Pentru al treilea an consecutiv, Drapelul Național al României va ajunge la Crucea Comemorativă  a Eroilor Români din Primul Război Mondial, de pe vârful Caraiman, în cadrul unei noi expediții organizate cu ocazia „ Zilei Drapelului Național”, la care participă militari din Garnizoana Sfântu Gheorghe, precum și angajații altor instituții, printre care poliție, jandarmerie, pompieri.

La expediția în munții Bucegi sunt invitate să participe și persoanele care iubesc muntele și doresc să li se alăture militarilor covăsneni.

Lt. col. Liviu Gaiță, comandantul Unității Militare  Arcuș, ne-a comunicat că  plecarea se face  joi, 22 iunie,  ora 7.00, de la Centrul Militar Județean din Sfântu Gheorghe, pe itinerarul: Chichiș, Hărman, Brașov, Predeal, Azuga, Bușteni, Sinaia, Cabana Dichiu, Complexul  sportiv Național Piatra Arsă. Totodată a precizat că „ acest itinerar nu este obligatoriu”,  ci că „esential este ca toți participanții să fie prezenți la ora 8.45 în parcarea Complexul  sportiv Național Piatra Arsă”

„Marșul pe jos se execută începând cu ora 09.00, pe următorul itinerar: Complexul Sportiv Național Piatra Arsă, Cabana Babele, Crucea Eroilor, Brâna Mare a Caraimanului, Cabana Caraiman, Complexul Sportiv Național Piatra Arsă”, se arată într-un comunicat  de presă transmis către Mesagerul de Covasna.

Organizatorii menționează că „dificultatea traseului este una scăzută”. Informații legate de transport și organizare (hrană, echipament adecvat, asigurare materială, prim-ajutor etc.) pot fi obținute, telefonic, de coordonatorul expediției, locotenent-colonelul Liviu Gaiță (0744-341.543).

Drapelul Tricolor care va fi dus și expus preț de câteva minute la „Crucea Comemorativă a Eroilor Români din Primul Război Mondial”, monument plin de semnificații istorice, din munții Bucegi, va fi ridicat pe catarg, la Sfântu Gheorghe, de „Ziua Drapelului Național” marcată în fiecare an, la data de 26 iunie.

Am avut bucuria să particip, alături de alți doi colegi din presa covăsneană, la prima expediție  organizată în anul 2021. La finalul acesteia, comandantul Garnizoanei Sfântu Gheorghe, lt. col. Dorin Neagu, ne-a spus:

„Scopul (expediției- n.red) a fost să sărbătorim Ziua Drapelului prin  transportarea drapelului până sus, la Crucea Eroilor. (..) Am luat cu noi drapelul acesta mare care se arborează pe catargul de la Sf. Gheorghe. (…) Drapelul Național este unul din simbolurile naționale.  E foarte  important pentru noi ca popor și pentru noi, românii; trebuie să-l  cinstim, să-l prețuim pentru că merită prețuirea noastră! Purtarea lui în  rucsac, pe vârfurile astea, pe coline, în ascensiune, zic eu că dă o notă de prețuire pe care o acordăm noi, Tricolorului”.

Am strâns la piept Tricolorul românesc în fața Crucii Eroilor de pe Caraiman, de Ziua Drapelului Național

***

Crucea Eroilor,  ridicată pe șaua Caraimanului, spre Valea Seacă, este încastrată în stâncă și alcătuită din profile de oțel îmbinate prin nituire. Construcția a durat 2 ani și 4 luni datorită complexității operațiunilor, a condițiilor naturale și mai ales a dificultăților în ceea ce privește transportul materialelor. Profilele metalice au fost duse cu ajutorul carelor cu boi, iar zecile de mii de nituri, lemne, alte structuri, de la gara Bușteni la Fabrica de celuloză, iar de acolo cu funicularul, apoi, pe cărări destul de periculoase spre amplasamentul crucii, cu măgari, cai și mulți voluntari veniți din București, Brașov și Sibiu. Inaugurarea și sfințirea crucii s-au făcut pe 14 septembrie 1928, în Ziua Sfintei Cruci. Crucea are înălțimea de 39,37 metri, inclusiv soclul de 7,9 metri, fiind construită la altitudinea de 2.291 metri. Lungimea brațelor este de 14,97 metri, iar stâlpul central are o lățime de 2 metri. În soclul de beton armat s-a instalat un generator care a permis iluminarea crucii. În 1939 sistemul a fost refăcut și racordat la rețeaua națională, pentru alimentarea a 120 de becuri amplasate pe structura crucii.În momentul inaugurării Monumentului Eroilor, acesta reprezenta cea mai înaltă structură metalică din Europa. Ea a fost comparată de-a lungul timpului ca realizare inginerească și simbolistică cu turnul Eiffel din Paris, cu Statuia Libertății din New York, cu Hristos Mântuitorul din Rio de Janeiro, respectiv cu Coloana fără de sfârșit de la Târgu Jiu, potrivit prof. drd. Florentina Teacă.

La inițiativa și sub supravegherea covăsneanului Codrin Munteanu, fost secretar  general al Ministerului Apărării Naționale, Crucea Eroilor de pe Caraiman a fost  reabilitată. În data de 30 noiembrie 2020,  de  Ziua Sfântului Andrei, ocrotitorul României, Ministerul Apărării Naționale a organizat ceremonialul militar și religios de Resfințire a Crucii comemorative a Eroilor români din Primul Război Mondial, de pe platoul din apropierea Vârfului Caraiman din Munții Bucegi.

Maria Crețu-Graur

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail