Un complex turistic-balnear din municipiul Târgu Secuiesc zace în paragină de mai bine de 13 ani, în timp ce Primăria orașului și fostul administrator se judecă pentru proprietatea acestuia.
SC Incitato Fortyogo SRL, fostul complex turistic – balnear din municipiul Târgu Secuiesc, este reprezentat legal prin Kovacs Simon – Attila. Acesta susține că de mai bine de 13 ani se judecă pentru cumpărarea complexului, atât cu Primăria orașului, cât și cu președintele Comisiei de Vânzare a Spațiilor Comerciale, consilierul local Hegedus Ferenc. Acesta din urmă ar fi deținătorul mai multor societăți, a unui complex hotelier cu domeniu de activitate similar complexului turistic-balnear pentru care au fost deschise procesele, dar și a două restaurante și două baruri, iar redeschiderea fostului „Fortyogo” ar reprezenta o amenințare pentru afacerile consilierului.
„Am lucrat acolo încă din 1986, eu am deschis prima dată. Am lucrat până în 1990, când am lipsit un an, pentru că am mers în Ungaria să mai învăț câte ceva. M-am întors în 1991, și am luat înapoi complexul, iar ulterior l-am închiriat. Am lucrat până în 2004, iar în 15 ianuarie 2004 l-au închis. În 2002 a intrat în vigoare Legea 550 care spunea că acel complex turistic-balnear trebuie să fie vândut de Primărie. Fiind chiriaș, în 2002 am depus o cerere de cumpărare, însă Primăria mi-a respins-o spunând că nu este de vânzare, și astfel am început să ne judecăm. În iunie 2002, când erau organizate multe banchete și ultimul clopoțel au vrut să mă scoată de acolo, și nu înțelegeam de ce. Fostul primar, Torok Sandor, îmi spunea să îi cedez unitatea, (…) iar când a ieșit în luna noiembrie Legea 550 mi-am dat seama de ce au vrut acest lucru: pentru că voiau să își pună oamenii acolo, și apoi să cumpere complexul. În ianuarie 2004 Primăria a închis complexul, deși procesul începuse de doi ani și nu avea voie să facă acest lucru, dar din răutate a închis.”, a explicat, pentru „Mesagerul de Covasna”, fostul administrator al Complexului turistic „Fortyogo”, Kovacs Attila.
În 2004, Consiliul local Târgu Secuiesc a intrat în posesia complexului turistic „Fortyogo”, pentru care se judeca cu fostul chiriaș de mai mult timp, iar primarul orașului de la vremea respectivă, Torok Sandor, a dispus închiderea hotelului, sudând ușile și ferestrele, în prezența organelor de ordine. Acesta a dispus ca întreg complexul turistic să fie păzit, iar în incinta bazei de tratament să se intre doar cu aprobare oficială, în prezența unui reprezentant al Primăriei.
„M-am judecat cu el și pentru asta, iar după un an și jumătate am câștigat și mi-a dat înapoi complexul, dar a făcut multe greșeli acolo. Când Primăria a închis complexul a lăsat apă în conducte, clădirea s-a deteriorat, și toate acestea ca să nu pot să încep eu activitatea acolo. Am depus cerere din nou, să fie făcută o evaluare și să cumpărăm complexul, fiindcă în 2004 am câștigat dreptul de cumpărare. (…) A fost făcută o evaluare la aproape 1 milion de euro, ca să nu pot să fac nimic. M-am judecat și pentru asta, iar decizia a fost anulată.”, a mai declarat Kovacs Attila.
Potrivit acestuia, între timp fostul primar al municipiului Târgu Secuiesc ar fi restituit ilegal către fostul proprietar o parte din suprafața de teren aferentă complexului – teren despre care s-a susținut că, potrivit legii, a devenit proprietatea privată a municipiului Târgu Secuiesc: „Primarul a dat pământul aferent complexului fostului proprietar. În fața intrării în complex era un hectar și ceva, și au mai fost vreo 3 hectare în spate, iar primarul i-a dat tot lui. El a știut că am câștigat dreptul de cumpărare a terenului și a clădirii, iar primarul a dat pământul din răutate ca să nu pot face nimic. În 2010 a fost evaluat la 250 de mii de euro, iar în 2012 a fost reevaluat la 230 de mii de euro, dar pentru că nu a fost și pământul nu am putut să cumpăr. În 2008 m-am judecat cu primarul pentru suprafața de teren, iar acum am câștigat și acest proces, am câștigat pământul. Șapte ani m-am chinuit cu procesul, eu i-am dat înapoi Primăriei valoarea care este acolo, bunurile, pentru că Primăria le-a vândut.”, susține fostul administrator, care mai spune că își dorește cu orice preț câștigarea procesului, astfel încât să poată demara procedurile de cumpărare și reabilitare a complexului, în vederearepunerii acestuia în circuitul turistic.
La începutul lunii februarie a acestui an, Kovacs Attila a formulat o sesizare către Agenția Națională de Integritate (ANI) prin care aducea la cunoștință starea de incompatibilitate și existența conflictului de interese de natură administrativă a consilierului local Hegedus Ferenc, președinte al Comisiei pentru Vânzarea Spațiilor Comerciale și Prestări Servicii a municipiului Târgu Secuiesc. Acesta solicita dispunerea demarării procedurii de cercetare conform legii 176/2010 întrucât consilierul local ar bloca vânzarea către administrator a Complexului Fortyogo. Reclamantul susține că alesul local ar deține pe raza municipiului Târgu Secuiesc mai multe afaceri, printre care și un hotel, dar și două restaurante și două localuri de tip „bar”, și mai multe imobile ai căror asociați sunt persoane juridice (societăți de tip off-shore), având un capital vărsat de 113.025.600 lei (circa 30.000.000 euro).
„Faptul că domnul Hegedus Ferenc administrează un capital de peste 25 milioane de euro pentru firme ce au sediu în Cipru este de necrezut, deoarece acesta administrează și toate bunurile statului român ce aparțin unității administrativ teritoriale din Târgu Secuiesc.”, a expus acesta în sesizarea formulată către ANI.
Fostul administrator al complexului susține că pentru a-și proteja afacerile proprii, consilierul local ar încălca legea, întrucât deși este asociat sau acționar, împreună cu membrii familiei sale, în cadrul mai multor societăți comerciale cu capital privat, decide prin funcția din cadrul unității administrativ teritoriale încheierea unor contracte comerciale de prestări servicii, de executare a lucrărilor, de furnizare a produselor, sau de asociere cu autoritățile publice locale. Totodată, Kovacs Attila spune că prin funcția de președinte al Comisiei pentru Vânzarea Spațiilor Comerciale, Hegedus Ferenc ar influența deciziile Comisiei astfel încât reclamantul să nu poată cumpăra Complexul „Fortyogo”.
„Acesta (Hegedus Ferenc –n.red.) a menționat în repetate rânduri, citez, <<Dacă nu pot cumpăra eu, atunci nu va cumpăra nimeni pentru a nu face concurență hotelului și restaurantelor pe care le dețin>>. Deoarece, prin funcția pe care o deține, este cel care trebuie să evalueze bunul ce urmează a fi vândut, a emis un nou raport de evaluare, mult supraevaluat, cerând pentru vânzarea Complexului Fortyogo suma de 899.957 euro.”, explică administratorul în sesizarea formulată.
Kovacs Attila a mai declarat că, la momentul efectuării măsurătorilor din cadrul ultimei expertize, consilierul local Hegedus Ferenc ar fi amenințat că va vorbi cu evaluatorul pentru a stabili un preț suficient de mare încât nimeni în afară de acesta să nu poată cumpăra imobilul.
„Prin hotărârile abuzive de a bloca vânzarea Complexului Fortyogo, președintele Comisiei de Vânzări încalcă art.46 din Legea 215/2001 deoarece are un interes patrimonial față de problema supusă dezbaterii. (…) În 2012 complexul a fost evaluat la 230 de mii de euro, iar după 4 ani prețul a crescut de 4 ori, în condițiile în care ar trebui să scadă având în vedere starea avansată de degradare. Este dezastru ce este acolo, curge apă din plafon, ar trebui să investesc cel puțin 5 milioane de euro ca să pot să îl deschid.”, explică fostul administrator.
Conform raportului ultimei expertize a construcției, care a fost efectuată în cursul anului trecut, datorită degradării avansate din ultimii ani, baza de tratament nu mai poate fi utilizată în starea în care se află, estimându-se o depreciere funcțională de peste 30%, astfel încât nici prețul stabilit în urma evaluării nu poate fi corect.
„Starea tehnică a clădirilor este precară, deprecierea fizică a acestora corespunzând vechimii și lipsei de întreținere. Am constatat deprecieri avansate și chiar totale ale structuriide rezistență, ale închiderilor și compartimentelor interioare, tencuieli și zugrăveli căzute, infiltrații la nivelul tavanului și pereților ca urmare a deteriorării acoperișului și tâmplăriei exterioare. Instalațiile de apă, canal, cele electrice și de încălzire sunt complet nefuncționale. Deoarece acest complex nu mai funcționează de mulți ani, în calculul de evaluare trebuia luată în considerare deprecierea funcțională și deprecierea economică. În realitate, această bază de tratament nu mai poate fi utilizată în starea în care se află, estimându-se o depreciere funcțională de peste 30%, iar din punct de vedere economic, deprecierea trebuia estimată în raport cu investițiile necesare repunerii în stare de funcționare a complexului.”, se arată în nota explicativă a raportului de evaluare.
În documentația pusă la dispoziție de fostul administrator al complexului se mai arată că în urma unei sesizări formulate către Instituția Prefectului județului Covasna, s-a stabilit că refuzul autorităților locale de a pune în vânzare Complexul Fortyogo, contrar hotărârii judecătorești, precum și stabilirea unui preț prohibitiv, fără fundament economic, reprezintă practici abuzive pe care instanța le poate sancționa.
„Nu vrea să deschidem complexul (consilierul local Hegedus Ferenc –n.red.), pentru că vrea să îl cumpere el, să nu fie concurență. (…) Face tot posibilul să nu pot să fac nimic acolo. El a distrus tot complexul. Acolo veneau mereu străini, și din Canada, din Israel, dar și oameni din județ. Toată lumea venea la tratament. Au fost din Ungaria cu trei autobuze, au venit multe familii la tratament acolo, și din Germania. (…) Vreau să dezvoltăm complexul, să îl deschidem iar, să facem ceva pentru orașul Târgu Secuiesc, pentru județul nostru și pentru țara noastră, să fie frumos acolo, așa cum a fost cândva.”, a mai declarat Kovacs Attila, care spune că dorește ca următoarea evaluare a complexului să fie efectuată corect, de către o firmă specializată, și în alt județ decât Brașov, Harghita sau Covasna.
Complexul Fortyogo este situat în municipiul Târgu Secuiesc, și se află în proprietatea statului român, și în administrarea Primăriei Târgu Secuiesc. Complexul este format dintr-un restaurant, un hotel, o bază de tratament, piscină, o anexă ștrand, un bazin mare și unul bazin mic, parcare, teren de tenis, și teren de joacă pentru copii. Terenul aferent complexului este în suprafață totală de 41.512 mp, din care 2.913 mp reprezintă suprafața aferentă construcțiilor.
Administratorul susține că deține dreptul de cumpărare asupra Complexului Balnear-Hotelier „Fortyogo” încă din anul 2002, drept ce i-a fost consfințit printr-o Decizie pronunțată de Curtea de Apel Brașov, și că, în ciuda acestei decizii, de mai bine de 14 ani Primăria municipiului Târgu Secuiesc refuză în mod sistematic vânzarea acelui spațiu.
Potrivit Mediafax, conflictul dintre cele două părți a început în momentul în care Societatea Gospodaria Comunală, aflată în administrarea Consiliului local, a decis sistarea furnizării apei reci, deoarece chiriașul nu a achitat o notă de plată în valoare de peste 100 de milioane de lei. Kovacs Attila a descoperit, însă, la vremea respectivă, că pe sistemul de furnizare a apei potabile al complexului s-au racordat și alții, motiv pentru care a dat în judecată Societatea Gospodaria Comunală, cerând despăgubiri materiale. În plus, acesta a dat în judecată și Consiliul local Târgu Secuiesc, deoarece acesta i-a respins cererea formulată în privința cumpărării complexului.
La rândul său, Consiliul local Târgu Secuiesc l-a dat în judecată pe fostul administrator, solicitând rezilierea contractului înainte de termen, și susținând că hotelul și centrul de tratament nu sunt administrate corespunzător.
Procesele dintre cele două părți sunt încă în desfășurare, următoarea înfățișare urmând să aibă loc vineri, 24 martie a.c., iar până la soluționarea acestora, complexul rămâne în paragină degradându-se de la o zi la alta.
Ioana Ardeleanu