Direcția Județeană pentru Cultură Covasna are, de câteva luni, o nouă conducere. Dr. Kelemen Antonia Izabella a preluat funcția de director executiv al Direcției, fixându-și printre obiective crearea și facilitarea unui dialog permanent cu celelalte instituții și cu cetățenii județului.

Dr. Kelemen Izabella Antonia, de formație filolog, a absolvit studii de limba engleză și germană, dar a urmat și a doua facultate, la specializarea teologie, și activează în sistemul cultural de peste 20 de ani. În cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o ieri, la sediul Direcției Județene pentru Cultură Covasna, dr. Kelemen Antonia Izabella a prezentat în ce constă, în mare, activitatea instituției pe care o conduce din luna iunie a acestui an.

„Direcția județeană pentru Cultură Covasna este un serviciu public deconcentrat în subordinea Ministerului Culturii și Identității Naționale și s-a format prin HG28/2001, prin comasarea Oficiului județean pentru Patrimoniu cultural național (care funcționa în cadrul Muzeului Național Secuiesc) și Inspectoratului Județean pentru Cultură Covasna. Momentan, instituția funcționează în baza Hotărârii 90 din 2010 a Ministerului Culturii. În urma pensionării domnului Bartok Botond, care a fost director al acestei instituții din anul 2001, am fost numită din data de 6 iunie, în această funcție, prin ordin ministerial. Sunt filolog de formație, am terminat engleza și germana, iar a doua facultate a fost teologia. Am lucrat în cadrul Oficiului pentru Patrimoniu – în cadrul Muzeului Național Secuiesc, deci sunt în sistemul cultural de mai mult de 20 de ani.” – a declarat  dr. Kelemen Antonia Izabella.

Potrivit acesteia, printre atribuțiile specifice ale Direcției pentru Cultură Covasna se numără evidența patrimoniului mobil, imobil, asigurarea protecției acestora din punct de vedere al intervențiilor la ele; eliberarea de avize și comunicări pentru intervenții la monumente istorice și construcții aflate în zonele lor de protecție, pentru eliberări ale terenurilor de sarcină arheologică; primirea, verificarea și înaintarea dosarelor – documentațiilor în vederea acreditării de muzee și colecții publice sau private. De asemenea, printre atribuții se numără cele de verificare și control pe teren asupra activităților aflate în desfășurare sau deja existente, asupra intervențiilor la monumente istorice, terenuri, condiții de îndeplinire a situațiilor; colaborarea cu instituții pentru protecția și punerea în valoare a bunurilor imobile și mobile, muzee, case memoriale; situri arheologice, în baza legilor speciale în vigoare.

„Aș dori să scot în evidență că instituția nu este operator cultural, deci nu organizăm evenimente culturale sau nu ne implicăm în desfășurarea evenimentelor culturale care se desfășoară în județ, ci avem activitate de eliberare de avize, în baza Legilor 422 din 2001, 182 din 2000, 120 din 2006. Legea 120 se referă în mod special la monumentele de for public și arhitectură contemporană.”- a spus directorul Kelemen Antonia Izabella.

Colaborare între instituții

În ceea ce privește relația Direcției județene pentru cultură Covasna cu alte instituții din județ și din țară, dr. Kelemen Antonia Izabella a amintit despre relația de colaborare cu primăriile din județ, cu Consiliul Județean – și anume cu Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism, prin arhitectul șef și nu numai; cu Oficiul de cadastru și nu în ultimul rând,  cu Serviciul de investigații criminale; dar și despre legăturile colaborare cu Comisia Națională a Monumentelor Istorice și Comisia zonală nr. 2 a Monumentelor istorice; Comisia Națională pentru Arheologie; Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor și cu Institutul Național pentru Patrimoniu.

Număr mic de angajați

Colectivul din cadrul Direcției Județene pentru Cultură Covasna este format din specialiști în domeniu, cu studii superioare în istorie, arheologie, management și finanțe, administrație publică, inginerie – construcții și limbi străine. Numărul angajaților este însă mic, față de volumul de muncă și de atribuțiile Direcției, a precizat directorul Kelemen Antonia Izabella.

„Despre colegii mei – colectivul de muncă – pot spune că suntem doar 5, în prezent, în această instituție, dar toți au studii superioare. Efectivul este foarte mic, este deficitar – pentru toată activitatea pe care trebuie să o acoperim.”- a spus dr. Kelemen Antonia Izabella.

Activități permanente și curente ale instituției

Activitatea Direcției județene pentru cultură Covasna este diversă, angajații având numeroase atribuții.

Printre activitățile permanente și curente se numără: urmărirea și permanenta actualizare a evidenței patrimoniului mobil și imobil din județ; primirea, verificarea, înaintarea de documentații pentru obținerea de avize, comunicări referitoare la intervenția la monumente istorice, construcții pe raza acestora de protecție; rezolvarea cererilor pe baza documentației lor, pentru descărcarea terenurilor de sarcină arheologică; eliberări de certificate de export definitive sau temporar pentru bunuri mobile; primirea, verificarea și înaintarea de documentații privind acreditarea de muzee, colecții publice, reînnoirea acestor acreditări; verificare la fața locului, a derulării lucrărilor de intervenție, asupra stării monumentelor istorice sau în zona lor de protecție.

