Problema o constituie cei cărora le încetează plata indemnizaţiei şi, care, mai ales în mediul rural, rămân fără locuri de muncă timp îndelungat.
În cea de a cincea lună din an, judeţul Covasna a înregistrat o nouă scădere a numărului de şomeri. Din datele oficiale comunicate ieri, de directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor, rezultă că la finalul lunii mai doar 7, 92% dintre persoanele active sunt înregistrate ca şomeri.
Din numărul total de 7.106 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, doar 1.328 sunt şomeri aflaţi în plată, restul de 5.778 fiind şomeri neindemnizabili.
Kelemen Tibor a precizat că cea mai mare parte a persoanelor fără un loc de muncă, mai exact 60% dintre cei aflaţi în evidenţele AJOFM, trăiesc în mediul rural, şi doar 10% dintre aceştia sunt în plată, în timp ce din cei 40% şomeri care au domiciliul în oraşe, în jur de 35% sunt în plată. Potrivit acestuia, cei mai mulţi şomeri neindemnizabili se regăsesc în localităţiile Valea Crişului (1.400), Baraolt (1.300), Vâlcele (1.000), Tg. Secuiesc (900) şi Întorsura Buzăului (217).
În opinia directorului Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, cei din mediul rural rămân şomeri neindemnizabili pe termen lung, generând astfel o problemă faţă de care, deocamdată, instituţia pe care o conduce nu găseşte soluţii.
Statistic vorbind, la nivel naţional, din punct de vedere al numărului de şomeri indemnizabili, judeţul Covasna se află pe locul doi, fiind unul dintre judeţele cu cel mai mic număr de şomeri în plată. Pe de altă parte, din punct de vedere al numărului de şomeri neindemnizabili, la nivel naţional judeţul Covasna se află pe poziţia 23. „Suntem exact la mijloc, după noi urmând judeţele Dolj – cu 19.000 de şomeri neindemnizabili, Iaşi cu 13.000, Bucureşti cu 13.000, Teleorman cu 11.000, Galaţi, Mureş, Buzău, Vaslui – fiecare cu câte 10.000. Deci, nu stăm aşa de rău precum arată datele statistice” a declarat Kelemen Tibor.
Paradoxul statisticii
În condiţiile în care rata şomajului continuă să scadă în judeţul Covasna, potrivit unei statistici naţionale judeţul nostru se află printre ultimele 14 judeţe ale ţării în care rata şomajului este cea mai ridicată.
Directorul AJOFM Covasna a precizat că această rată ridicată a şomajului este influenţată negativ, în primul rând, de numărul mare de şomeri neindemnizabili, care sunt în proporţie de 80%. “Este un aspect de care va trebui să ţinem cont în momentul în care n-o să mai avem proiecte finanţabile din fonduri structurale, deoarece perioada 2007-2013 se apropie de final” a explicat Kelemen Tibor.
Acesta consideră că una dintre soluţiile care ar putea rezolva, într-o oarecare măsură, problema şomajului ridicat, ar putea-o reprezenta organizarea a cât mai multor burse de locuri de muncă. Din datele centralizate de către AJOFM Covasna, peste 30% dintre persoanele selectate de angajatori, la ultima bursă a locurilor de muncă, au fost încadrate.
„Aceasta este soluţia, pentru că observăm că numai aşa putem să auducem faţă în faţă angajatorul cu persoanele şomere. Totodată observăm că numărul locurilor de muncă oferite de angajatori este mai mic decât în anii precedenţi; aceasta dovedeşte că piaţa muncii din România are un număr de locuri vacante din ce în ce mai scăzut. În continuare cred şi susţin că bursa este o măsură eficientă pentru că aici, într-o singură zi, se întâlneşte cererea şi oferta de pe piaţa muncii”, a spus directorul AJOFM.
În „floarea vârstei”, fără loc de muncă
Mare parte dintre persoanele sub 30 de ani care nu au un loc de muncă nu se îngrămădesc să capete statutul de şomer, motiv pentru care ponderea tinerilor în rândul şomerilor rămâne, oficial, destul de scăzută.
Kelemen Tibor a menţionat faptul că cea mai afectată categorie de vârstă rămâne cea cuprinsă între 40 şi 49 de ani, numărul persoanelor fără un loc de muncă reprezentând 26,23% din totalul şomerilor covăsneni. Ei sunt urmaţi, „în clasament” de cei din categoria 30 – 39 de ani, ponderea acestora reprezentând 21,94% din numărul şomerilor. Probleme mari sunt şi în ceea ce priveşte persoanele de peste 55 de ani, aceştia reuşind să-şi găsească o slujbă, cu foarte mare greutate.
Cele mai multe persoane fără loc de muncă, 81,6%, au ca şi nivel de pregătire studiile primare şi gimnaziale, 14% au doar liceul terminat, şi doar 3,4% dintre persoanele aflate în evidenţa AJOFM au studii superioare.
Anna-Maria Chiţu