Noua bază de tratament de la Vâlcele ar putea fi dată în folosinţă luna viitoare

Construită în cadrul proiectului „Drumul Apelor Minerale”, noua bază de tratament de la Vâlcele ar putea primi vizitatori, începând de luna viitoare. „Lucrările sunt destul de avansate, se lucrează bine astfel că, luna viitoare este programată darea în folosinţă”, ne-a spus viceprimarul comunei Vâlcele, Nicolae Cucu.

Proiectul a cuprins realizarea unei clădiri de băi cu apă minerală, un pavilion de odihnă, pavilioane cu izvoare de apă minerală şi mobilier urban: „De fapt, aici este o bază de tratament. La parter e un fel de piscină cu apă minerală şi apă dulce, sunt vreo 4 cabine cu căzi pentru tra­tament, saună (…) Aleea pietonală este  făcută cu lemn, cum era pe vremuri, cu bănci, cu lampadare…”, a explicat vice­primarul.

[slideshow id=16]

În cursul zilei de ieri, în prezenţa primarului comunei Dumitru Marinescu, reprezentanţii firmei constructoare au făcut proba centralei termice montată în clădirea de băi cu apă minerală.

„Drumul apelor minerale” este un proiect prin se urmăreşte revigorarea turismului de recreere şi tratament balnear în zonelor bogate în resurse minerale din judeţele Covasna şi Harghita,  şi reinclu­derea lor în circuitul turistic. Proiectul „Drumul apelor minerale – LOT 1”, are ca beneficiar Consiliul Judeţean Covasna şi Consiliile Locale Baraolt, Belin, Bodoc, Breţcu, Malnaş, Vâlcele, Sfântu Gheorghe şi Bixad. Valoare totală a acestuia este de 5.461.295,84 euro fără TVA, din care 47,91% reprezintă fonduri Phare, 15,97% provind din Fondul Naţional şi 36,12% de la autorităţile locale.

[slideshow id=17]

Staţiunea Vâlcele este cunoscută încă din vremea Imperiului roman, când localitatea purta numele de „Castrum Aqua vivarum”. Din secolul al XVII-lea există mărturia amenajării surselor de apă cu adăposturi din lemn. Proprietăţile vindecătoare ale apelor minerale car­bo­gazoase sunt foarte cunoscute. Aici pot fi tratate afecţiunile cardiovasculare, ne­vrozele astenice şi afecţiunile respiratorii cronice, afecţiunile tubului digestiv şi multe altele.

Din acest considerent, viceprimarul comunei Vâlcele, Nicolae Cucu susţine că este normal ca Drumul Apelor Minerale să se deruleze şi la Vâlcele.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail