Fosta atletă Viorica Viscopoleanu s-a născut la 8 august 1939 în localitatea Budineţ, judeţul Storojineţ (astăzi aflată pe teritoriul Ucrainei), conform volumului „Enciclopedia educaţiei fizice şi sportului din România” (Ed. Aramis, 2002) şi site-ului Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), https://www.cosr.ro/.
„A fost descoperită de antrenorul Ion Vintilă, dar notorietatea în atletism, la săritura în lungime, a cunoscut-o la Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti, unde a fost pregătită de antrenorul emerit Ion Soter. În perioada 1962-1973, a fost de 11 ori campioană naţională în aer liber şi de două ori în sală. Drumul de afirmare pe plan internaţional a început în anul 1965 când a cucerit medalia de argint la săritura în lungime la Campionatele Mondiale Universitare de la Budapesta”, se menţionează pe https://www.cosr.ro/.
La Jocurile Olimpice de la Tokyo din 1964 a ocupat locul al cincilea la proba de săritură în lungime. Anul de glorie al carierei Vioricăi Viscopoleanu a fost 1968, când a cucerit titlul olimpic la Jocurile Olimpice din Mexico City cu un nou record mondial, olimpic, european şi balcanic la proba de săritură în lungime. La Jocurile Olimpice de la Munchen, din 1972, unde la 33 de ani a fost cea mai vârstnică participantă, s-a clasat a şaptea la aceeaşi probă.
A mai obţinut locul al doilea la Campionatele Europene în aer liber din 1969 de la Atena, locul al treilea la Jocurile Europene de sală de la Praga (1967) şi de la Madrid (1968), primul loc la Campionatele Europene de la Viena (1970) şi locul al treilea la Campionatele Europene de sală de la Sofia (1971), conform lucrării „Enciclopedia educaţiei fizice şi sportului din România”.
După retragerea din activitatea competiţională a devenit antrenoare la CSA Steaua Bucureşti, printre sutele de sportivi pe care i-a îndrumat către perfomanţă numărându-se şi Monica Iagăr, se menţionează pe https://www.cosr.ro/.
Viorica Viscopoleanu a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, iar în anul 2000 i-a fost conferit Ordinul Naţional ”Pentru Merit” în grad de Ofiţer.
În iunie 2018, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la Jocurile Olimpice din 1968 din Mexico City, Viorica Viscopoleanu, împreună cu alţi medaliaţi ai lotului olimpic românesc participant la acea competiţie, a fost premiată de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, primind o plachetă omagială şi flori din partea preşedintelui forului olimpic românesc, Mihai Covaliu, şi a ambasadorului Mexicului la Bucureşti, Jose Guillermo Ordorica Robles.
La 27 martie 2024, în cadrul unui eveniment care a marcat 110 ani de la înfiinţarea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, fosta atletă Viorica Viscopoleanu şi fostul gimnast Dan Grecu, medaliaţi la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale şi Europene, au primit Colanul de Aur, cea mai înaltă distincţie conferită de COSR. Viorica Viscopoleanu a primit distincţia din partea preşedintelui COSR, Mihai Covaliu, şi a preşedintei Federaţiei Române de Atletism, Anişoara Cuşmir-Stanciu.
AGERPRES
***Explicaţie foto din deschidere: Viorica Viscopoleanu participă la aniversarea a 110 ani de Olimpism în România, eveniment organizat de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, Bucureşti, 27 martie 2024.