Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe încheie stagiunea 2022-2023 cu premiera spectacolului „Cum s-a măritat maimuţa, şi-a luat casă şi a găsit fericirea în Orlando”, în regia lui Dragoş Alexandru Muşoiu, un documentar fictiv bazat pe patru texte scrise de Chuck Palahniuk.
Potrivit reprezentanţilor teatrului, colajul de povestiri selectate de regizor pentru realizarea spectacolului aduce în prim plan o problemă de actualitate, aceea a ruşinii de a trăi o viaţă banală şi a goanei către succes în care s-a angrenat omul contemporan.
„Spectatorii vor avea prilejul de a descoperi ce au în comun o blondă mult prea blondă, un masaj la picioare, un fost copil vedetă şi o maimuţă cu diplomă în comunicare. Într-o succesiune de patru poveşti cu caracter transgresiv, cei prezenţi în sală vor fi purtaţi pe rând prin culisele unei emisiuni matinale de teleshopping, în zona crimelor din spatele articolelor de presă de succes, în partea întunecată a reflexologiei şi în sistemul ierarhic al lumii corporatiste”, se arată într-un comunicat de presă, remis vineri AGERPRES.
Regizorul Dragoş Alexandru Muşoiu afirmă că spectacolul „Cum s-a măritat maimuţa…” ne pune în faţă o oglindă a realităţii fruste, obligându-ne să reflectăm asupra propriilor noastre acţiuni şi aspiraţii.
„Sunt patru povestiri spectaculoase cu caracter transgresiv, care forţează un pic nişte limite acceptate social şi moral, în sensul că trec un pic dincolo de limitele publicului larg. Mi s-a părut că, împreună, aceste povestiri vorbesc despre ideea de succes, despre obsesia noastră de a obţine succesul, orice ar însemna el – pentru că pentru fiecare dintre noi succesul se defineşte total diferit – despre preţul pe care suntem dispuşi să-l plătim ca să atingem succesul sau despre preţul pe care ajungem să-l plătim. Formula de reprezentare scenică sub formă de mocumentary, o ficţiune care prezintă lucrurile sub formă de documentar, ca şi cum ar fi real, este cea care scoate şi mai bine în evidenţă mesajul spectacolului (…) Mi se pare important să vedem un pic cum receptăm poveştile şi cum receptăm, mai ales, poveştile care nu sunt uşor de digerat, în contextul în care suntem împreună martorii lor – pentru că una e actul de lectură, una e actul de a viziona un spectacol. În intimitate, suntem mai dispuşi să consumăm anumite tipuri de poveşti decât suntem dispuşi când suntem în grup la teatru. Şi îmi doresc ca oamenii să chestioneze puţin ideea asta de succes, cu care defilăm toţi în fiecare zi şi la care aspirăm toţi. Adică, să se întrebe realmente ce e acest succes, cum se cuantifică el, cui îi aduce fericirea şi dacă merită preţul pe care uneori suntem dispuşi să-l plătim, dacă e iluzoriu sau este ceva ce se poate atinge, ceva palpabil”, a declarat Dragoş Alexandru Muşoiu, citat în comunicat.
Avanpremiera spectacolului va avea loc în ziua de 27 iunie şi va fi urmată de premiera programată miercuri, 28 iunie pe scena Teatrului „Andrei Mureşanu”.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES