Reabilitarea și modernizarea Școlii Gimnaziale Băcel, din comuna Chichiș, este unul dintre cele 7 contracte din România care au fost semnate marți, 7 iunie a.c., de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, în prezența prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă, acestea fiind primele finanțate din Planul National de Redresare și Reziliență (PNRR), în valoare de peste 92 milioane de lei.

Despre aprobarea și semnarea contractului pentru proiectul „Reabilitarea și modernizarea Școlii gimnaziale Băcel din comuna Chichiș (jud. Covasna)”, în valoare de 2.692.694,26 lei,  ne-a vorbit primarul comunei, Silviu Taraș, care a fost prezent la București.

„Am fost invitați să semnăm contractele. Sunt primele contracte semnate prin PNRR, este vorba de reabilitarea totală a clădirilor publice. Noi am depus  proiectul în 1 aprilie- a fost, să zicem, primul venit, primul servit,  și banii s-au epuizat în mai puțin de o oră.

Am pregătit de dinainte toate documentele care trebuiau încărcate pe platforma electronică și, în momentul în care la ora 10 au dat drumul la platformă,  au și fost încărcate. Din fericire a fost proiectul al 92-lea, deci destul de în față la nivel național. A zis domnul ministru al Dervoltării  că  au fost selectate pentru semnarea contractului de finanțare acele proiecte care  nu au ridicat niciun fel de dubiu în ceea ce privește  finanțarea, că sunt în ordine și se pot finanța aceste lucrări”.

 

Odată proiectul semnat, greul abia începe pentru conducerea și angajații Primăriei Chichiș angrenați în implementarea și derularea priectului a cărui termen de finalizare este anul 2026.

„Acuma urmează partea aceasta mai grea în care trebuie să facem proiectul tehnic, trebuie să facem achiziția publică și să găsim o firmă care ne va executa lucrarea cât se poate de repede. Personal, în afară de faptul că sunt recunoscător și mă simt norocos că proiectul nostru a fost ales în prima tură, marea șansă pentru noi e că avem acum mai mult timp și dacă muncim  foarte bine, atunci o să avem achiziția și licitația înaintea  altora, și, poate avem o șansă mai mare să găsim un executant serios care să ne facă lucrarea cât se poate de repede”- ne-a mai spus primarul comunei Chichiș.

 Vor fi probleme cu executanții

 Acesta crede că numărul mare de proiecte depuse de autoritățile locale, pentru finanțare prin PNRR, care urmează să fie aprobate, va face dificilă găsirea de firme serioase care să fie capabile să le execute.

„O să fie o problemă cu executanții. Dacă o să se dea drumul la aceste sume foarte mari  în toată țara- vă dați seama că toate primăriile probabil că vor avea câteva proiecte în derulare, nu se vor găsi executanți care să și facă lucrarea,  ne mai vorbind de toată incertitudinea în ceea ce privește prețul materialelor de construcții. Dar toate acestea înseamnă numai  probleme care trebuiesc rezolvate, și de aceea suntem aici ca să le rezolvăm. Eu sunt convins că o să facem lucrările până la capăt și va fi o lucrare bună. Conform proectului, termenul de finalizare al lucrărilor este anul  2026, dar noi încercăm să facem cât se poate de repede. Timpul este elementul cheie în această lucrare.  Depinde de cât de  repede putem să ne mișcăm și să facem proiectele, să facem actele, să le avem pe toate și să putem emite  autorizația de construire, acesta este elementul central în această ecuație”- a adăugat Silviu Taraș.

Educația-pilonul care ar putea să-i determione pe tineri să nu plece din localitate

În cele două unități de învățământ din comuna Chichiș învață, în prezent, un număr de 110 copii, dintre care 57 în școala din satul Băcel, care va fi renovată și modernizată în viitorii 4 ani de zile.

Edilul a afirmat că deși numărul școlarilor este mic, pentru autoritatea locală este o prioritate îmbunătățirea înfrastructurii școlare din comună.

„Sunt puțini copii, dar pentru noi fiecare copil este valoros. Pentru noi infrasctructura școlară a fost o prioritate în ultimii ani. Am derulat un proiect prin PNDL care este acum în fază de execuție de 99% și, teoretic, într-o lună putem să-l încheiem și să facem recepția la  școala din Chichiș. Între timp am mai derulat și un alt proiect, din fonduri comunitare, prin care am achiziționat  tablete și table smart pentru fiecare clasă și dorim să continuăm.

Noi o să investim în educație pentru că considerăm că ar fi pilonul acela care ar putea să-i determine pe tineri să nu plece din localitate. Bineînțeles că toată infrastructura este importantă, și o facem, dar acesta ar putea să fie unul dintre elementele centrale, pentru viitor, care să-i determine pe tineri să nu părăsească satul  Băcel, de exemplu, și să plece la oraș”- a menționat primarul comunei Chiciș, Silviu Taraș.

Potrivit https://www.bursa.ro/, contractele încheiate între autorități publice locale și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației vizează renovarea integrată a clădirilor, iar valoarea totală a acestora este de 92.796.724,19 lei.

„Am invitat la Palatul Victoria reprezentanți ai autorităților din teritoriu să semneze, împreună cu domnul ministru Cseke, finanțarea proiectelor de creștere a eficienței energetice pentru obiective publice locale. Este semnalul susținerii pe care Guvernul României o acordă comunităților locale, aflate cel mai aproape de cetățeni. Avem nevoie de un parteneriat strâns pentru ca resursele europene să ajungă la comunități, la româniFelicit primăriile și consiliile județene care au semnat, azi, șapte proiecte care vor primi finanțare de peste 92 de milioane de lei. Însă, asemenea lor, alte 1.430 de proiecte din toată țara vor avea la dispoziție peste 2,4 miliarde de euro, din PNRR și din surse naționale, pentru reabilitarea blocurilor de locuințe și a școlilor, unităților sanitare și clădirilor publice din toată țara”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

„De la punerea în transparență a ghidului solicitantului, acum mai puțin de patru luni, am ajuns, într-un timp record, la semnarea contractelor. Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării, a pus la dispoziția autorităților locale proceduri transparente și o platformă digitală pentru depunerea cererilor de finanțare, care au asigurat o procedură expeditivă. Felicit autoritățile locale pentru promptitudinea și profesionalismul de care au dat dovadă. În curând, vom vedea primele clădiri care intră în renovare” – a declarat Cseke Attila.

Ministrul a amintit că în perioada 1 aprilie – 30 mai 2022 au fost depuse peste 1.437 de cereri de finanţare, iar fondul total de peste 2 miliarde de euro a fost accesat integral şi depăşit.

După cum este cunoscut, prin Componenta C5, ţara noastră beneficiază de fonduri pentru eficientizarea energetică, asigurarea siguranţei seismice şi la incendiu a 4.333 blocuri de locuinţe şi clădiri publice. Ministerul asigură şi o supracontractare cu 30% a acestor fonduri, în vederea accesării integrale de către România a finanţării europene. Termenul estimat pentru finalizarea etapei de verificare este 31 iulie 2022.

Maria Crețu-Graur

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail