La doar 21 de ani a plecat din satul natal Sărămaș, comuna Barcani, pe meleaguri străine pentru a-și câștiga existența de zi cu zi, la fel cum au făcut mulți alți tineri din județ și din toată țara. A muncit cu seriozitate, în Italia, timp de 17 ani, iar anul trecut tânărul Cosmin Boriceanu, care la începutul lunii aprilie va împlini 38 de ani, a decis că este momentul să revină acasă, în satul pe care l-a purtat mereu în suflet și căruia i-a dus dorul.

În bagajul lui a pus și „Scrisoarea de referință”  întocmită de Vincenzo Greico, șeful de întreținere și servicii generale Ferrari Spa cu sediul în Maranello, în care acesta a scris, printre altele că: „Dl. Boriceanu Cosmin Constantin, născut în Întorsura Buzăului, (…) a lucrat la FERRARI SPA ca manager de activități la întreținere spații verzi. (…) Cosmin a dat dovadă de dăruire absolută și profesionalism, (…) s-a remarcat prin amabilitatea și educația care s-a reflectat și asupra personalului gestionat.(…) De-a lungul timpului a câștigat încrederea întregii companii, devenind un element de neînlocuit, un punct de referință pentru activități pertinente, și un exemplu de dăruire față de muncă. (…) La acestea adaug mulțumirile mele personale pentru Cosmin, pentru colaborarea prețioasă din acești ani, respectându-i alegerea vieții de a se întoarce acasă.”

Iar ACASĂ, Cosmin Boriceanu a luat rapid decizia de a deschide o firmă în domeniul grădinăritului pe care l-a practicat cu atâta dăruire și responsabilitate. Deși au trecut doar 6 luni de când s-a întors, acesta este bucuros de faptul că are de lucru iar oamenii apelează la serviciile sale.

Cum a fost viața dumneavoastră în Italia?

A fost frumos, 17 ani am fost plecat din țară, și am lucrat în domeniul grădinăritului 15 ani. În 2007 m-am angajat la firma Pesagistica Toscana.  Am fost trimis la fabrica Ferrari, fabrica în care se asamblează aceste mașini superbe pe care le admirăm pe stradă. Eu am fost șef de echipă, mă ocupam de spațiile verzi ale fabricii, acolo am lucrat până în octombrie 2021. Am lucrat pentru o firmă foarte renumită, sunt mândru de asta.

Am luat postul prin concurs, știam bine limba, în locul meu putea fi orice italian. Timp de atâția ani am avut acest loc de muncă, e o mare realizare pentru mine, dacă nu eram serios, respectuos și punctual, probabil că nu m-ar fi ținut atât. A fost foarte greu la început, la un moment dat nu mai puteam dormi, stresul era foarte mare, însă după doi ani totul a mers ață.

Cum a fost revenirea acasă?

Lucrând atâția ani, mi-am făcut și eu un rost aici, mi-am construit o casă, m-am căsătorit, am un copil. Acum în aprilie fac 38 de ani și pot spune că nu am trăit degeaba.

M-am întors acasă și am zis că nu mă pot face nici croitor, nici bucătar, hai să fac ceva ce știu mai bine. Experiență am destulă și am deschis această afacere Co El Garden. De lucru avem deja, e bine.

Ce servicii oferiți?

Amenajez grădini de la A la Z, dacă acum ați construit o casă eu vin și vă proiectez grădina. Am rămas în relații bune cu colegii din Italia și pot apela la ei oricând ceva mă depășește, pot discuta cu geometri, arhitecți, proiectanți. Unde nu mă descurc eu, pot apela la ei. De curând am făcut un proiect pentru domnul Adrian Broaner.

Încă nu produc plantele, nu am avut când, dar o parte din mestecenii plantați pe drumul Lădăuțiului i-am luat de pe terenurile mele, restul plantelor, tuia, brazi, le aduc din străinătate sau din țară, depinde unde găsesc ceea ce am nevoie. Pe viitor vreau să fac o pepinieră, dar de plante mari.

Cum e munca în România față de Italia?

Forța de muncă e plecată în străinătate; se mai găsesc și aici, oameni care vor să lucreze, dar este mai greu pentru că trebuie să formezi oamenii, doar dacă au drag de asta, învață. Mie mi-a plăcut să fac asta și sunt dispus să învăț și pe alții. Poate cineva care se angajează la mine o să învețe și o să se descurce așa de bine, că în câțiva ani își va deschide propria firmă de grădinărit, asta chiar m-ar bucura.

Oamenii cer multe explicații. Aici, la noi, oamenii nu sunt învățați cu ideea asta de amenajare a grădinii. Obstacole sunt, e normal.

Cum plănuiți să vă dezvoltați afacerea?

Sunt dispus să lucrez oriunde în țară și să mă dezvolt. Acum sunt mulțumit cu ceea ce fac, am deja contracte semnate pe anul acesta. De obicei, mergând la o lucrare mai găsesc una, oamenii mă caută. Chiar zilele acestea am fost la o lucrare și am fost chemat la o locație superbă, din Barcani, tot pentru întreținere.

Am în plan să accesez și fonduri europene. Utilaje am, dar vreau ceva și mai performant, ca să mă dezvolt.. Mulți oameni din străinătate s-au întors acum cu pandemia, și dintre ei sunt care doresc să își facă și ei ce au văzut pe afară. Eu sunt optimist.

Toate se rezolvă și, dacă ești dedicat, se poate și în România.

Cu optimism, drag de muncă și ambiție se deschid noi și noi afaceri în zonă. Mulți oameni se reântorc acasă și încep de la zero, trecând peste obstacole și facând abstracție de gura lumii.

Comuna Barcani este floarea cu doi grădinari de aceea, probabil, în viitorul apropiat vom fi martori ai unei toaletări profesioniste a tuturor spațiilor verzi ale comunei.

Felicităm inițiativa primarului Nicolae Pastor de a apela la seviciile consătenilor.

Alexandra Chirilaș

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail