Primăria comunei Ozun a câștigat deja, în acest an, două proiecte din fonduri europene, conform primarului, dr. Ráduly István, investițiile prevăzute în acestea ridicându-se la valoarea totală de aproximativ două milioane de euro. Despre cele două proiecte, dar și despre alte investiții planificate pentru acest an, prin bugetul comunei și nu numai prin acesta, primarul Ráduly István a vorbit în cadrul unui interviu acordat ziarului „Mesagerul de Covasna”.

 

  • Domnule primar, ce ne puteți spune despre bugetul de anul acesta al comunei Ozun?
  • Bugetul local pentru anul 2017, al comunei Ozun, arată astfel: venituri avem 7.086.031 lei, din care vom cheltui pentru salarii, școală – 5.100.000 lei. Deci, ne-au mai rămas în jur de 2.000.000 de lei, bani pe care am putut să îi împărțim pentru diferite investiții în comuna Ozun.
  • Care sunt investițiile planificate pentru acest an, pornind de la bugetul despre care ne-ați vorbit?
  • În comuna Ozun, de când sunt eu primar, realizăm două tipuri de investiții: Aproximativ 70 – 75% din bugetul local, pe care putem să îl utilizăm liber pentru dezvoltarea comunei este destinat pregătirii proiectelor de lucrări, înţelegând prin aceasta executarea studiului de fezabilitate, proiectul tehnic, avizele necesare pentru obţinerea autorizaţiei de construire, etc., după care urmează identificarea surselor de finanţare, care pot să fie din fonduri Europene, Guvernamentale sau chiar şi de la Banca Mondială, prin Ministerul Mediului. Sigur, în acest procent de 75 % mai intră şi aportul propriu asumat la proiecte deja câştigate. Subliniez că numai prin această metodă şi mentalitate reuşim să înmulţim mult bugetul local. De exemplu, începând din luna octombrie 2016, am înaintat o serie de proiecte pentru finanţare, atât la fonduri Europene, cât şi la Guvernul României, din care până azi am câştigat deja două proiecte foarte importante pentru comunitatea din comuna Ozun. Este vorba despre modernizarea conacului „Punkosti” din Ozun, respectiv despre modernizarea și extinderea sistemului de alimentare cu apă  în comuna Ozun, iar valoarea totală a celor două investiţii depăşeşte 1.900.000 euro, însumând de aproape cinci ori mai mult decât bugetul local de 2.000.000 RON pe care îl avem la dispoziţie în acest an. Sigur, aşteptăm în continuare şi rezultatele la celelalte proiecte pe care le-am înaintat spre finanţare.
Foto: Mesagerul de Covasna

Foto: Mesagerul de Covasna

Restul de 25 – 30 % din bugetul liber cheltuit îl direcţionăm spre nişte investiţii locale mai mici ca valoare, dar cu mare cu un impact major în viaţa locuitorilor. Aceste investiţii sunt susţinute financiar în totalitate din bugetul local şi sunt finalizate într- o perioadă de 2 -3 ani. Aşa am procedat şi cu sistemul de trotuare din localitatea Ozun, investiţie pe care am finalizat-o în trei tronsoane, în trei ani. În acest an vom începe asemenea investiţii în localitatea Sântionlunca, respectiv vom executa în trei tronsoane trotuarul de a lungul DN 11, valoarea totală ajungând la aproximativ 1.200.000 RON.

Care este lungimea trotuarelor?

  • Este vorba despre aproximativ 3000 de metri, de-a lungul satului, pe marginea dreaptă a drumului naţional DN 11 pe direcţia Târgu Secuiesc – Braşov.
  • Care sunt celelalte investiții, pentru acest an?
  • O altă investiție se referă la casa mortuară din Ozun, investiție ce se ridică la 170.000 de euro. Dorim să începem această investiție în acest an și să o terminăm la anul sau cel târziu peste doi ani. Alte investiții pe care le planificăm, din cei 25% din bugetul local liber cheltuit, vizează rețeaua de apă din Sântionlunca. Am terminat acum doi ani lucrările, dar au mai rămas câteva cămine de aerisire și stații de hidrant care se fac pe străzile laterale, pentru că pe străzile principale deja sunt executate. Lista de investiţii este lungă, ca şi aşteptările cetăţenilor. Comuna este foarte mare, se compune din şapte localităţi şi avem datoria morală şi legală să le dezvoltăm pe toate în aceeaşi ritm, sigur cu priorităţile aferente.

