Actorul Marin Moraru s-a născut la 31 ianuarie 1937 în Bucureşti, într-o familie modestă – tatăl său fiind vopsitor de vagoane la CFR, iar copilăria şi-a petrecut-o în cartierul Giuleşti, pe strada Tabla Butii, potrivit www.radioromaniacultural.ro.

În copilărie visa să devină aviator, însă, la îndrumarea tatălui a urmat cursurile şcolii de Construcţii Căi Ferate – Întreţinere Drumuri şi Poduri, perioadă în care l-a cunoscut pe regizorul Mihai Dimiu, care se ocupa de echipa de teatru de amatori a şcolii. Marin Moraru primeşte astfel primul rol din viaţa sa, în piesa „Steaguri pe tunuri”, de A.S. Makarenko.

La absolvirea şcolii este repartizat la Braşov, ca picher de linie, unde a lucrat timp de aproape doi ani, menţionează site-ul www.tvr.ro. După un an s-a transferat la uzina Griviţa Roşie, în Bucureşti, ca agent tehnic. Se înscrie la Universitatea Politehnica, la sugestia familiei, unde este admis, dar fiindcă destinul i-a rezervat altceva, Marin Moraru află de la radio amănunte despre admiterea la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (I.A.T.C.) „I.L. Caragiale”, unde se hotărăşte să-şi încerce norocul şi să participe la examen. Nu este admis, dar este acceptat ca „audient”, participând timp de un an la cursuri fără a primi note. În cele din urmă, după un an trece examenul de admitere, fiind înscris direct în anul II, la clasa prof. Dina Cocea.

A absolvit I.A.T.C.-ul în anul 1961, având ca examen de diplomă rolul Agamiţă Dandanache din piesa „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, după aceea activând pe scenele de la Teatrul Tineretului (1961-1964), apoi la Teatrul de Comedie (1965-1968), la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra” (1968-1971) şi la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” (1971-1974), conform CineMagia.ro – www.cinemagia.ro.

Pe scena Teatrului de Comedie a jucat roluri ca: ministrul de finanţe în ”Umbra” de Evgheni Swartz, Patrocle în ”Troilus şi Cresida” de William Shakespeare, sau Bălălău în ”Capul de răţoi” de George Ciprian, toate în regia lui David Esrig.

Dintre rolurile de succes de la Teatrul ”Lucia Sturdza Bulandra” amintim: Crăcănel în ”D’ ale carnavalului” de I.L. Caragiale, regia Lucian Pintilie, Diderot în ”Nepotul lui Rameau” de Denis Diderot, regia David Esrig, Socrate în ”Transplantarea inimii necunoscute” de Alexandru Mirodan, regia Moni Ghelerter, Koning Peter în ”Leonce şi Lena” de Georg Buchner, regia Liviu Ciulei.

A mai jucat şi la teatrele Odeon şi „Nottara”, dar cele mai multe spectacole, în care a realizat roluri memorabile, au fost la Teatrul Naţional ”I.L. Caragiale”, unde a fost actor din 1971 – ”Un fluture pe lampă” de Paul Everac, ”Trei fraţi gemeni din Veneţia” de Antonio Mattiuzzi, ”Romulus cel Mare” de Friedrich Dürrenmatt, ”Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu, ”Generoasa Fundaţie” de Antonio Buero Vallejo, ”O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, ”Aşteptându-l pe Godot” de Samuel Beckett, ”Harap Alb” de Radu Iţcuş, ”Azilul de noapte” de Maxim Gorki, ”Take, Ianke şi Cadîr” de Victor Ioan Popa, ”Crimă pentru pământ” de Dinu Săraru, ”Ultima oră” de Mihail Sebastian, ”Egoistul” de Jean Anouilh, notează site-ul www.tnb.ro.

Marin Moraru a predat o perioadă în calitate de conferenţiar universitar la I.A.T.C. Bucureşti (1974-1980), apoi s-a întors la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale”, precizează CineMagia.ro – www.cinemagia.ro.

Foto: Teatrul Naţional din Bucureşti a deschis stagiunea cu spectacolul ‘Take, Ianke si Cadâr’ de Victor Ion Popa, în regia lui Grigore Gonta; Radu Beligan (stg.) şi Marin Moraru (dr.).

Imediat după apariţia în filmul ”Haiducii” (regia Dinu Cocea, 1966) – unde a jucat alături de Marga Barbu, Ion Besoiu, Toma Caragiu, Ion Finteşteanu, Alexandru Giugaru, Amza Pellea şi Colea Răutu – Marin Moraru a fost distribuit în pelicula ”Un film cu o fată fermecătoare” (regia Lucian Bratu, 1966), unde a jucat alături de Ştefan Iordache, Margareta Pâslaru, Ileana Stana Ionescu.

În următorii doi ani, a mai jucat în filmele ”Maiorul şi moartea” (1967), dar şi în ”Răzbunarea haiducilor” (1968).

Maestrul Marin Moraru a cunoscut succesul deplin în cinematografie pe parcursul anilor ’70 şi ’80, când a fost distribuit în roluri importante din filme regizate de Manole Marcus (”Actorul şi sălbaticii”, ”Operaţiunea Monstrul”), Dan Piţa („Filip cel Bun”, „Concurs”, „Faleze de nisip”) sau de Horea Popescu („Cuibul de viespi”).

Din filmografia sa mai amintim: ”Un zâmbet pentru mai târziu”, ”Toamna bobocilor”, ”Iarna bărbaţilor”, ”Tufă de Veneţia”, ”În fiecare zi mi-e dor de tine”, ”Chiriţa în Iaşi”, ”Vară sentimentală”, ”Masca de argint”, „Amen” – al celebrului regizor francez Costa Gavras – şi altele.

Publicul l-a apreciat nu doar pentru rolurile de la teatru sau din filme, ci şi pentru cele din numeroasele emisiuni de divertisment de televiziune. Filmările de televiziune după ”Momentele şi schiţele” lui Caragiale sunt memorabile.

Marin Moraru s-a aflat şi în distribuţiile unor telenovele româneşti – ”Inimă de ţigan” (2007), ”Regina” (2008), ”Iubire şi onoare” (2010), ”Pariu cu viaţa” (2011).

A fost căsătorit cu realizatoarea de radio Lucia Popescu Moraru.

În 2002 a devenit Societar de onoare al Teatrului Naţional din Bucureşti şi, din 2008, Doctor Honoris Causa al UNATC.

În 2012 a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Bucureşti, iar în noiembrie 2013, la Târgul de carte Gaudeamus, a lansat cartea autobiografică ”Suntem ce sunt amintirile noastre”, în care împărtăşeşte cititorilor amintiri din perioada copilăriei, a tinereţii, a începuturilor sale în teatru şi film, dar şi a maturităţii artistice.

Foto: Actorul Virgil Ogăşanu (dr.), la lansarea cărţii ‘Suntem ce sunt amintirile noastre’ – lucrare autobiografică scrisă de maestrul Marin Moraru (stg.), in cadrul celei de-a XX-a ediţii a Târgului Internaţional GAUDEAMUS – Carte de invăţătură (20 – 24 noiembrie).

I-a fost decernat, în 2015, Premiul de Excelenţă al Festivalului Internaţional de Film Transilvania TIFF pentru întreaga activitate.

Actorul Marin Moraru a murit la 21 august 2016, la Bucureşti.

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail