Pentru prima oară, Consiliul Județean Covasna a identificat noi oportunități de atragere de fonduri europene din PNRR, pentru o serie de proiecte necesare dezvoltării județului. În cadrul ședinței de consiliu de luni, 16 mai, au fost votate două proiecte pentru care se vor depune cereri de finanțare, însă consilierii județeni au mai adoptat și alte decizii importante de pe ordinea de zi.

Astfel, a fost aprobată participarea Județului Covasna cu proiectul „Reabilitarea energetică a unor clădiri aparținând Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe” la apelul de proiecte PNRR, care se referă la renovarea energetică a clădirilor publice.

Dacă sănătate nu e, nimic nu e. Am învățat toți lecția sănătății în pandemie, iar acum, suntem obligați inclusiv moral să dezvoltăm sistemul sanitar de care depinde bunul mers al întregii societățiVom profita de orice oportunitate de finanțare pentru a moderniza și extinde Spitalul JudețeanS-au realizat deja multe lucruri, dar încă mai sunt multe făcut. Vom solicita, așadar, 4 milioane de euro de la PNRR pentru renovarea energetică a trei clădiri ale Spitalului Județean. Cu 23 de milioane de lei, vom crește eficiența energetică a clădirii secției de boli infecțioase, Corp C, și a clădirii bloc alimentar”, a declarat Tamás Sándor, Președintele Consiliului Județean Covasna

Tot în cadrul ședinței de consiliu de luni, a fost predat și terenul pentru amplasamentul de extindere a corpului policlinică, în vederea realizării cabinetelor neurologie și a Centrului STROKE și Imagistică prin Rezonanță Magnetică (RMN). Lucrările vor fi extinse și către blocurile operatorii din Corpul E. Investiția, realizată prin finanțare guvernamentală, se ridică la o valoare aproximativă de 33 de milioane de lei.  „Acest complex, la etajul trei, mai cuprinde și o anexă a grupului operator, pe lângă blocurile nou reabilitate. În cadrul acestor trei săli, care vor funcționa ca bloc operator, va fi amenajată o sală de operații hibrid”, a explicat și directorul Spitalului Județean, András-Nagy Róbert, prezent la ședință.

Tot din fonduri PNRR, urmează să se semnaleze intenția depunerii de proiect prin înregistrarea acestuia în platforma aferentă, în vederea actualizării Planului de Amenajare a Teritoriului Județean (PATJ), în valoare de un milion de lei.

De 20 de ani, județul Covasna colaborează cu Fundația SERA România, cu sprijinul căreia au fost construite numeroase instituții sociale. În acest an, la Întorsura Buzăului, va fi construit un nou Centru de recuperare pentru copiii cu dizabilități. În cadrul ședinței de consiliu de luni, a fost aprobată ajustarea bugetului pentru acest proiect, ajustare impusă de creșterea costurilor de construcție.

Pentru noi, sistemul social a reprezentat dintotdeauna o prioritate. Continuăm să punem accent pe dezvoltarea sa, întrucât constatăm că există o nevoie tot mai mare de sprijin și intervenție din partea noastră. Autoritatea locală din Întorsura Buzăului a pus la dispoziție terenul pentru centrul de recuperare. Din cauza creșterii prețurilor, valoarea investiției a ajuns la 660.000 de euro, față decât fusese stabilit inițial, din care 85.000 de euro vor fi asigurați de către Consiliul Județean”, a spus Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, cu referire la acest proiect.

În ședința din 16 mai, a fost aprobată și participarea Școlii Populare de Arte și Meserii Sfântu Gheorghe la Programul Național de Dezvoltare Rurală cu un proiect LEADER, privind încurajarea carierelor tinerilor din zona GAL Angustia în domeniul agriculturii. În cazul obținerii finanțării, prin acest proiect vor fi lansate cursuri de formare în pomicultură și în cultivarea plantelor medicinale și aromatice, este vorba de un proiect cu o valoare de 20.000 de euro.

Consilierii județeni au votat, de asemenea, semnarea unui acord de colaborare între Consiliul Județean Covasna și Teatrul „Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe, în vederea realizării celei de-a IV-a ediții a „Festivalului Internațional de Teatru de Mișcare – FLOW”, organizat de M Studio. În cadrul parteneriatului, Consiliul Județean Covasna va sprijini financiar festivalul cu suma de 100.000 de lei. În acest an, la Festivalul Flow din Sfântu Gheorghe, care se va desfășura în perioada 27 iunie-3 iulie, pe lângă cele două spectacole din România incluse în program, vor participa și două companii din Belgia, o companie din Franța și una din Ungaria.

În cadrul ședinței de consiliu de luni a fost votată persoana care de acum încolo va reprezenta județul Covasna în cadrul Autorității Teritoriale de Ordine Publică Covasna, fiind vorba de Iohann Taierling. Tot în ședința de luni, au fost desemnați reprezentanții Consiliului Judeţean Covasna în Consorţiul Regional – Regiunea Centru, pentru învățământul profesional și tehnic. Aceștia sunt Nándor Gáj, membru, și Ferenc Farkas, membru supleant.

Biroul de presă al Consiliului Județean Covasna

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail