Floarea soarelui câștigă teren în județul Covasna, fiind cultivată în peste 300 de hectare, în acest an.

Directorul executiv al Direcției pentru Agricultură a județului Covasna, ing.Könczei Csaba, a declarat că suprafața de floarea soarelui este anul acesta de aproximativ patru ori mai mare decât anul trecut, în condițiile în care județul nostru nu are tradiție în aceste culturi.

„Suprafața de floarea soarelui a crescut de la 80 de hectare, la peste 300 de hectare.  Este ceva inedit pentru zona noastră. Avem câțiva fermieri care văd o oportunitate în această cultură și au pus câteva loturi experimentale –cu diferite soiuri de floarea soarelui, pentru a vedea dacă se pretează pentru județul Covasna sau nu. Este vorba despre 2-3 fermieri din zona Păpăuți – Brateș, care au pornit, în acest an, cu această cultură. Acum așteptăm recoltatul, să vedem și rezultatele.”- a declarat ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, ing. Könczei Csaba, care a precizat că și în ceea ce privește porumbul sau rapița se observă această tendință de creștere a suprafețelor cultivate.

„Putem observa și prin structura culturilor, fenomenul de încălzire globală. Dacă acum 20 – 25 de ani aproape că nu aveam porumb în județ, în afara celui pentru siloz, acum porumbul a câștigat teren și la fel și rapița și floarea soarelui.”- a mai spus directorul Könczei Csaba.

Potrivit Agenției de presă „Agerpres”, „originară din America, floarea-soarelui a fost adusă în Europa în anul 1510. La început a fost folosită îndeosebi ca plantă ornamentală în grădini. A fost cultivată apoi ca plantă oleaginoasă mai întâi în Italia, în sudul Rusiei și în alte regiuni. În prezent este cultivată pe toate continentele. În România există suprafețe mari cultivate cu floarea-soarelui. (…) Semințele, care conțin până la 50 la sută substanțe grase, sunt folosite îndeosebi pentru obținerea uleiului, iar consumate ca atare au numeroase proprietăți (între care creșterea imunității), fiind foarte hrănitoare și energizante.” (sursa:www.agerpres.ro, documentar Ruxandra Bratu, 5 iulie 2016).

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail