Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică atrage atenţia cu privire la anunţurile false propagate online prin intermediul postărilor sponsorizate pe Facebook, semnalând că atacatorii compromit pagini de social media şi, cu ajutorul acestora, lansează postări sponsorizate în care promovează false oportunităţi de investiţii.

„Pagini de Facebook din America de Sud sunt manipulate de atacatori pentru a promova această iniţiativă frauduloasă către utilizatori din România, textul fiind formulat în limba română. Odată ce utilizatorul accesează postarea sponsorizată, este redirecţionat către un articol în care infractorii cibernetici se folosesc de imaginea StirileProTV şi a unui cunoscut om de afaceri, pentru a oferi o aură de încredere şi legitimitate ‘ofertei’. Atacatorii încearcă astfel să atragă potenţiale victime pentru a-şi furniza date personale, financiare sau de autentificare pe pagini de phishing regăsite în articol, sub pretextul investiţiilor ce pot genera un profit solid într-un termen foarte scurt”, explică specialiştii DNSC pe pagina de Facebook a instituţiei.

Aceştia recomandă: citiţi şi analizaţi cu atenţie informaţiile culese din mediul online; evitaţi accesarea link-urilor din astfel de postări sponsorizate care oferă oportunităţi rapide de îmbogăţire; nu furnizaţi date personale, de autentificare sau de card pentru a vă înscrie în astfel de programe-capcană şi în cazul în care aţi introdus date de card sau de autentificare la conturile de internet banking, sesizaţi imediat banca, iar dacă aţi fost păgubit prin această metodă depuneţi o plângere la Poliţie, fizic sau online; dacă observaţi în mediul online iniţiative similare, raportaţi-le către reţeaua socială şi către DNSC ([email protected], respectiv 1911).

Pentru a antrena utilizatorii din România să identifice şi să evite cele mai întâlnite ameninţări din mediul online la adresa utilizatorului obişnuit, DNSC, Poliţia Română şi Asociaţia Română a Băncilor, alături de parteneri din zona privată, au lansat site-ul www.sigurantaonline.ro. Acesta este un instrument folositor utilizatorilor de toate vârstele, pe care îl pot folosi pentru a-şi îmbunătăţi şi perfecţiona frecvent rutina esenţială de securitate cibernetică.

AGERPRES

Sursa foto: Directoratul Național de Securitate Cibernetică – DNSC/Facebook.com

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail