În cadrul concursului „Outsider Art” destinat persoanelor cu dizabilități mintale, aflat la a VI-a ediție, s-a luat hotârârea de a nu se decerna premiul „Casa Iris”, din cauza numărului mic de participanți.
Potrivit informațiilor furnizate de directorul Fundației Creștine Diakonia, Makkai Peter, la ediția din acest an doar două instituții s-au înscris cu lucrări, în concurs.
„Din păcate am decis că anul acesta nu vom decerna premiul. Nu știu din ce motiv, nu a fost bine mediatizat sau nu înțeleg de ce nu au fost mai mulți participanți. (…) Au fost de la 2 instituții: de la Borșa – este un atelier de artă plastică, în județul Cluj, unde sunt persoane cu dizabilități. Au fost de acolo anual participanți, și anul trecut de acolo a fost decernat premiul, iar cealaltă instituție este din Sf. Gheorghe, de la Casa Iris, de la noi practic. E păcat, dar nu persoanele cu dizabilități sunt de vină, ci persoanele responsabile cu acestea, cei care lucrează cu ei, instituțiile în care sunt.” – a spus directorul fundației, Makkai Peter.
Potrivit acestuia, dezvoltarea persoanelor asistate nu mai prezintă interes nici pentru public, nici pentru autorități. Din acest motiv conducerea a luat decizia ca, în schimbul decernării premiilor, anul acesta să organizeze două acțiuni pentru persoanele cu dizabilități. Datorită faptului că pe data de 3 decembrie a fost marcată „Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități”, fundația a organizat și o acțiune împreună cu clasele speciale de la grădinița din cartierul Ciucului, care are o grupă pentru copiii cu dizabilități.
„Sunt 4 participanți, avem 12 lucrări din acest atelier…fiecare participant a trebuit să trimită câte 3 lucrări iar acestea sunt aici, dar doar din atelierul din Borșa. Nu avea sens să decernăm premiile <<Casa Iris>> în condițiile acestea. Cu doi ani în urmă, au venit peste 70 de lucrări – cel mai puțin, iar acum numai atâtea, nu știu ce s-a întâmplat. Noi am creat acest premiu, dar dacă nu sunt oameni interesați, bineînțeles că nu vom mai organiza.”
Anul acesta, Fundaţia Creştina Diakonia . . trebuia să acorde, pentru a șasea oară premiul „Casa Iris” pentru cea mai bună lucrare în cadrul concursului „Ousider Art”, însă conducerea a hotărât ca, din lipsa participanților, premierea să nu mai aibă loc, în schimb urmând să se organizeze alte două acțiuni.
„Împreună cu asistenții noștrii de la Casa Iris am avut o acțiune în Valea Crișului, în sala de sport. A fost foarte frumos, o zi întreagă ne-am petrecut-o împreună, ne-am jucat, am avut acțiuni de toate felurile. Cea de-a doua acțiune va avea loc joi, împreună cu liceul Plugor Sandor, unde clasele a X-a, a XI-a și a XII-a de la grafică, sculptură și pictură, de la atelierul de acolo, vor lucra împreună pe o temă, cu persoanele cu dizabilități. Acțiunea va avea loc joi dimineață, de la 10:00 până la 13:00. Va avea o introducere, va fi o oră specială de lectură despre <<Outsider Art>>, ce înseamnă, cum a început, care sunt rezultatele în ultimele ediții. Vor participa numai elevii de liceu din aceste trei grupuri de ateliere iar acțiunea va fi condusă de doamna profesoară Hervai Katalin, dânsa este pictoriță și conduce atelierul de pictură de acolo, dar și colegii ei vor participa și fiecare va conduce câte o grupă, cei de la sculptură, cei de la grafică, vor fi în jur de 15-20 de elevi și 15-20 de persoane cu dizabilități. Vom face o expoziție pentru ei, cu lucrările realizate.” – a mai explicat directorul Fundației Creștine Diakonia.
Potrivit informațiilor oferite de directorul fundației, în cazul în care vor exista doritori, iar autorii vor fi de acord, lucrările vor putea fi vândute.
„În fiecare an am fost întrebați dacă vom vinde lucrările făcute de persoanele cu dizabilități, dar noi nu ne ocupăm cu astfel de lucruri, cine dorește să cumpere se adresează personal autorului lucrării, iar dacă acesta acceptă să o vândă, de ce nu? are posibilitatea sa cumpere, noi nu facem din asta o reclamă.” – a spus directorul fundației.
Premiul a fost acordat pentru prima dată în 2010, luna decembrie, cu ocazia ”Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Handicap”. Anul trecut aproximativ 70 de lucrări au fost înscrise în concurs, autorii acestora venind din mai multe judeţe ale ţării, printre care Bacău, Mureş, Cluj, Covasna şi Harghita, iar posesorul locului I era premiat cu suma de 500 de euro.
Makkai Peter ne-a vorbit, totodată, despre lipsa de interes și de implicare din partea guvernanților și a autorităților. „Din păcate, nici autoritățile nu prea se interesează. Anul trecut noi am trimis cerere la minister să ne fie parteneri, au semnat un parteneriat, ni s-au alăturat dar nu prea l-au onorat; tot noi a trebuit să-i căutăm să mai trimită câte o diplomă, nu a venit nimeni din partea lor. Tema aceasta nu este o temă de actualitate nici pentru ei și nici pentru societate. Bineînțeles mai punem o vorbă, când sunt alegeri vine foarte bine, dar bugetul elaborat de către Guvern pentru persoanele cu dizabilități, pentru anul acesta, este foarte mic. Acum am primit nomenclatorul și normele care vor fi pentru sprijinul acordat ONG-urilor și un exemplu foarte elocvent cu ceea ce se întâmplă în țara asta este că, în fiecare an, Guvernul sprijină ONG-urile care oferă servicii sociale. Am primit nomenclatorul în care ni se spun care sunt cheltuielile eligibile, în fiecare serviciu social. De exemplu, este cantina socială, unde este scris negru pe alb ce se va sprijini: cheltuieli cu hrana, cu gazul, cu iluminatul, însă la personal vor fi eligibile doar cheltuielile cu asistenții sociali, lucrătorii sociali și cam atât. Potrivit lor, salariul bucătarului nu este eligibil, este ridicol, în cantina socială salariul bucătarului nu este eligibil… Este ca și cum la școală ai zice că postul învățătoarei nu este eligibil, asta ne arată foarte bine cum se lucrează în ministerele acestea.” – a menționat directorul Fundației Creștine Diakonia
Ioana Ardeleanu