În ceea ce privește proiectele mari, mai doresc să spun că am înaintat în urmă cu aproximativ două săptămâni, pe Programul PNDR – Măsura cu modernizarea infrastructurii rutiere – un proiect privind modernizarea străzilor din satul Ozun, ceea ce înseamnă că, dacă vom câștiga, atunci aproape toate străzile din Ozun vor fi modernizate şi cu infrastructura subterană deja finalizată. Considerăm că am procedat corect, aşteptând acest moment oportun, întrucât nu am dorit să modernizăm străzile înainte de a finaliza toate lucrările de infrastructură subterană, respectiv reţeaua de apă şi sistemul de canalizare. Această investiţie conţine atât covorul asfaltic, cât şi crearea unui sistem de şanţ carosabil pentru curgerea apei pluviale şi bineînţeles şi trotuarele, unde spaţiul permite acest lucru. Dacă acest proiect va fi declarat câştigător şi dacă vom putea finaliza aşa cum este în proiectul tehnic, atunci faţada localităţii Ozun va căpăta un aspect urban într-un mediu rural.

Revenind, precizez că valoarea proiectului privind modernizarea străzilor din Ozun, se ridică la 1.400.000 de euro. Așteptăm rezultatul.

Un alt proiect de anvergură constă în construirea unei grădiniţe, unde cei peste 100 de preşcolari vor primi la un singur loc tot ceea ce înseamnă educaţie modernă. Locaţia acestei grădiniţe este într-o zonă foarte atractivă, respectiv în vecinătatea unui parc de agrement de aproape două hectare, unde există şi un teren de sport multifuncţional. Valoarea proiectului depăşeşte 600.000 euro şi cu încredere în Dumnezeu aşteptăm verdictul de la AFIR.

  • Vă rog să ne spuneți mai multe despre cele două proiecte pentru fonduri europene, pe care le-ați câștigat în acest an, și despre care ați amintit?
  • Proiectele pe care le-am câștigat în acest an, aşa cum am menţionat, vizează nişte investiţii care sunt binevenite în comunitate.

Conacul „Punkosti” va fi modernizat de la pivniţă, până la acoperiş. E ştiut că această clădire, de fapt, este un monument istoric de categoria B şi poate este cel mai frumos conac de acest tip, cu acoperiş în două nivele, din judeţul Covasna. Tocmai de aceea a meritat efortul şi sperăm că vom găsi un executant pe măsură care poate să readucă clădirea la faima pe care o avea acum peste 100 de ani. Preconizez că lucrările vor fi începute la sfârşitul acestui an sau cel târziu primăvara anului 2018.

Cu privire la proiectul privind modernizarea şi extinderea reţelei de apă potabilă din comuna Ozun, acesta vizează două aducţiuni de apă între localitatea Ozun şi Lisnău, respectiv Ozun şi Bicfalău, precum şi reţeaua de apă potabilă din satele Lisnău şi Bicfalău.

  • Vorbeați despre alimentarea cu apă. Care este situația la nivelul comunei, în ceea ce privește apa și canalizarea?
  • Dacă vom termina cu succes investiţia modernizarea şi extinderea reţelei de apă potabilă şi în satele Lisnău şi Bicfalău, atunci vom avea în patru dintre cele şapte localităţi ale comunei Ozun infrastructura subterană 100% terminată.
Foto: Mesagerul de Covasna

Foto: Mesagerul de Covasna

Mai rămân trei sate fără apă şi canalizare, respectiv Lunca Ozunului, Măgheruș și Lisnău Vale. Sigur, deja de acum ne gândim şi pregătim studiile de fezabilitate şi pentru aceste trei localităţi. Dorim să finalizăm acest capitol de apă potabilă şi sistemul de canalizare în cel mult 4 – 5 ani în toată comuna.

Prestaţia de furnizare a apei potabilă şi canalizare din satul Sântionlunca este terminată de aproape doi ani şi avem speranţa că în cursul lunii mai, Gospodăria Comunală Sfântu Gheorghe va începe prestaţia.

  • Care considerați că sunt nevoile stringente ale comunității în fruntea căreia vă aflați?
  • Apa potabilă de calitate, pe care ne-a promis-o de doi ani de zile Gospodăria Comunală. În ultima perioadă, cei de la Gospodăria Comunală din Sfântu Gheorghe au depus un efort mare pentru a rezolva în sfârşit problema calităţii apei, au executat aducţiunea între Chilieni şi Ozun, investiţie care va fi finalizată în câteva săptămâni şi cei din comună vor avea apă potabilă de calitate.
  • Ce mesaj aveți pentru cetățenii din comuna Ozun?
  • În primul rând, le-aș transmite cetățenilor să aibă încredere în Dumnezeu! Să fie fiecare cu mentalitate pozitivă, să zâmbească în fiecare zi și să îi mulţumească Lui Dumnezeu că există. Dacă omul știe să zâmbească şi dacă zilnic poate să facă un bine pentru semenii săi, înseamnă că nu este degeaba pe Pământ.

Noi, cei de la administraţia locală la fel încercăm să construim, să dezvoltăm durabil şi să ridicăm sustenabil nivelul de trai în comuna Ozun, și vom reuşi acest lucru numai cu înţelegerea şi încrederea cetăţenilor. Sunt convins că pentru comuna Ozun şi acest an va fi un an cu succes şi cu multe realizări ca şi până acum.

 

A consemnat Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail