Covăsnenii au participat și în acest an la „Luna plantării arborilor”, unul din cele mai importante evenimente silvice şi ecologice, cu o tradiție de zeci de ani. Numeroși tineri, voluntari ai Asociației GRIT din Covasna, s-au alăturat acțiunii, și, îndrumați de specialiști, au plantat câteva sute de puieți.
Luna plantării arborilor, eveniment cu tradiție și un prilej important în educația opiniei publice, cu privire la rolul și importanța pădurii pentru viață și societate, în sensul conservării, protejării și asigurării continuității acesteia, este marcată în fiecare an, între 15 martie și 15 aprilie, de către silvicultori și de către iubitorii pădurii. Manifestarea își are rădăcinile în anul 1872, în SUA, iar mai târziu a ajuns și în România (în 1936), la inițiativa silvicultorului Marin Drăcea. În regiunile muntoase din țara noastră, unde zăpada se topește mai târziu (cum este la Comandău), perioada dedicată „Lunii plantării arborilor” se poate prelungi. Astfel, vineri, 24 mai, a avut loc o acțiune de plantare în cadrul acestei campanii, la Comandău, participând voluntarii Asociației GRIT, sub atenta îndrumare a personalului silvic de la Ocolul Silvic Comandău din cadrul Direcției Silvice Covasna.
Copiii au primit produse promoționale imprimate cu sigla Regiei Naționale a Pădurilor- Romsilva – „Contează pentru viitor” – tricouri, șepci și s-au pus pe treabă. Acțiunea a fost programată inițial în săptămâna „Școala Altfel”, însă a fost amânată de două ori din cauza vremii nefavorabile, a precizat coordonatoarea voluntarilor GRIT, prof. Florentina Teacă.
Potrivit acesteia, vineri, vremea a fost perfectă, ploaia a început exact când acțiunea a ajuns la final. Nu este prima oară când tinerii din Asociația GRIT se implică în astfel de acțiuni, din dragoste pentru natură, din respect pentru ei și pentru generațiile următoare. Mai mult, cu sprijinul Primăriei orașului Covasna, GRIT va derula în acest an programul „Voluntariat pentru natura covăsneană”.
„Tinerii covăsneni, voluntari ai Asociației GRIT, participă cu drag, an de an, la astfel de acțiuni, care au ca obiectiv principal dezvoltarea respectului față de natură, dar și educarea capacităţii de a o ocroti și proteja. Noi știm că voluntariatul transformă elevul într-o persoană conştientă de aspectele lumii în care trăieşte, de nevoile semenilor săi, de puterea de care dispune în mod natural, necondiționat, și anume aceea de a schimba ceva în lumea asta mare pornind de la mica sa lume – comunitatea locală. Pornind de la aceste considerente, în acest an, Asociația GRIT va derula programul VOLUNTARIAT PENTRU NATURA COVĂSNEANĂ, cu sprijinul Orașului Covasna. ”- a declarat Florentina Teacă.
În ceea ce privește acțiunea din cadrul „Lunii plantării arborilor”, aceasta s-a arătat mulțumită de rezultate:
„Vineri, 24 mai, am plantat, împreună cu prietenii noștri, silvicultorii de la Ocolul Silvic Comandău, câteva sute de puieți. Nu am răsturnat munții, dar am contribuit și noi, după puterea noastră, la sănătatea naturii covăsnene. Anii trecuți, fiind în vizită la pepiniera Ocolului Silvic Comandău, am înțeles că viața unui arbore se aseamănă, oarecum, cu viața omului. De la o sămânță plăpândă, micuță, într-un an crește o plăntuță firavă. Mii de astfel de puieți sunt mutați din solar în pepinieră. Am văzut cum se lucrează cu plantele, pașii care trebuie parcurși, am înțeles câtă muncă depun silvicultorii pentru a obține puieții și a-i proteja, în activitatea lor de regenerare artificială a pădurilor. În pepinierele silvicultorilor, ia naștere pădurea de mâine. Iar această muncă nu o poți face fără dragoste de natură. La acțiunea de plantare desfășurată la sfârșitul săptămânii trecute, am ținut în mâinile noastre puieți care vor deveni arbori de care se vor bucura nepoții noștri. I-am înfipt în pământ și ne-am simțit responsabili pentru viitorul pădurilor covăsnene. Și, pe această cale, le transmitem silvicultorilor de la Ocolul Silvic Comandău mulțumirile noastre și promisiunea că noi, voluntarii Asociației GRIT, vom răspunde <<prezent>> la orice invitație de a petrece o zi așa cum ne place nouă: în natură!”- a declarat Florentina Teacă, coordonatoarea voluntarilor Asociației GRIT.
Felicitări tinerilor și tuturor celor implicați în acțiune!
Ana Ciorici COSTACHE
Sursa foto: Facebook – Asociația GRIT