Primăria Covasna a obținut finanțare pentru reabilitarea energetică a două blocuri de locuințe, din strada Libertății, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Finanțarea, în valoare de 6.268.073,91 lei este alocată prin PNRR, în scopul renovării energetice a două blocuri de locuințe situate în Covasna, str. Libertății, nr. 20 bl.2, sc.D+E, respectiv str. Libertății, nr. 20, bl.3, sc. A+B, a transmis primarul orașului Covasna, Gyerő József

„În reprezentarea orașului nostru, domnul viceprimar Jeszenovics Róbert-Károly a semnat recent la București acel contract de finanțare prin care Ministerul Dezvoltării ne alocă în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență suma de 6.268.073,91 lei în scopul renovării energetice a celor două blocuri de locuințe situate în Covasna, str. Libertății, nr. 20 bl.2, sc.D+E, respectiv str. Libertății, nr. 20, bl.3, sc. A+B. Durata de execuție a lucrărilor este de 40 de luni, calculată de la data încheierii contractului amintit. Intensitatea finanțării este de 100% , raportat la cheltuielile eligibile. Beneficiarii finali ai proiectului derulat de către autoritățile locale covăsnene vor fi proprietarii apartamentelor din blocurile în cauză.”- a anunțat primarul Gyerő József, pe pagina sa de socializare, postare prin intermediul căreia a oferit și explicații cu privire la întrebările referitoare la necesitatea intervențiilor și la alte blocuri.

„Reamintesc, că prin programul de sprijin în discuție – PNRR, Componenta 5, Valul renovării – se finanțează reabilitarea termoenergetică a blocurilor de locuit, cu condiția ca proprietarii apartamentelor situate în aceste blocuri să opteze pentru realizarea intervenției și să își execute în termenul indicat în ghidul de finanțare obligațiile proprii specifice (printre care amintesc înființarea asociațiilor de proprietari/actualizarea documentelor de înființare și funcționare a structurilor asociative, convocarea de ședințe și luarea deciziilor necesare – cu cvorumul și majoritatea prevăzute în ghid, întocmirea proceselor-verbale și depunerea celorlalte acte necesare la Primărie, asumarea eventualelor cheltuieli neeligibile, etc. Consiliul local și Primăria au rolul lor în întocmirea cererii de finanțare și a documentațiilor tehnice suport, respectiv în implementarea proiectului, dar nu pot suplini voința proprietarilor! Repet, prin mecanismul PNRR se pot finanța și executa lucrări DOAR în condițiile în care există dorință exhibată și concretizată procedural din partea beneficiarilor finali, adică proprietarii de apartamente! Deși, cu luni în urmă noi am lansat în mod public – inclusiv pe această pagină – invitație către toți proprietarii de apartamente de bloc să înființeze/să actualizeze asociațiile de proprietari și să ne înainteze cerere/adresă cu intenția de participare, am constatat o atitudine de pesimism, chiar suspiciune de neînțeles din partea destinatarilor apelului. Până la termenul limită, doar un număr de 3 asociații de proprietari și-au întocmit și depus dosarul complet. În consecință, am fost în măsură să comandăm documentații tehnice suport – de altfel, o cheltuială apreciabilă din resursele bugetare proprii ale orașului – și să înaintăm cereri de finanțare – muncă administrativă complexă derulată de către colegi – pentru doar 3 blocuri din oraș! Dintre acestea, pentru cele două blocuri precizate în postare am și câștigat finanțare, a treia cerere este încă în evaluare la Minister. Trebuie să subliniez și faptul că fondurile alocate prin program acestui tip de intervenție au fost și ele limitate, cererile intrând în competiție unele cu altele! Morala: iată, că sunt și situații în care, cu toată implicarea și bunăvoința administrației publice locale, ne este imposibil să ajutăm realizarea interesului particular, în contumacia dorinței/asumării responsabilității proprii a potențialilor beneficiari finali ai schemelor de finanțare.”- a explicat primarul Gyerő József, în postarea sa.

Ana CIORICI COSTACHE

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail