Consiliul Naţional Secuiesc a decis să se folosească de prevederile Tratatului de la Lisabona pentru a obţine autonomia teritoriului, pe modelul catalan.
Demersul are scopul de a strânge un milion de semnături şi de a se adresa Uniunii Europene, care va fi pusă în faţa faptului împlinit pentru că se face apel la una dintre clauzele fondatoare ale Uniunii: posibilitatea de a participa activ şi în mod direct la procesul decizional european. Petiţia de un milion de voturi nu ar trebui să fie foarte greu de strâns pentru că, printre semnatari, se pot afla şi cetăţeni europeni, inclusiv cetăţenii din Ungaria.
Primul pas al demersului a fost trimiterea către Guvernul României a unei petiţii prin care se semnalează activarea clauzei din Tratat.
Conform hotărârii adoptate, obiectivul iniţiativei cetăţeneşti ce urmează să fie demarată de Consiliul Naţional Secuiesc este recunoaşterea, printr-un act juridic al Uniunii, a dreptului la autodeterminare a comunităţilor autohtone care păstrează particularităţi naţionale şi tradiţii specifice, precum şi asigurarea unui statut special regiunilor locuite de acestea.
Consiliul Naţional Secuiesc (în maghiară Székely Nemzeti Tanács) doreşte autonomie pe model catalan, în care să poată să îşi impună în mod independent legile şi limba, iar implicarea statului să fie minimă.
Tratatul de la Lisabona, cunoscut în faza de proiect sub numele de „Tratatul de Reformă”, este un tratat destinat să înlocuiască tratatul constituţional european. Textul tratatului s-a finalizat în urma unui summit neoficial la Lisabona la 19 octombrie 2007, iar la 13 decembrie 2007 tratatul a fost semnat de către reprezentanţii celor 27 de state membre ale UE, inclusiv România. (dcnews.ro)