Prefectul judeţului Covasna, Gyorgy Ervin, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că a somat autorităţile locale să demonteze panoul ”Ţinutul Secuiesc” amplasat în localitatea Aita Mare în primăvara anului 2008. Gyorgy Ervin a precizat că a trimis somaţia în urmă cu aproape o săptămână şi că aceasta trebuie pusă în executare în termen de 30 de zile.

Panoul inscripţionat ”Ţinutul Secuiesc” în limbile maghiară, română şi engleză a fost amplasat de Consiliul Judeţean Covasna la Aita Mare în mai 2008, înaintea alegerilor locale, cu scop publicitar, de promovare turistică a zonei. La scurt timp, însă, în urma unei acţiuni formulate în instanţă de conducerea Prefecturii, Tribunalul Covasna a dispus anularea autorizaţiei de construcţie pe temei de nelegalitate. Consiliul Judeţean Covasna a făcut recurs, iar în primăvara anului 2010 Curtea de Apel Braşov a respins acţiunea şi a pronunţat o sentinţă definitivă şi irevocabilă prin care a dispus înlăturarea panoului.

Un panou asemănător celui de la Aita Mare, însă mult mai mare, a fost inaugurat în luna august 2007 în localitatea Chichiş, la graniţa cu judeţul Braşov, în prezenţa mai multor politicieni UDMR, printre care şi Marko Bela. Panoul publicitar de aproape 18 metri pătraţi, pe fundalul căruia apărea o poartă secuiască sculptată în lemn, doi tineri îmbrăcaţi în costume populare maghiare şi denumirea ”Ţinutul Secuiesc” în maghiară, română şi engleză a fost demontat la scurt timp de Societatea de Drumuri Naţionale, la ordinul ministrului Transporturilor, pentru că nu respecta poziţia din autorizaţie şi era prea aproape de axul şoselei.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail