Interesul tinerilor din judeţul Covasna pentru învăţământul profesional şi tehnic este în creştere, însă numărul celor care urmează aceste forme de învăţământ este în continuare insuficient pentru a acoperi solicitările venite din partea agenţilor economici aflaţi în căutare de forţă de muncă calificată, a declarat miercuri inspectorul şcolar Marius Popescu.

„Avem un trend pozitiv în ultimii doi-trei ani, de când s-a implementat şi conceptul învăţământului dual, au început să vină mai mulţi tineri, deci se constată o creştere a interesului spre învăţământul profesional şi tehnic, dar, din păcate, încă se menţine acea concepţie de a te duce la învăţământul teoretic, iar din păcate, un liceu teoretic nu îţi oferă o calificare. (…) Eu m-aş axa mai mult pe pregătirea profesională. (…) Noi pe piaţa muncii avem nevoie acută de forţă de muncă. Se cere peste tot. Am ajuns să importăm forţă de muncă din Asia, când am avea posibilitate să îi calificăm, să îi profesionalizăm, să le dăm în mână un certificat de competenţe profesionale cu care să îşi asigure o pâine pentru fiecare zi. Eu consider că această formare profesională este foarte importantă din moment ce agenţii economici vin cu solicitări an de an şi noi nu putem onora solicitările acestora prin planul de şcolarizare decât în jur de 60, maximum 70%, fiindcă nu avem clase destule. Se pune în continuare accent destul de mare pe învăţământul teoretic, în loc să revenim puţin mai mult la învăţământul profesional”, a declarat prof. Marius Popescu, inspector pentru învăţământ profesional şi tehnic în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Covasna.

Potrivit acestuia, majoritatea tinerilor care se orientează spre şcolile de meserii optează pentru turism şi alimentaţie publică.

„Începând de la agricultură, la construcţii, la fabricarea produselor din lemn, mecanici auto, turism şi alimentaţie, peste tot este nevoie de specialişti. Nu există o calificare la care să nu avem solicitări (…) Majoritatea elevilor doresc să se orienteze mai mult spre turism şi alimentaţie, dar, în schimb, avem nevoie mult mai acută pe piaţa muncii în domeniul construcţiilor, agriculturii, fabricării produselor din lemn şi mecanicii (…) Aproximativ 60% din programa de învăţământ este destinată stagiilor de practică, învăţământului practic, deci nu pot să fiu de acord cu cei care afirmă că nu se face pregătire în şcoală. Eventual nu toate şcolile pot să ofere acel nivel de standard de pregătire, de minim tehnic pentru o calificare la nivelul aşteptărilor Uniunii Europene. Sunt şcoli care au dotare bună din punctul de vedere al infrastructurii, dar sunt şi altele care, din păcate, lasă de dorit şi acolo deja nu putem asigura acest nivel cerut pe piaţa muncii”, a mai spus Marius Popescu, cu prilejul lansării unui şir de evenimente dedicate Zilei Naţionale a Meseriilor, care se sărbătoreşte pe 11 martie.

În acest context, în următoarea perioadă vor fi organizate 47 de activităţi în cele opt licee tehnologice din judeţul Covasna.

 

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail