Potrivit directorului Direcţiei pentru Agricultură (D.A.) Covasna, Konczei Csaba, începând de anul acesta, în baza noii Politici Agricole Comune, fermeirii care deţin mai mult de 15 hectare de pământ trebuie să aloce 5% cultivării unor culturi fixatoare de azot.

. .

Potrivit agrinet.ro, alături de fertilizanții organici produşi de animale, resturile vegetale şi îngrăşămintele „verzi”, plantele fixatoare de azot atmosferic au un rol esenţial în practicarea agriculturii ecologice. Sunt binecunoscute cantităţile de azot lăsate în sol de leguminoase precum lucerna – regina plantelor de nutreţ,  trifoiul roşu, trifoiul alb, trifoiul hibrid, ghizdeiul,  sparceta,  mazărea furajeră,  soia pentru boabe sau  bobul, care sunt apoi valorificate eşalonat de culturile în sine şi în continuare de cele postmergatoare lor.

„De anul acesta, în consecinţa noii politici agricole comune, fermierii care deţin peste 15 hectare, suprafaţă arabilă, sunt obligaţi să aibă , în afara culturilor consacrate, de agricultură clasică – cereale, cartofi, porumb şi altele –5%  culturi care au menirea de a  diversifica producţia agricolă, de a menţine o diversitate. Aceste culturi pot fi (…) culturi fixatoare de azot precum lucerna, trifoiul, soia şi alte, în deosebi culturi furajere”, a declarat Konczei Csaba. Potrivit informaţiilor primite de la fermierii din judeţ, directorul D.A. ne-a comunicat că majoritatea vor opta pentru lucrenă sau soia.

Pe lângă beneficiile aduse culturilor, fermierii vor beneficia şi de anumite ajutoare speciale pentru acest tip de cultură. „Am vorbit cu foarte mulţi fermieri care, în aceşti 5% vor pune ori lucernă, ori soia, având în vedere că aceste culturi or să fie şi subvenţionate cuplat cu producţia. Fermierul care face această înverzire, primeşte şi mai mulţi bani pe suprafaţă, plus încă la cultura soiei sau a lucrenei mai primeşte şi ceva bani în plus la producţie”, a mai spus directorul D.A. În judeţul Covasna sunt aproximativ 1100 de fermieri care deţin peste 15 hectare,  şi aproximativ 500 care au peste 25 de hectare de pământ arabil.

Aproximativ 24.000 de hectare de cereale de toamnă aşteaptă să vină vremea bună

Potrivit celor spuse de domnul director, toamna trecută fermierii au însămânţat 24.000 de hectare cu cereale, din care 22.000 este grâu de toamnă. Pe restul suprafeţei cultivate se află secară şi orz de toamnă. De-asemenea, au fost cultivate 1.200 de hectare de rapiţă de toamnă. Faţă de anul trecut, suprafaţa cultivată este aceeaşi, însă vremea va decide cantitatea recoltată.

„A fost o iarnă normală. Se putea să cadă precipitaţii puţin mai multe, dar putem să zicem că e o iarnă normală. (…) Dacă vremea permite, campania de primăvară începe undeva prin ultima jumătate a lunii martie, începutul lui aprilie. Acum, fermierii se pregătesc deja”, a  conchis Konczei Csaba.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail