Autorităţile locale din Sfântu Gheorghe încep demersurile pentru deschiderea unei filiale a Universităţii Sapientia în municipiu, ce ar urma să funcţioneze din 2014 cu două secţii în limba maghiară – agronomie şi silvicultură.

Consiliul local (CL) municipal şi-a dat, miercuri, acordul în vederea solicitării avizului Ministerului Educaţiei pentru schimbarea destinaţiei clădirii în care a funcţionat Grupul Şcolar Agricol, iar ulterior o secţie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, astfel încât aceasta să poată fi pusă la dispoziţia Sapientia. Clădirea va fi reabilitată de autorităţile locale, iar Universitatea va asigura dotarea şi cadrele didactice care vor preda la cele două specializări.

Universitatea Sapientia din Ungaria funcţionează de 13 ani în România şi are patru filiale – la Oradea, Cluj Napoca, Târgu Mureş şi Miercurea Ciuc. Ideea deschiderii unei filiale şi la Sfântu Gheorghe a fost lansată public în vara acestui an, cu prilejul vizitei în judeţul Covasna a mai multor oficiali ai statului ungar. Printre ei, şi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Nemeth Zsolt, care a declarat la acea vreme că Guvernul de la Budapesta va sprijini în continuare comunitatea maghiară din România pentru a-şi forma specialişti, scopul universităţii fiind de a suplini lipsa unor specializări cu predare în limba maghiară din peisajul educaţional românesc.

Iniţiatorii proiectului au mai specificat că cele două specializări, agronomie şi silvicultură, se mulează pe specificul judeţului Covasna, dar şi pe trendul european, care se axează pe ecologie şi că cele două secţii vor urma în timp procedura legală din România pentru a fi acreditate, asemenea celorlalte specializări.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail