Asociația pentru Managementul Integrat al Deșeurilor din județul Covasna (ADI SIMD) este de obicei invizibilă, dar prezența asociației este una foarte tangibilă – mai ales în portofelul oamenilor. Activitățile asociației vizează printre altele monitorizarea valorificării deșeurilor reciclabile și depozitarea deșeurilor care nu mai pot fi transformate în materii prime la rampele de deșeuri într-un mod care să nu polueze mediul înconjurător.

Ambrus József, directorul asociației județene de gestionare integrată a deșeurilor(ADI SMID), a declarat că, dacă asociația își face bine treaba, oamenii o vor simți în buzunare. Deși multă lume crede că în județul Covasna colectarea deșeurilor este cea mai scumpă, acest lucru nu este nici pe departe adevărat, printre furnizorii mai ieftini numărându-se Gosp-Com din Târgu Secuiesc, GosTranscom din Covasna, IBSV din zona Buzaileor și TEGA, care acoperă restul județului. Pentru comparație, prețul pe persoană la salubrizare din Oradea este aproximativ 20 de lei pe lună, în Sibiu 19 lei, iar în Zalău 18,5 lei.

Directorul a precizat că sumele pe care locuitorii județului trebuie să le plătească pentru colectarea și tratarea deșeurilor nu sunt și mai mari, deoarece deșeurile biodegradabile se compostează, respectiv sunt semnate contracte cu așa-numitele OIREP-uri, care asigură rambursarea costurilor de colectare și sortare a materialelor de ambalaj spre firmele care colectează deșeurile. OIREP este un acronim pentru Organizații de Implementere a Răspunderii Extinse a Producătorului. Aceste organizații preiau (evident, contra cost) de la diverși producători obligația impusă de legislația UE de a recicla de exemplu, hârtia, sticla, metal și plastic. În România există 16 astfel de organizații, iar ADI SIMD a fost prima din țară care a semnat contracte cu 12 dintre ele.

Este adevărat că, începând din acest an, tarifele plătite firmelor de colectare a deșeurilor au crescut din cauza exploziei prețurilor, dar nu astronomic: sumele rambursate de OIREP-uri permit firmelor de salubrizare să își continue activitatea și plasează județul în categoria celor mai ieftine din țară în ceea ce privește tarifele de colectare.

Potrivit lui Ambrus József, suma economisită în județ este de 6,9 lei de persoană: „Oamenii din județul Covasna au grijă să colecteze selectiv deșeurile, stăm foarte bine la acest capitol în toată țara, 70 la sută din deșeurile reciclabile generate în județ sunt colectate separat, și introduse în stația de sortare”.

Comunicat ADI SIMD

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail