Sute de cărți și reviste donate de către covăsneni vor ajunge la românii din Basarabia, în cadrul unui program inițiat de Despărțământul „ASTRA Mihai Kogălniceanu” Iași.

Parte din donații provine din Târgu Secuiesc, ca urmare a implicării poetei Mihaela Aionesei, din localitate, în promovarea acestui program. Aproape 60 de kilograme de cărți s-au strâns în total.

„Școala Gimnazială Turocsi Mozes din Tîrgu Secuiesc s-a alăturat acțiunii <<Dar de carte, Dor de carte>>, care face parte din programul <<Carte românească pentru românii din Basarabia>>, inițiat de Despărțământul <<ASTRA Mihai Kogălniceanu>>, Iași. Astfel peste 150 de manuale, caiete speciale, reviste școlare vor ajunge la o școală românească din Basarabia. Peste 100 de cărți, reviste și manuale școlare au fost donate din biblioteca proprie de învățătoarea Szigyarto Kornelia – colega mea din școala generală, cu mândrie o spun – care m-a sprijinit de fiecare dată când i-am solicitat ajutorul. Prichindeii de clasa întâi, secția română, pe care-i învață tainele scrisului și cititului și-au dorit să aducă și ei o mică contribuție. Mulțumesc pe această cale și părinților pentru bunăvoință. O altă surpriză a venit din partea învățătoarei Marieta Stîngă, care a reușit să strângă un număr considerabil de cărți de povești desosebit de frumoase și atractive de la elevii clasei a treia, secția română, cărora le mulțumesc pentru sacrificiul făcut prin cumpărarea minunatelor cărți care vor aduce lumină și bucurie în sufletele copiilor care le vor primi. De menționat și contribuția personală a doamnei învățătoare cu manuale și reviste școlare extrem de folositoare la predare. Mulțumesc pe această cale tuturor: direcțiunii școlii, elevilor, părinților și nu în ultimul rând celor două doamne învățătoare Szigyarto Kornelia și Marieta Stîngă, fără de care inițiativa mea ar fi fost mult mai săracă!”- ne-a spus poeta Mihaela Aionesei. Potrivit acesteia, Acțiunea „Dar de carte, Dor de carte” pe care a inițiat-o face parte din programul „Carte românească pentru românii din Basarabia”- donație de carte românească- derulat în cadrul Simpozionului Internațional „Memorie istorică și Spiritualitate românească” organizat de Despărțământul ASTRA Mihai Kogălniceanu Iași, care are loc în perioada 25-30 octombrie 2017, Iași-Cahul- Ismail-Odessa.

„Nu mi-am propus anul acesta să particip la acest program știind foarte bine ce consum emoțional implică…DAR, fiindcă întotdeauna stă pitit pe undeva un dar, într-o zi am primit un telefon de la doamna Areta Moșu, președinta Despărțământului <<ASTRA Mihail Kogălniceanu>>,  aflată la Universitatea de vară de la Galați, care mi-a spus: <<- Mihaela, aveam aici două doamne învățătoare de la o școală românească din Basarabia, care au auzit de cărțile pe care le-am dus împreună la școala românească din Borisovca (Ucraina), și ne roagă să le ajutăm că au mare nevoie. Crezi că putem face ceva?! Te rog vorbește cu cei care te-au sprijinit data trecută, și poate reușim să-i ajutăm.>> Vorbele astea îmi răsună și acum în minte ca niște clopote. Eram în magazin. M-am ascuns printre rafturi să nu mă vadă nimeni plângând în timp ce întrebam: ce-mi faci, Doamne?! Ce-mi faci? Iar mă pui la încercare?…
Apăi, eu când aud că cineva are nevoie de carte, mă fac luntre și punte. Am fost de multe ori în această situație și încă sunt, la fel și elevii din oraș care nu găsesc întotdeuna la biblioteca orășenească cărțile de care au nevoie la școală sau sunt atât de vechi, cu foi îngălbenite și scris mărunt, că nu se pot citi. Dar…asta este o altă poveste despre care voi spune, poate, mai multe într-o zi…
Și cum de una singură nu pot face nimic, mi-am sunat un prieten, o prietenă, astfel deși îmi propusesem să adun 100 de cărți, am reușit să adun aproape 60 de kg de cărți, cu câteva kilograme mai mult decât greutatea mea, fapt care m-a înspăimântat puțin și m-a făcut să-mi îndrept iar privirea către Dumnezeu să-L întreb:
<<-Ce-mi faci, Doamne?

-Nimic din ce tu nu ai vrut!

-Păi, bine, Doamne, și acum ce fac? Cum le duc că-s mai grele decât mine?!
– De ce te plângi? Ai exemplul furnicii care poate căra de 100 de ori propria greutate!>>
Apăi, la teorie mă pricep și eu, cu practica-i mai greu. Dar cum Dumnezeu nu m-a lăsat nici anul trecut când peste 20 de cutii de cărți au trecut granița, nici anul acesta nu a rămas nepăsător și mi-a trimis oamenii potriviți. O parte din cărți au plecat cu doamna Luminița Cornea către Iași. Pentru cealaltă parte rămasă aduc mulțumiri pentru bunăvoință și înțelegere familiei Ghinea ( Ligia și Laurentiu) care mă vor ajuta cu tranportul lor până la Iași. De acolo ne punem nădejdea în Bunul Dumnezeu. Mulțumiri tuturor pentru contribuția de carte : Geo Galetaru (Timișoara), Mădălina Rotaru (Bacău), Gîbu Ana Maria (Botoșani) , Cristina Beatrice Preda (București), Asociația <<Calea Neamului>> (Brașov), Școala Gimnazială <<Turoczi Mozes>> (Târgu Secuiesc), claselor întâi și a treia și doamnelor învățătoare Szigyarto Kornelia și Marieta Stîngă. *Da, știu, e cât un fir de nisip această contribuție la câtă nevoie este, dar tot e mai mult decât nimic și să nu uităm că și firele de nisip contribuie la întărirea unei catedrale. Doamne ajută!”- a transmis Mihaela Aionesei.

La rândul său, a donat numeroase volume în cadrul programului lansat de Despărțământul „ASTRA Mihai Kogălniceanu” Iași.  Reprezentanții Asociației „Calea neamului” se numără, de asemenea, printre donatorii de cărți. Acestea, dar și sute de ziare „Mesagerul de Covasna” precum și alte publicații vor fi dăruite românilor basarabeni în cadrul simpozionului internațional „Memorie istorică și spiritualitate românească”. Evenimentul aflat la cea de-a XX-a ediție, are este organizat de către Despărţământului ASTRA „Mihail Kogălniceanu” Iași, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Centrul de Informare al României Ismail, Consulatul General al României la Odesa, Despărțământul ASTRA Covasna-Harghita, Cercul ASTRA „B.P. Hasdeu” Cahul și Asociația Cultural Creștină „Justinian Teculescu” Covasna. La simpozion participă și o delegație formată din profesori, scriitori și oameni de cultură din județul nostru.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail