Săptămâna Mondială de promovare a alăptării 1-7 august

Promovarea alimentaţiei naturale impune eforturi susţinute pentru a întări „cultura alăptării” şi a o apăra de „cultura alimentaţiei cu biberonul”.

Alimentaţia naturală (exclusivă) a noului născut cu lapte de mamă este ideală deoarece laptele de mamă are o compoziţie adaptată la nevoile de digestie şi asigură nevoile nutriţionale ale sugarului în primele 4 luni de viaţă.

Laptele de mamă:

· Este un aliment ideal, cel mai uşor de digerat

· Este proaspăt, steril şi la temperatura optimă

· Este oricând gata de întrebuinţare

· Conferă protecţie sugarului faţă de o serie de boli (viroze, diaree, boli infecţioase etc.) datorită conţinutului în factori protectori – anticorpi, lizozim, celule antiinflamatoare etc.

· Este hipoalergenic, deoarece conţine proteine proprii speciei, care nu sensibilizează organismul

· Compoziţia laptelui matern variază pe durata suptului

· Conţinutul în lipide creşte pe parcursul alăptării – devenind un factor de saţietate

Alăptarea ajută la dezvoltarea masticaţiei

Efortul de a suge îi formează musculatura feţei, ajutând la dezvoltarea vorbirii

Alăptarea întăreşte legătura afectivă între mamă şi sugar

Avantaje

Pentru mamă există multiple avantaje ale alăptării:

· Reduce riscul apariţiei cancerului de ovar şi de sân

· Previne depresia postnatală· Ajută la refacerea uterului

· Este o formă naturală de contracepţie

· Ajută mama să revină la greutatea ideală

· Ajută la vindecarea mai rapidă a înţepăturilor de insecte, a arsurilor uşoare, acneei, conjunctivitei, hemoragiei ombilicale, zgârieturilor etc.

· Este cel mai economic

Direcţia de Sănătate Publică Covasna

Compartimentul Promovarea Sănătăţii

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail