Cursanții Școlii Populare de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe, înscriși la cursurile de ospătar și bucătar organizate de instituție, la Târgu Secuiesc, au susținut în această perioadă partea practică sub îndrumarea unor specialiști din județ, dar și din Ungaria, din Veszprem.

Mușchiuleț mignon, înfășurat în bacon, sos de carne cu busuioc, păstrăv de munte în baiț de lămâie, pe grătar, cu sos smântână și usturoi, păstrăv în bundă de migdale cu garnitură de broccoli, toate completate cu bătură potrivită cu gusturile – s-au numărat printre preparatele pregătite, la partea practică, la Târgu Secuiesc, de participanții înscriși la cursurile de ospătar şi bucătar, organizate de Școala Populară de Arte și Meserii – Sfântu Gheorghe.

Aceste cursuri de formare profesională, cu durata de 720 de ore au fost derulate la Liceul Tehnologic „Gábor Áron” Târgu Secuiesc, cu participarea Şcolii profesionale de bucătari din Veszprém (Ungaria).

„Este vorba despre cursul pe care îl avem la Târgu Secuiesc. Cursul este susținut de formatori din Sfântu Gheorghe, pentru că este un curs acreditat, și, de trei ori, vin prietenii noștri din Veszprém, pentru a prezenta metode noi în acest domeniu – în meseria de ospătar și bucătar. Săptămâna trecută a fost o parte a practicii, între timp, se mai predau cursuri teoretice de către profesorii noștri din Sfântu Gheorghe, respectiv, acești cursanți participă la practică, în diferite locații, la diferite firme din județul Covasna. ”- a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”, directorul Școlii Populare de Arte și Meserii – Sfântu Gheorghe, Gáj Nándor.

Cursuri de specializare în meseriile de ospătar şi bucătar se numără printre proiectele prioritare ale Şcolii Populare de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe. De această dată, cursurile au vizat nevoile comunităţii din zona Târgu Secuiesc, acesta este şi motivul pentru care acestea s-au desfăşurat la Liceul Tehnologic „Gábor Áron” din Târgu Secuiesc. Este important de remarcat faptul că programul îşi propune să vină în completarea anumitor domenii ale formării profesionale. Dintre specialiştii prezenţi, Végh Dávid a coordonat activitatea ospătarilor, iar Maurer István pe cea a bucătarilor, se arată într-un comunicat de presă transmis de către reprezentanții Consiliului Județean Covasna, în subordinea căruia se află Școala Populară de Arte și Meserii.

 

„În judeţul nostru, industria ospitalieră se confruntă continuu cu o penurie de lucrători calificați. În aceste condiţii, este evident faptul că luăm în considerare și nevoile antreprenorilor, dar este la fel de important, să organizăm cursuri de formare care îi vor ajuta pe absolvenţi să-şi găsească un loc de muncă. Pe lângă industria ospitalieră, instituţia noastră se concentrează asupra organizării unor cursuri de formare profesională pentru adulţi şi în alte domenii” – a explicat Gáj Nándor, directorul Şcolii Populare de Arte şi Meserii.

 

Formatorii străini au predat, în principal, tendinţele internaţionale actuale din domeniu, iar prof. Liliana Constantinescu, cursurile de teorie pentru meseria de ospătar, prof. Incze Anikó fiind responsabilă cu orele de practică. Cursurile de formare în meseria de bucătar sunt împărţite, partea de teorie fiind predată de Moraru Katalin, iar Ferenczi Henrik îi ajută pe cursanți să aprofundeze tehnicile în bucătărie, arată comunicatul de presă al CJ Covasna.

 

Potrivit directorului Școlii Populare de Arte și Meserii, Gáj Nándor, atât cursul de bucătar, cât și cel de ospătar, au început în luna decembrie a anului 2017 și se vor finalizaa în luna mai 2018, când va avea loc examenul de absolvire.

„Acum se poartă discuții ca, înainte de luna mai, să mai fie un modul cu profesori invitați din Veszprem. Sunt în total 20 de cursanți, 10 bucătari și 10 ospătari (…). Eu cred că prin aceste cursuri de croitorie, de bucătar și ospătar, chiar am reușit să atingem scopul care ar fi ca acești cursanți, după absolvire să poată să lucreze în acel domeniu. Știu că chelnerii care sunt la curs la noi au deja oferte de muncă în județ.”- a declarat directorul Școlii Populare de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe.

Alte programe de formare profesională

Potrivit acestuia, și alte cursuri de formare profesională pentru adulți sunt cuprinse în planurile pentru acest an:

„Pregătim pentru anul acesta, acum se lucrează în acest sens, un curs de ghid de turism.”- a declarat Gáj Nándor.

Potrivit acestuia, la sfârșitul acestei luni se va termina cursul de croitorie început anul trecut și va avea loc o mică expoziție, la Școala Populară de Arte și Meserii. Un nou curs în acest domeniu ar putea fi lansat în cursul acestui an

„Am dori să lansăm încă o dată acest curs. Avem reacții că sunt persoane interesate (…) majoritatea sunt români (…).”- a spus directorul Școlii Populare de Arte și Meserii – Sfântu Gheorghe.

De-a lungul timpului, Școala Populară de Arte și Meserii – Sfântu Gheorghe a organizat și alte programe de formare pentru adulți, printre acestea numărându-se cursuri de barista, cursuri de somelier, cursuri de mixologie și nu numai.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail