Rezultatele de la prima sesiune a Bacalaureatului din acest an au provocat un şoc şi au născut întrebări nu doar despre sistemul de învăţământ ci şi despre mentalitatea tinerei generaţii. Aflaţi la vârsta la care ar trebui să aibă un loc de muncă stabil sau să fie capabili să-şi asume anumite responsabilităţi, inclusiv întemeierea unei familii, mulţi dintre tinerii de azi se află încă în grija părinţilor. Practic, aceştia nu s-au maturizat, experimentând în continuare o perioadă de adolescenţă prelungită.

Cu privire la această stare de fapt, preşedintele Colegiului de Psihologi din Covasna, Richard Zoor, ne-a spus că “În zilele noastre, chiar dacă ar vrea să se angajeze, după ce au terminat liceul sau chiar şi facultatea, tinerii nu-şi găsesc de lucru. Ca urmare, nu este doar vina lor că încă trăiesc pe “spatele” părinţilor. Ceea ce constat eu este că, tinerii din ziua de astăzi sunt extrem de preocupaţi de propria persoană, toţi vor să fie “cool”, însă în ceea ce priveşte viitorul sunt destul de nesiguri. Pentru majoritatea tinerilor din noua generaţie procesul de maturizare se realizează tot mai târziu. Astfel, tinerii trecuţi de vârsta de 25 de ani nici nu se gândesc să-şi întemeieze o familie, în primul rînd pentru că nu au avut cum să se realizeze financiar până la această vârstă, mulţi dintre ei studiind chiar până aproape de vârsta de 30 de ani, iar în al doilea rând pentru că se tem de asumarea unor resonsabilităţi“.

Richard Zoor, psiholog

“Tineri de azi sunt blocaţi între adolescenţă şi maturitate”

Dacă cu câţiva zeci de ani în urmă femeile tinere şi bărbaţii se căsătoreau, în medie, până la vârsta de 21 de ani, astăzi, tinerii trecuţi de 25 de ani abia dacă se mai gândesc la acest aspect. În opinia psihologului acest lucru este de înţeles, având în vedere că societatea din ziua de azi este într-un haos total, iar lucrurile cele mai promovate de mass-media sunt exemplele negative de “personalităţi” din ţară sau din Occident. Potrivit lui Richard Zoor, “tineri de azi sunt blocaţi între adolescenţă şi maturitate, iar acest lucru este uneori generat de către părinţii care nu au prea avut timp să se ocupe de ei, să-i observe foarte bine sau să stea de vorbă cu ei în ceea ce priveşte planurile lor de viitor. Se pare că şi sexul practicat înainte de căsătorie reduce presiunea resimţită de tineri pentru a-şi întemeia o familie”, explică psihologul Richard Zoor.

Referitor la rata scăzută de promovabilitate a examenului de bacalaureat din acest an, psihologul spune că “tinerii sunt lipsiţi de motivaţie şi îşi dau seama că diploma de bacalaureat nu le este prea utilă, dacă nu urmează şi o facultate. Ei se gândesc că după terminarea liceului pot pleca în ţări străine unde se pot realiza financiar, mai bine decât în ţară. Aşa că, nu prea îşi mai ocupă timpul cu învăţatul”. Richard Zoor a precizat că, totuşi, “tinerii din ziua de azi, reprezintă viitorul, iar inteligenţa lor nu ar trebui subestimată doar pentru că nu reuşesc întotdeauna să găsescă calea de a evolua material, valoric şi spiritual”.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail