O amplă acțiune de ecologizare, organizată de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și Ministerul Tineretului și Sportului, s-a derulat, la nivel național, sub genericul „Fii voluntar de Ziua Pământului”, acestei manifestări alăturându-i-se și covăsnenii, cu dedicare și responsabilitate.

Acțiunea s-a desfășurat luni, chiar de Ziua Pământului. Marcată anual pe 22 aprilie, de peste un miliard de oameni din 193 de țări, sărbătoarea mondială a fost instituită de Adunarea Generală a ONU în urmă cu zece ani, pentru a atrage atenția asupra schimbărilor climatice dar și pentru a sublinia dorința comună a statelor membre de dezvoltare echilibrată, stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde.

Cu acest prilej, la nivel național, Direcțiile Județene pentru Sport și Tineret în parteneriat cu Direcțiile Silvice au organizat, în 22 aprilie, pe raza ocoalelor silvice din structura Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva ample acțiuni de igienizare, la care au participat numeroși voluntari.

Acțiunea de igienizare a pădurilor și a zonelor limitrofe fondului forestier se dorește a fi un semnal de alarmă, dar și un îndemn adresat amatorilor de drumeții în natură, pentru a fi mai responsabili și atenți cu natura, să nu arunce deșeuri în locurile de campare sau pe traseele turistice din păduri sau în parcurile naționale și naturale – a transmis Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.

Printre cei care au răspuns „prezent” la această importantă acțiune au fost și covăsnenii. Tinerii voluntari ai Asociației „GRIT” împreună cu reprezentanți ai Direcției Județene pentru Sport și Tineret Covasna și silvicultorii din cadrul Ocolului Silvic Covasna au ales să marcheze „Ziua Pământului‟ într-un mod practic și responsabil pentru mediul înconjurător, printr-o acțiune de igienizare a unei zone de recreere frecventată de turiștii stațiunii Covasna, au transmis reprezentanții Ocolului Silvic Covasna.

„Înzestrați cu entuziasmul specific vârstei, elevii și-au sacrificat o zi din vacanță pentru a colecta deșeurile <<uitate>> de alți semeni ai lor în zonele limitrofe fondului forestier administrat de Ocolul Silvic Covasna. Cantitatea impresionantă de deșeuri strânse într-un timp relativ scurt, sub o ploaie măruntă de primăvară, constituie un veritabil semnal de alarmă în ceea ce privește interacțiunea omului cu natura. Rolul evident educativ al activității de astăzi creează totuși premisele unui viitor optimist atât pentru pădure văzută ca ecosistem complex, dar fragil, cât și pentru întreaga noastră planetă de care nu trebuie să ne amintim numai o dată pe an.”- au transmis, luni, după finalizarea acțiunii, reprezentanții Ocolului Silvic Covasna.

Coordonatoarea voluntarilor „GRIT”, Florentina Teacă, a declarat că tinerii covăsneni din Asociație se implică deseori în astfel de acțiuni, că manifestarea „Fii voluntar de Ziua Pământului” a fost una educativă, în folosul tinerilor de azi și al generațiilor de ieri și de mâine.

„Ne-am bucurat că am fost activi de Ziua Pământului, alături de prietenii noștri de la Ocolul Silvic Covasna, cu care avem o colaborare frumoasă și educativă. Tinerii voluntari ai Asociației GRIT participă cu drag la astfel de activități, nu doar în anumite zile sau în campanie electorală. De câțiva ani, ne-am implicat în mai multe acțiuni de curățare a zonelor ce înconjoară Covasna. Conștienți că, apărând natura, apărăm viața, înarmați cu saci și mănuși din plastic, am adunat gunoaiele lăsate în urmă de turiștii şi localnicii care se bucură de aerul ozonat al zonei, dar uită să se uite în jos: iarba trebuie să fie verde şi apa plină cu peşti! Am luptat după puterile noastre: zona curăţată n-a fost foarte mare, nu am strâns munţi de gunoaie, dar această activitate a fost una educativă, atingându-și scopul: responsabilizarea copiilor şi cultivarea respectului faţă de ceea ce ne oferă natura.  Ne place să credem că suntem feciorii de împărat ce se luptă cu un căpcăun mare, urât, rău! Acest căpcăun este indiferenţa oamenilor, comoditatea, lipsa de educaţie. Noi nu urâm nimic, dar iubim natura, aşa că vom face, atât cât putem, să o păstrăm curată.”- a declarat Florentina Teacă, coordonatoarea voluntarilor „GRIT”.

Ana Ciorici COSTACHE

Sursa foto: Facebook: „Asociația GRIT”

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail