Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Covasna anunță că la nivelul instituției se desfăşoară, în perioada 1 februarie- 31 decembrie 2024, o Campanie Națională de informare şi conştientizare a prevederilor Legii nr. 367/2022 privind dialogul social, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit inspectorului șef al instituției, Ördög Lajos, inspectorii ITM Covasna au efectuat, în trimestrul II al acestui an, controale la 46 angajatori cu 2890 de angajați, în vederea informării și conștientizării a prevederilor Legii nr.367/2022 privind dialogul social.

„Constituţia României recunoaşte la art. 40 dreptul de asociere în sindicate, patronate şi asociaţii profesionale, cu definirea la art. 9 a misiunii acestora de reprezentare şi apărare a drepturilor şi intereselor, după cum la art. 41 alin. (5) recunoaşte dreptul de negociere colectivă în muncă şi de aplicare a convenţiilor colective.

În linie cu drepturile constituţionale, Codul muncii reglementează domeniul raporturilor de muncă, acesta aplicându-se şi raporturilor de muncă reglementate prin legi speciale, în măsura în care acestea nu conţin dispoziţii specifice derogatorii. Codul muncii este legea cadru în materie de drepturi individuale şi colective de muncă, care se aplică şi organizaţiilor sindicale şi patronale.

Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, act normativ recent care a suferit deja mai multe modificări, reglementează drepturile şi libertăţile sindicale, respectiv dreptul de asociere/afiliere, de negociere colectivă şi acţiune colectivă, ca şi obligativitatea clauzelor contractelor individuale şi colective de muncă şi protecţia individuală a lucrătorilor şi reprezentanţilor lor în exercitarea drepturilor, care sunt recunoscute de Codul muncii la nivelul tuturor angajatorilor” se arată în comunicatul de presă transmis către Mesagerul de Covasna.

M.D.C.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail