La începutul lunii iunie prima cooperativă din judeţul Covasna a anunţat reuşita de aliere a peste 1.000 de crescători de bovine, în ceea ce este acum „SicLand Natur”. În decurs de o lună, primul produs – brânza fermentată disponibilă în trei variante – a fost distribuit pe piaţa judeţeană spre comercializare.

Luând exemplul acestora, alţi 152 de fermieri din Aita Seacă au hotărât că munca lor trebuie să fie răsplătită aşa cum se cuvine, şi au pus bazele celei de-a doua cooperative din judeţ, „AitaS”.

Potrivit lui Konczei Csaba, directorul Direcţiei pentru Agricultură Covasna, cooperativa se află în faza de redactare a statutului, după care va fi gata de inaugurare.

. .

„Eu văd un interes crescut faţă de anul trecut, mai ales în rândul crescătorilor de bovine. Au înţeles că pe piaţa de junglă a laptelui nu mai pot rezista individual. Toate cele patru – două formate şi două în curs de formare – s-au format datorită acestui trafic de pe piaţa laptelui”, a mai spus Konczei Csaba.

Totodată, alte două cooperative din zona Târgu Secuiesc şi Breţcu sunt în curs de formare, potrivit aceleiaşi surse.

Prin aderarea la cooperativă, fermierii vor avea posibilitatea de a-şi stabiliza veniturile încasate  de pe urma laptelui, deoarece  pe de-o parte aceştia vor continua să predea cea mai mare parte de lapte către marii procesatori, iar surplusul, cu care  rămâneau de cele mai multe ori, îl vor putea  pred a cooperativei pentru a putea fi transformat în brânzeturi şi valorificat. De-semenea, preţul pentru un litru de lapte ar putea ajunge să fie cumpărat de la fermieri la preţ dublu faţă de cât este achiziţionat în momentul de faţă de către marii procesatori de lactate.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail