târguri, trebuie să fie înregistraţi sanitar-veterinar, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr.111/2008.

„Laptele crud, care este destinat vânzării directe sau prelucrării în brânzeturi, trebuie să provină de la animale sănătoase, crescute în ferme/exploataţii autorizate/înregistrate sanitar-veterinar și care nu suferă de boli care pot fi transmise la om prin intermediul laptelui și produselor lactate. Micii producători, care vând direct lapte crud şi produse din lapte către consumatorul final în pieţele agroalimentare şi târguri, trebuie să deţină fișe de sănătate pentru animalele de la care provine laptele, conform Ordinului ANSVSA nr.111/2008.”- a atenționat conducerea DSVSA Covasna.

Referitor la brânzeturile destinate comercializării de către micii producători, sursa citată precizează că acestea trebuie expuse la vânzare în spaţii special amenajate din pieţe agroalimentare şi târguri, în vitrine destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confecţionate din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat (plastic, ceramică, inox, etc.). „Brânzeturile să fie protejate corespunzător împotriva contaminării pe durata transportului şi a expunerii la vânzare către consumatorul final (de exemplu: în recipiente din material plastic, pungi din plastic etc); în cazul în care, transportul şi păstrarea brânzeturilor, în vederea vânzării directe către consumatorul final, se realizează în recipiente confecţionate tradiţional din lemn (putini), acestea trebuie să fie curate şi identificate corespunzător, pentru asigurarea trasabilităţii produselor şi prevenirea contaminării; comercializarea brânzeturilor în pieţele agroalimentare şi târguri se va face numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare, de unică folosinţă (pungi de plastic alimentare, hârtie cerată alimentară etc.), sau alte tipuri de recipiente curăţate şi igienizate corespunzător; trebuie să fie asigurată trasabilitatea laptelui și brânzeturilor obţinute de micii producători, prin utilizarea unor metode de identificare/etichetare, care să conţină menţiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii, data obţinerii, cum ar fi:

– aplicarea pe ambalajul de transport sau desfacere a unor etichete adezive;

– utilizarea de pungi imprimate;

– afişarea, în momentul expunerii la vânzare şi pe toată perioada comercializării, a unor informaţii înscrise pe tăbliţe şi/sau panouri aplicate deasupra sau în dreptul produsului prezentat etc.”- a informat dr. ÖRSI Csaba.

Peştele şi produsele din pescuit

În ceea ce privește peștele și produsele provenite din pescuit, directorul DSVSA a transmis că spaţiile şi locurile unde se comercializează peştele şi produsele din pescuit trebuie să fie înregistrate sanitar-veterinar; trebuie să fie respectate condiţiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, stabilite de legislaţia în vigoare, cu privire la transportul, depozitarea şi expunerea, spre comercializare, a peştelui şi produselor din pescuit; gheaţa utilizată pentru menţinerea temperaturii peştelui şi produselor din pescuit proaspete trebuie să fie obţinută numai din apă potabilă și să fie asigurată pe întreaga perioadă de expunere.

Trebuie asigurată trasabilitatea peştelui şi produselor din pescuit prin etichete şi alte documente însoţitoare, inclusiv dacă acestea provin din acvacultură (sistem de creştere controlată) sau sunt capturate (pescuite) din mediul sălbatic; peştele şi produsele din pescuit comercializate trebuie să nu fie infestate cu paraziţi vizibili şi să fie corespunzătoare din punct de vedere al examenului organoleptic – a transmis conducerea DSVSA Covasna.

„În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constată că nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în funcţie de gravitatea abaterilor constatate, inspectorii din cadrul DSVSA Covasna, vor suspenda activitatea unităţii respective până la remedierea tuturor deficienţelor, vor aplica sancţiuni contravenționale, vor confisca oficial produsele alimentare, care pot constitui un pericol pentru sănătatea cetăţenilor, dirijându-le către unitățile de neutralizare pe cheltuiala comerciantului.”- a informat

directorul executiv dr. ÖRSI Csaba

Peste 500 de controale, în primele trei luni ale anului

Potrivit conducerii DSVSA Covasna, în primele 3 luni ale anului, în domeniul siguranța alimentelor, au fost efectuate în total 525 controale (117 la magazine alimentare, 61 la restaurante, 59 la supermarket/hipermarket, 57 la carmangerii, 43 la depozite alimentare, 26 la măcelării, 26 la piețe agroalimentare, 25 la unități procesare lapte, 24 la unități procesare carne, 19 la unități de catering, 15 la centre de prelucrare lapte, 11 la cantine, etc.), fiind aplicate 20 de avertismente și 23 de amenzi contravenționale în valoare totală de 149.300 lei.

„Principalele neconformități constatate au fost: manipularea, depozitarea, ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, dificultăți în demonstrarea trasabilității produselor finite, deficiențe privind întreținerea spațiilor de producție, funcționarea în spații neaprobate sanitar veterinar, lipsă carnete de sănătate personal, programe de autocontrol incomplete și/sau neimplementate, lipsa monitorizării temperaturii”, a informat dr. ÖRSI Csaba.

A.C

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail