Uneori ne punem întrebarea: Este omul o ființă finită? Conform teoriei creaționiste, când a creat lumea, Dumnezeu a făcut perechi din toate speciile și l-a lăsat pe om să stăpânească pământul, dar apoi, după oarecare timp, a venit Darwin cu teoria evoluției speciilor și „a încurcat” lucrurile. Și mai nou, în zilele noastre, datorită dezvoltării științei și tehnologiei, lumea vorbește tot mai mult despre Inteligența Artificială.
Un articol extrem de interesant (sursa: descopera.ro ) începe astfel: „Majoritatea speciilor sunt tranzitorii. Speciile dispar, devin altele noi sau se transformă de-a lungul timpului din cauza mutațiilor genetice și schimbărilor climatice”, și afirmația că „O specie mamiferă obișnuită ar fi de așteptat să existe timp de un milion de ani”.
Omul modern (Homo sapiens) pare destul de „tânăr” având o existență de doar 300.000 de ani, însă mințile scormonitoare își proiectează mult în viitor gândirea și imaginația punându-și întrebări despre posibila evoluție a omului. Se dă ca exemplu eseul „Omul în anul 1 milion” apărut în 1883 de sub pana unui vizionar, autorul de romane științifico-fantastice H. G. Wells. Se mai spune că „Wells a sugerat că oamenii s-ar putea diviza în două sau mai multe specii”.
Desigur, noi nu trebuie să-l credem în totalitate pe Wells, deși multe din previziunile acestei minți luminate azi sunt deja lucruri înfăptuite. Dar să vedem care este concepția oamenilor de știință din zilele noastre.
Cu toate că noile tehnologii avansează cu rapiditate, încă mai sunt multe lucruri de descoperit, așa cum reiese din articolul menționat: „Tehnologiile viitoare anticipate, cum ar fi augmentarea umană, emularea cerebrală (adică încărcarea creierului într-un computer) sau Inteligența Artificială (AI) ar putea produce forme tehnologice de noi specii nemaivăzute în biologie.”
Cum s-ar putea concretiza aceste situații? O întrebare la care ne poate răspunde „Anders Sandberg, cercetător la Institutul pentru Viitorul Umanității și Școala Oxford Martin din cadrul Universității Oxford din Marea Britanie”. Acesta crede că un „scenariu probabil va fi speciația, adică atunci când o specie se divide și formează alte specii noi”. Și noi credem că nu va fi nevoie să așteptăm împlinirea unui milion de ani, căci lucrurile încep să evolueze chiar acum sub ochii noștri.
Ce anume accelerează aceste transformări? Fără îndoială, curiozitatea și ambiția omenească sau mai precis, cum se menționează în articol: „Mulți dintre noi doresc să îmbunătățească tot ce înseamnă să fii uman, fie că este vorba despre încetinirea sau oprirea procesului de îmbătrânire, îmbunătățirea inteligenței și augmentarea corpurilor. Toate acestea ar putea duce în cele din urmă la noi specii de oameni”, așa-zisele specii „post-umane” care să coexiste cu opușii lor (cei care se împotrivesc tehnologiei) numiți „oameni reali”. Și de aici începe „nebunia” numită „emulare cerebrală”, explicată de specialiști ca fiind „o tehnologie speculativă prin care o persoană își scanează creierul la nivel celular și apoi construiește o rețea neurală echivalentă într-un computer pentru a crea inteligență software.” Se presupune că „inteligența software” ar prezenta mai multe avantaje, deoarece entitățile virtuale au nevoie „doar de energie de la Soare și câteva materiale pentru a produce microcipuri.”
Și dacă știința și tehnologia avansează atât de rapid, nu este exclus ca aceste vise nebunești, zicem noi, să prindă contur în următoarea 100 de ani, cum se specifică în articol: „La un moment dat, oamenii de pe Terra ar putea fi înlocuiți în mare parte de „inteligență software” sau Inteligență Artificială, ori o combinație între cele două.” Avantajul ar fi că „Mințile software nu vor avea nevoie să mănânce și să bea apă, acestea fiind moduri ineficiente de obținere a energiei.” Paralel cu aceste noi forme de existență, oameni „naturali” sau „reali” ar urma să trăiască în societăți tradiționale, în lumea „leneșă și greoaie a materiei”, până la dispariția lor ca ființe biologice.
Așadar, este omul o ființă finită?!
Mihai Trifoi