„Avem foarte multe atribuții, activități care, pe lângă urmărirea permanentă și actualizarea evidenței patrimoniului mobil și imobil din județ,  se referă la primirea, verificarea și înaintarea de documentații pentru obținerea de avize de la comisia teritorială sau zonală de monumente, care se întrunește la Brașov, de care aparțin județele Covasna, Harghita și Brașov. În medie avem între 15 și 17 documentații lunar care sunt supuse consilierii și verificărilor– pentru că această comisie are funcție de  consiliere, nu are activitate decizională sau rol decizional. Încercăm să rezolvăm cererile, pe baza documentațiilor lor pentru descărcarea terenurilor de sarcină arheologică; eliberăm certificate de export definitiv și temporar – această activitate este una separată de cea privind monumentele istorice și se referă la aprobarea exporturilor acelor obiecte de cult care nu sunt susceptibile de a fi clasate (…); primim  verificăm și înaintăm documentații privind avize și aprobare de amplasare a monumentelor de for public – sunt destul de multe în județ și nu în puține cazuri  am avut chiar activitate de încercare de a intra în legalitate, pentru că  au fost amplasate înainte de a se depune documentația la noi (…).”- a explicat dr. Kelemen Antonia Izabella.

Sute de monumente istorice, în județ

Potrivit datelor prezentate de conducerea Direcției județene pentru cultură, în județul Covasna există, în total, 594 de monumente (incluzând și monumentele de for public), numărul fiind mai mare decât cel înregistrat în 2010.

„În județul Covasna există, în total, 594 de monumente, unde intră și monumentele de for public, deci avem o creștere de șase poziții față de lista monumentelor istorice din 2010. Vorbesc acum de lista din 2015, care se reînnoiește din cinci în cinci ani, deci avem o creștere de 6 monumente (…). Avem monumente de arheologie, monumente de arhitectură, monumente de for public și monumente memoriale și funerare. La monumentele de arhitectură se includ și ansamblurile. Acestea se pot afla în proprietate publică sau proprietate privată, de exemplu, la Consiliul Județean sau primării sau proprietate privată a persoanelor fizice, juridice sau chiar a bisericilor (…)”.- a spus directorul Kelemen Antonia Izabella.

Aceasta a subliniat, în cadrul conferinței, importanța respectării Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.

Circulară către primării, la care s-au primit doar câteva răspunsuri

Directorul Kelemen Antonia Izabella a declarat, în cadrul conferinței, și că, în luna iunie a transmis o circulară către primăriile din județ, prin care solicita date cu privire la monumentele istorice și de for public, în urma căreia s-au primit doar câteva răspunsuri.

„În luna iunie a acestui  an, după ce am fost numită în această funcție, am emis o circulară către toate primăriile din județ, prin care am solicitat date referitoare la monumente istorice și la monumente de for public. Am făcut cunoscută și legislația referitoare la obligațiile instituțiilor sau proprietarilor acestora. Din păcate, nu am primit decât 5-6 răspunsuri, de atunci. Am dat un termen mai lung (pentru a oferi acele date), pentru că toate informațiile pe care le-am cerut prin această circulară erau informații destul de complexe. De aceea și termenul era extins – am precizat 3 luni în această circulară și răspunsurile au venit foarte puține, cred că din motivul neacordării importanței categoriei monumentelor istorice sau poate din neimplicare. De aceea, am dorit să facem publice prevederile legislative referitoare la monumentele istorice, pentru că sunt foarte importante. Cunoașterea legislației, indiferent că e vorba de o persoană fizică sau juridică, este importantă (…).  Să sperăm că se va schimba optica și față de noi, și de a fi priviți nu ca un organ care împiedică desfășurarea activității, ci ca un organ care în teritoriu ajută (…).” – a spus directorul Kelemen Antonia Izabella.

Deschiși pentru consiliere

Reprezentanții Direcției județene pentru Cultură Covasna sunt deschiși în permanență spre consiliere, a precizat directorul instituției.

„Activitatea Direcției, pe lângă emiterea de avize și de controale în teren, se referă și la o continuă consiliere a tuturor celor care doresc, pentru ca, ulterior, să nu ajungem la o situație în care monumentele istorice să fie degradate sau nimicite, ci în întocmirea documentației sau chiar în starea de ante-întocmire a documentației, să vină la noi, să ceară sfaturi specialiștilor noștri, pentru a evita distrugerea monumentelor. Nu există un program special de audiențe. Suntem deschiși oricând și la orice oră (în timpul programului de lucru n.r.). Sigur, avem activități de teren inopinate, și atunci specialiștii nu sunt aici, dar când suntem aici, oricând poate să vină cineva la consiliere”- a spus directorul Kelemen Antonia Izabella.

Întrebată dacă patrimoniul cultural e protejat, la nivelul județului și dacă există o conștiință publică în acest sens, dr. Kelemen Antonia Izabella a spus:

„Există o conștiință în formare. Aceasta este o direcție pe care încercăm să o dăm: să fie un  permanent dialog între instituția noastră și celelalte instituții, tocmai pentru a le aduce la cunoștință, atât legislativ, cât și tehnic ceea ce ar trebui să facă și noi să fim ca un fel de intermediar în relația dintre proprietar, beneficiar și forurile superioare care aprobă aceste lucrări.”

În ceea ce privește gândurile cu care a preluat funcția de director al Direcției județene pentru Cultură Covasna, dr. Kelemen Antonia Izabella a spus:

„În primul rând, dorim să respectăm legea și ca atare, să salvăm cât mai multe monumente de for public, monumente istorice, să venim în ajutorul concetățenilor care doresc să facă exporturi, atât exporturi temporare, cât și exporturi personale, definitive, să fim în ajutorul celor privați care fac  intervenții la monumente, să îi ajutăm cu legislația, să nu fim priviți ca un impediment în județ, ca un organ care împiedică, ci care, tocmai, vrea să ajute și să fim în permanent dialog cu acești proprietari și cu instituțiile de stat.”

Ana Ciorici Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail