Potrivit dr. Santa Fer
enc, epidemiolog în cadrul Direcției de Sănătate Publică a județului Covasna, au fost înregistrate până la această oră, pe raza județului, două cazuri de gripă, la adulți – unul cu virus de tip A, iar altul cu virus de tip B.
„Din fericire, sunt forme relativ ușoare. Pacienții sunt spitalizați, dar nu prezintă complicații. Aceasta este o dovadă că virusul, atât de tip A, cât și de tip B, este prezent în județ, din vreme ce noi am găsit 2 cazuri, din 2 analize. Deci din cate cazuri am verificat, 100% sunt pozitive.”
Faptul că infamul virus a atins și județul nostru se datorează, în parte întârzierii cu care au fost distribuite dozele de vaccin la nivel național, dar mai ales ignoranței oamenilor, care încă mai cred că vaccinul dăunează sănătății mai mult decât o face boala. Există categorii de pacienți a căror viață este pusă în pericol de simplul contact cu virusul, deși alți oameni pot scăpa doar cu forme mai ușoare, deși extrem de neplăcute ale bolii.
„Vaccinul este adus gratuit pentru anumite grupe de vârstă: copii, persoane cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, dintre care cea mai importantă este diabetul, pentru că nivelul mare de zahăr în sânge blochează imunitatea și virusul poate duce la infecție directă în plămâni. Se mai vaccinează lucrătorii din sănătate, care pot transmite boala la bolnavii din spital. (…) Însă eu recomand vaccinarea la toată lumea, pentru că nimeni nu știe că dacă are o problemă de sănătate ascunsă, care poate duce la deces, prin complicațiile la care poate duce gripa.”, a declarat dr. Santa Ferenc. Acesta a mai precizat că gripa poate lăsa în urma sa, la anumiți pacienți, sechele pe viață, cum ar fi reumatismul – boală cronică însoțită de obicei de dureri sau chiar tulburări ale aparatului cardiovascular.
D.S.P. recomandă măsuri de prevenire a răspândirii bolii
Medicul epidemiolog Santa Ferenc a precizat, cu privire a posibilitatea evitării contactării gripei: „Măsuri pentru prevenirea gripei trebuiau luate din timp. Măsura de prevenție specifică este vaccinarea. Măsurile nespecifice sunt spălatul pe mâini, aerisitul mai des a încăperii, limitarea vizitelor la secțiile de nou-născuți, pediatrie, reanimare ale spitalului.” Potrivit acestuia, oricine nu este vaccinat, în momentul în care intră în contact cu virusul, va dezvolta o formă mai ușoară ori mai gravă a bolii, în funcție de cât de puternic este sistemul imunitar. „Problema este că timpul de latență este scurt – poate să fie între 12 și 24 de ore – și de aceea se extinde repede. Deci după 12 ore de la contactul unei persoane cu virusul, aceasta poate deja să îl răspândească și altora. Astfel, în următoarele trei săptămâni ne așteptăm ca numărul de boli respiratorii acute să ajungă la apogeu – fiind prezent și virusul gripal – să crească de două sau chiar trei ori numărul îmbolnăvirilor, în următoarele săptămâni.”, a mai adăugat acesta. La sfârșitul săptămânii trecute se înregistrau 2.173 de cazuri de viroze respiratorii. Potrivit dr. Santa Ferenc, există trei categorii de persoane, care privesc diferit importanța imunizării: sunt pacienți care anual, imediat după sosirea vaccinurilor se imunizează, sunt cei care se vaccinează anual, dar le trebuie câteva săptămâni să se decidă – aceștia riscă să se îmbolnăvească înainte de a se hotărî să se vaccineze – și mai este o a treia categorie de pacienți, care trebuie convinși să se vaccineze.
400 de doze de vaccin disponibile
Medicii de familie mai au încă 400 de doze de vaccin disponibile, din cele 3300 de vaccinuri repartizate în județ, în cadrul actualei campanii de imunizare. În cazul în care această cantitate se va epuiza, Direcția de Sănătate Publică va putea hotărî solicitarea suplimentării numărului de doze de vaccin, de la Ministerul Sănătății. Pe lângă vaccinare, D.S.P. recomandă populației să evite zonele aglomerate, să păstreze o igienă corespunzătoare a mâinilor și, poate cel mai important, să evite contactul cu alte persoane, încă de la primele semne de boală, pentru a evita răspândirea acesteia.
Secțiile de Nonatologie și de Anestezie și terapie intensivă (A.T.I.) , închisă vizitatorilor
Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe, anunță că pe fondul creșterii numărului de cazuri de infecții virotice ale căilor respiratorii acute și riscul de răspândire în cadrul pacienților, din data de 7 februarie 2018 se suspendă accesul vizitatorilor pentru o perioadă nedeterminată în secția Neonatologie și din data de 9 februarie la secția A.T.I.
Oana-Mihaela Bărzic