Direcţia judeţeană de Tineret şi Sport (DJST) Covasna a iniţiat şi demarat prima strategie judeţeană de tineret, formulată după modelul strategiei naţionale de tineret. Pentru realizarea acestei strategii, la iniţiativa  DJST Covasna, se va înfiinţa Consiliul Consultativ pe Probleme de Tineret (CCPT).

Nefiind pe deplin mulţumit  de rezultatele strategiei naţionale de tineret, Cătălin Lazăr – consilierul pe probleme de tineret din cadrul DJST Covasna – a iniţiat formarea CCPT în vederea aplicării unei strategii judeţene, personalizată şi adaptată nevoilor tinerilor din judeţ. Acesta este de părere că strategia naţională emisă de Ministerul Educaţiei poate servi drept îndrumar, care poate ajuta la elaborarea strategiei judeţene COVTIN 2020, aşa cum au făcut şi alte judeţe din ţară.

„Avem o strategie naţională de tineret adoptată de către Guvernul României, de la ea putem să pornim. Am căzut de acord, la o întrevedere pe care am purtat-o cu domnul secretar de stat Cristian Cosmin, că ar fi bine să demarăm procesul ca în judeţul Covasna să avem o strategie judeţeană de tineret, pornind de la strategia naţională de tineret. Astfel, la nivelul Instituţiei Prefectului, vom încerca să definim un Consiliu Consultativ pe Probleme de Tineret”, a declarat Cătălin Lazăr.

CCPT va fi un organ consultativ la nivelul Instituţiei Prefectului Judeţului Covasna, fără personalitate juridică, având drept scop elaborarea Strategiei de Tineret la nivel judeţean, având în componentă preşedinţii ONG-urilor din diferite domenii care se ocupă de probleme de tineret, preşedinţii organizaţiilor studenţeşti, preşedinţii structurilor sindicale adresate tinerilor, preşedinţii structurilor patronale adresate tinerilor, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor, câte un reprezntant din partea fiecărui grup informal de tineret recunoscut de Prefecura Covasna şi preşedinţii structurilor de tineret ale partidelor politice.

În cadrul primei întruniri de vineri, în care s-a prezentat conceptul de Strategie de Tineret judeţeană, consilierul DJST  a prezentat câteva nume de asociaţii care ar putea face parte din CCPT având în vedere principalele domenii de lucru abordate: pe domeniul Politici publice de tineret – Asociaţia Harit, pentru sport, sănătate şi mediu – Asociaţia Zold Nagy, pentru domeniul participare şi activităţi de voluntariat – Asociaţia Turul Madar, pentru ocuparea forţei de muncă şi antreprenoriat – Junior Bussiness Club, pentru educaţie şi formare – Asociaţia Grit Covasna, pe domeniul incluziune socială şi susţinerea tinerei familii – Crucea Roşie şi  pentru cultură – Asociaţia Ecou. Acesta a precizat că lista nu este definitivă, întrucât aceasta reprezintă numai o propunere, putând fi oricând mărită cu numele oricărei structuri pentru tineret din judeţ.

„Avem o strategie naţională de tineret  care ne-ar putea ajuta să ne legăm de nişte obiective strategice. Europa 2020 este o politică europeană care este obligatorie şi pentru România. Atâta timp cât noi vom şti să ne folosim de aceste oportunităţi, finanţările vor veni, din punctul meu de vedere, mult mai uşor. Cei care lucrează cu fonduri europene, ştiu aceste lucruri. Această strategie ne-ar ajuta foarte mult să ştim unde ne aflăm în momentul de faţă cu tinerii. Există atâtea strategii care sunt doar teoretice, dar haideţi să vedem câte se pun în practică şi să venim cu răspunsuri concrete. Haideţi să încercă să identificăm acţiuni concrete şi cu ele să mergem să batem la uşa Ministerului. MTS este un minister dedicat tineretului.  Pentru a avea fundamentul pentru care să mergi, trebuie să ai nişte date ştiinţifice, să ai nişte lucruri care să pornească de jos în sus. Pentru asta v-am chemat aici. Cred că ar trebui să lăsam la o parte tot ce înseamnă partea aceasta de orgolii”, a mai spus Cătălin Lazăr.

La întrunirea de prezentare de vineri au luat parte peste 30 de reprezentanţi ai structurilor pentru şi de tineret din judeţ, alături de subprefectul judeţului Covasna, domnul Nicolae Radocea, şi inspectorul şcolar adjunct, doamna Marcela Ştefu, care şi-au anunţat sprijinul în desfăşurarea şi implementarea Strategiei de Tineret COVTIN 2020.

„Mă bucur că avem acest prilej de a ne întâlni şi de a găsi soluţii la toate problemele pe care dumneavoastră tinerii consideraţi că le aveţi aici, în judeţul Covasna. M-aş bucura foarte mult să găsim soluţii la a aduce tinerii înapoi acasă, pentru că, am constatat cu dezamăgire şi tristeţe, că cei mai mulţi dintre tinerii noştri, pleacă la studii în alte judeţe, şi din păcate rămân acolo”, a declarat Marcela Ştefu.

. . Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail