Stilul de viață propus de capitalismul clasic, așa cum îl observăm ilustrat în filmele americane, vizează cumpărarea unei locuințe printr-un credit ipotecar sau închirierea unei case / unui apartament. Similar se va proceda și cu automobilul personal și poate și cu alte bunuri de folosință îndelungată, în condițiile în care există astăzi o promovare puternică a instrumentelor de finanțare de tip „buy now, pay later”, cu rate fără dobândă sau cu dobândă redusă, prin prisma unor acorduri comerciale între instituția de credit și retailerul de unde se face achiziția.
Problema față de abordarea mai sus amintită apare în momentul în care locul de muncă este pierdut în mod neașteptat. Fără a exista o rezervă de bani, întreaga stabilitate financiară se poate ruina. Dacă în primii ani de carieră, în lipsa altor surse financiare din partea rudelor, nu există altă soluție, important este ca, pe parcurs, să se ajungă la un moment în care să existe suficiente resurse pentru a trăi chiar și fără a depinde neapărat de salariu, cel puțin pentru o durată de timp (de exemplu până la o eventuală reconversie profesională).
Idealul pentru tot mai mulți oameni, inclusiv în România, este atingerea nivelului de independență financiară. Acest lucru presupune economii și investiții plus o gestionare eficientă a cheltuielilor. Independența financiară poate să fie consemnată oricând pe parcursul vieții, însă cei care acționează din timp pot spera să ajungă la acest obiectiv chiar înainte de a împlini 30 de ani.

Sursa foto: canva.com
Obiective clare, un plan bine pus la punct
Pentru a avea șanse să ajungi la un astfel de ideal, începe cu stabilirea unor obiective specifice și măsurabile: cât vrei să economisești, ce tipuri de investiții te interesează și ce stil de viață vrei să ai pe termen lung. Ai nevoie de obiective realizabile, deci de un plan realist, nu exagerat de optimist.
Evită datoriile toxice (precum cele de pe carduri de credit folosite cu plată de dobândă) și începe economisirea devreme, pentru a facilita procesul de construire a independenței financiare. Economisește cât mai mult și alege un mix de risc pentru bani: o parte în depozite bancare și titluri de stat, o parte în acțiuni listate la bursă, eventual ETF-uri. Există și variante și mai riscante, precum cryptomonedele, însă acestea pot aduce atât profit mare, cât și pierderi masive.
Investește în educația ta financiară, folosește resurse pentru învățare chiar online, cum ar fi cărți, cursuri online, podcasturi, materiale oferite de mentori consacrați. Este important să înțelegi cum funcționează piețele financiare, economia și să conștientizezi diferența dintre diverse strategii de investiții.
Folosește dobânda compusă în avantajul tău (dobândă la dobânda acumulată), iar investițiile timpurii îți vor genera randamente mari pe termen lung. Nu ignora nici importanța diversificării portofoliilor de investiții, fie că ne referim la active mobiliare sau imobiliare.
Venituri și cheltuieli – modalități de acțiuni
Prosperitatea financiară poate fi stimulată prin creșterea veniturilor și prin controlul cheltuielilor. Găsește un job mai bine plătit, învață o meserie de viitor sau explorează opțiuni de freelancing. Există o mulțime de oportunități! Totuși, multe persoane au probleme în a-și ține sub control cheltuielile atunci când câștigă mai mulți bani, căci privesc valoarea resurselor financiare în mod diferit: ceea ce părea mai demult scump, acum poate să pară chiar ieftin.
Un stil de viață minimalist ar fi soluția ideală. Nu trebuie să sacrifici dorințele personale, ci doar să le limitezi și să abordezi totul rațional. Oricare ar fi pasiunile tale, alege variante cât mai puțin costisitoare.

Sursa foto: canva.com
De exemplu, dacă îți place să călătorești, caută oferte last minute sau early booking, zboară doar cu avioane de la firme low cost și optează pentru cazare cât mai ieftină, eventual chiar în hosteluri sau la marginea orașelor. Dacă a te distra la casino reprezintă un hobby pentru tine, joacă mereu responsabil prin fixarea unor bugete mai mult decât rezonabile. Alternativ, poți juca pacanele gratis și profita la maximum de promoțiile cu bonusuri și gratuități oferite de cazinourile virtuale.
Pentru gestionarea mai bună a cheltuielilor din viața de zi cu zi, schimbă-ți stilul de viață și evită consumerismul. Gătitul acasă, evitarea achizițiilor impulsive, căutarea de reduceri și folosirea unui buget lunar sunt mai importante decât crezi. Cafeaua zilnică într-o unitate HoReCa poate fi înlocuită cu o cafea preparată acasă ori la birou, rezultând o sumă substanțială de bani economisită pe termen lung. Astfel de gesturi mici au o importanță mai mare decât ai crede.
Rămâi disciplinat și flexibil în fața provocărilor financiare, arată consecvență în economisire și investiții, chiar și atunci când apar dificultăți financiare. Măsoară-ți progresul, analizează parcursul în mod regulat și ajustează planul financiar pentru a putea cu adevărat să atingi independența financiară cât mai devreme. Chiar dacă ai depășit vârsta de 30 de ani, nu este prea târziu să acționezi pentru a avea la dispoziție resurse financiare consistente spre vârsta pensionării.