Pregătirile pentru  ediția cu numărul XXIV a festivalului intitulat „Sărbătoarea ouălor roșii”, derulat la Brădet, sunt în plină desfășurare. Interpretele de muzică populară Cristina Turcu Preda și Cornelia Ciobanu sunt invitatele speciale la ediția din acest an, au transmis, vineri, organizatorii.

Evenimentul, organizat de Primăria Întorsura Buzăului, împreună cu Centrul de Cultură al județului Covasna și Casa de Cultură a orașului Întorsura Buzăului va avea loc  la Căminul Cultural din Brădet, în a treia zi de Paște, a declarat directorul Casei orășenești de Cultură Întorsura Buzăului, Costică Oltean, cel care a inițiat festivalul, în urmă cu 24 de ani.

„Festivalul va fi pe 10 aprilie, în a treia zi de Paște, la ora 16.00, la Căminul Cultural Brădet și acolo a avut loc chiar de la prima ediție, de acum 24 de ani.” – a spus Costică Oltean.

Potrivit acestuia, chiar dacă timpul a trecut peste festival, scopul acestui eveniment a rămas cel inițial:  acela de a contribui la păstrarea și perpetuarea tradițiilor locale și de a oferi oamenilor locului, dar nu numai, un prilej de socializare și bucurie.

Ca și la edițiile anterioare, evenimentul va debuta cu muzică religioasă și va continua cu un program folcloric, cu participarea unor ansambluri și artiști din zonă, dar și cu invitați din alte zone ale țării.

„La componenta cuprinzând muzică religioasă, alături de coruri și invitați din zonă va participa, în mod sigur și un cor profesionist din Brașov, al cărui nume îl vom dezvălui în apropierea evenimentului.” – a spus directorul Costică Oltean. În ceea ce privește cea de-a doua parte a programului, componenta folclorică, în premieră, evenimentul va avea doi invitați speciali:

„De data aceasta, vor fi două capete de afiș. La Brădet, niciodată nu au fost două capete de afiș. Este vorba despre Cristina Turcu Preda și Cornelia Ciobanu!” – a declarat Costică Oltean.

Cristina Turcu Preda reprezintă muzical zona Argeșului. „Călător fără noroc” sau „Sârba de la Pitești” sunt printre piesele pentru care este recunoscută.

Cornelia Ciobanu este o îndrăgită solistă de muzică populară din Botoşani.

Au început înscrierile la concursul de încondeiat

Tot în partea a doua a evenimentului va fi organizat și îndrăgitul concurs de încondeiat ouă, înscrierile concurenților fiind deja deschise.

Persoanele care doresc să se înscrie o pot face telefonând la numărul 0744171437, a transmis, vineri, Costică Oltean.

Potrivit acestuia, regulile competiției au rămas neschimbate. Participanții vor trebui să se prezinte la festival cu câte șase ouă încondeiate și cu patru ouă roșii, acestea din urmă fiind pentru decor.

Concursul atrage, an de an, tot mai multe persoane interesate, a precizat Costică Oltean:

„În fiecare an vin și concurenți noi, dar avem și concurenți care participă de la prima ediție-deci de 24 de ani, pentru că aceasta va fi a 24-a ediție – și care au participat consecutiv. (…) Și sunt, într-adevăr, câteva persoane pe care este foarte greu să le depășească cineva în ceea ce privește încondeiatul ouălor, deci să concureze cu o mai frumoasă capodoperă (…). Spre surprinderea și bucuria mea, sunt chiar copii care încep să descopere, participând la acest festival, tainele încondeierii ouălor, dar sunt și adulți care vin să descopere aceste taine.”- a spus Costică Oltean.

Demonstrații de încondeiat

El a precizat că se dorește ca în preambulul evenimentului să se organizeze demonstrații de încondeiat:

„Dorim ca înainte de programul propriu – zis, care va începe la ora 16.00, să organizăm la ora 14.00 sau poate chiar cu o zi înainte, o sesiune de demonstrații de încondeiat ouă. Și în anii anteriori am avut astfel de demonstrații și au participat oameni în vârstă, copii.”- a spus Costică Oltean.

Acesta a precizat că a păstrat aproape toate ouăle încondeiate înscrise în concurs și și-ar dori ca această colecție să poată fi expusă integral, însă, deocamdată, spațiul nu permite acest lucru:

„Avem în colecție câteva sute de ouă încondeiate, însă, din păcate, nu avem spațiul și vitrinele în care să poată fi expuse toate. Din fericire, avem de la prima ediție, până acum, toate ouăle cu care s-a câștigat concursul. Chiar am păstrat și ouăle încondeiate în 1994… .”- a declarat directorul Casei de Cultură Întorsura Buzăului.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail