Ziua Armatei Române, celebrată în 25 octombrie, a fost sărbătorită ieri la Monumentul Ostașului Român din Sfântu Gheorghe, printr-o ceremonie militară şi religioasă și depuneri de coroane și jerbe de flori.

Manifestarea a debutat cu întâmpinarea prefectului și acordarea onorului militar de către garda de onoare, cu primirea oficialităților, salutul drapelului de luptă, trecerea în revistă și salutul gărzii de onoare. A urmat apoi intonarea Imnului Național, după care a fost oficiat serviciul religios și au fost rostite alocuțiuni referitoare la însemnătatea zilei de 25 octombrie, Ziua Armatei Române.

Prin discursul său, prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, a transmis că:

„Devenită simbol al tuturor eroilor neamului românesc, data de 25 octombrie a rămas întipărită în sufletele românilor ca zi în care ţara îşi sărbătoreşte Armata şi pe cei care au fost sau sunt în slujba ei.

La 25 octombrie 1944, Armata Română elibera ultima brazdă de pământ românesc aflată sub ocupaţie străină, localitatea Carei, încununând, astfel, lupta şi jertfa zecilor de mii de combatanţi pentru eliberarea Ardealului, luptă începută în Carpaţii Orientali, chiar în noaptea de 23/24 august 1944. Astfel, prin jertfa a peste 50.000 de militari (morţi, răniţi şi dispăruţi), s-a eliberat întreg teritoriul de nord-vest al Transilvaniei, ocupat prin Dictatul de la Viena.

Din anul 1959, prin Decretul nr. 381 din 01.10.1959, data de 25 octombrie a fost stabilită ca Zi a Armatei Române pentru a aniversa eliberarea definitivă a teritoriului naţional temporar ocupat în urma Dictatului de la Viena.

Este Ziua Armatei Române, a celor care au ştiut dintotdeauna să apere această țară şi acest neam! Este ziua celor care au depus jurământul sacru faţă de neam, țară şi popor!

Sunt elocvente cuvintele comandantului Armatei a 4-a, generalul Gheorghe Avramescu, adresate militarilor din subordinea sa, consemnate în Ordinul de Zi nr. 104 din 25.10.1944: <<La chemarea ţării pentru dezrobirea Ardealului rupt prin Dictatul de la Viena, aţi răspuns cu însufleţire şi credinţă în izbânda poporului nostru, tineri şi bătrâni aţi pornit spre hotarele sfinte ale patriei şi cu piepturile voastre aţi făcut zăgaz neînfricat duşmanului care voia să ajungă la Carpaţi.(…)Peste veacuri veţi fi slăviţi, voi ofiţeri şi ostaşi care aţi eliberat Ardealul. Pe cei care au căzut la datorie îi vor preamări urmaşii şi numele lor va fi scris în cartea de aur a neamului. Încrezători în destinele neamului şi luând pildă de la cei ce au pus patria mai presus decât viaţa, continuăm lupta strâns uniţi în jurul steagului…>>.

Pentru toţi românii, Armata  este, alături de Biserică, un pilon al stabilităţii naţionale,  un stâlp de bază al naţiunii române, este instituţia fundamentală care a fost chemată de atâtea ori să apere teritoriul patriei, să-l reîntregească, să îndeplinească  interesul naţional şi să-l conserve.

La această sărbătoare, cu ocazia Zilei Armatei României, se cuvine ca tuturor eroilor neamului şi veteranilor de război, care au înfruntat gloanţele şi vitregia războiului, celor care şi-au dat viaţa pentru libertatea, unitatea şi integritatea României, să le aducem un călduros şi pios omagiu şi să le transmitem, de peste timp, gânduri de recunoştinţă veşnică din partea generaţiilor de azi, a noastră, a tuturor.

Ambasador al României în lume, Armata Română, participă cu succes la misiuni externe, aducându-şi astfel contribuţia, alături de ţările aliate şi partenere, la efortul comun de menţinere a păcii şi stabilităţii în lume.

Dumneavoastră, ofiţerii şi soldaţii Armatei Române, sunteţi eroii din umbră ai noştri, cei care prin disciplină, sacrificiu, loialitate îşi fac datoria în ţară şi în teatrele de operaţiuni, ca de exemplu: Afganistan şi Irak, alături de aliaţii noştri.

De aceea, în această solemnă zi, vă adresez cele mai sincere gânduri de mulțumire și vă urez multă sănătate dumneavoastră și familiilor dumneavoastră!

Dumnezeu să-i odihnească în pace pe eroii Armatei Române!

LA MULŢI ANI, ARMATA ROMÂNĂ!”

 

În cadrul evenimentului s-au acordat câteva premii.

Spre exemplu, „două personalități din cadrul Batalionului 22 Vânători de Munte <<Cireșoaia>>, care s-au remarcat de-a lungul vremii prin rezultate de excepție în muncă și în activitatea de zi cu zi (…) și au acordat ajutor substanțial apariției în România a lucrărilor de istorie militară ale Vânătorilor de Munte (…). ”- au fost, ieri, premiate.  Este vorba despre col.(rtr) Lucian Mircea Stoenac și col. (rtr) Ioachim Grigorescu.

Momente din cadrul evenimentului pot fi urmărite accesând pagina de Facebook a ziarului „Mesagerul de Covasna”.

Au urmat depuneri de coroane și jerbe de flori la Monumentul Ostașului Român, programul încheindu-se cu defilarea gărzii de onoare.

Ana Ciorici Costache

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail