Consiliul Consultativ al Oamenilor de Afaceri din Sfântu Gheorghe a lansat o serie de iniţiative menite să sprijine mediul de afaceri din municipiu, printre acestea numărându-se şi introducerea unui impozit local diferenţiat pentru firme, în funcţie de zonele în care îşi desfăşoară activitatea, după modelul aplicat cetăţenilor.

„O iniţiativă foarte benefică ar fi să vedem infrastructura zonelor economice unde companiile îşi derulează activitatea şi să avem un impozit diferenţiat”, a declarat marţi, preşedintele Consiliului, Bihari Béla, în cadrul unei conferinţe de presă.

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna, Edler Andras, a menţionat că Primăria Sfântu Gheorghe a introdus în urmă cu câţiva ani impozit diferenţiat pentru locuitorii municipiului în funcţie de facilităţile şi infrastructura de care dispun zonele în care locuiesc.

„Pentru persoanele fizice există un astfel de impozit în funcţie de zonă şi a fost o iniţiativă binevenită din partea preşedintelui Asociaţiei Întreprinzătorilor Mici şi Mijlocii din judeţul Covasna, Bagoly Miklos, de a avea un astfel de impozit diferenţiat inclusiv pentru zonele industriale şi servicii, pentru că sunt unele zone în care infrastructura e bună, afacerile se dezvoltă mai bine, clienţii au acces mai facil şi sunt zone unde nu sunt drumuri asfaltate, nu sunt trotuare şi ar fi bine să fie impozit diferenţiat şi pentru aceste zone”, a declarat Edler Andras.

Autorităţile locale din Sfântu Gheorghe au introdus în 2017 un impozit diferenţiat pentru cetăţeni în funcţie de facilităţile şi infrastructura de care dispun zonele în care locuiesc, pe considerentul că în ultimii ani au fost făcute investiţii masive în infrastructură şi, prin urmare, nu mai există diferenţe semnificative între zonele din oraş în ce priveşte starea drumurilor, iluminatul sau alimentarea cu apă şi canalizare, în schimb există anumite diferenţe de la o stradă la alta în ce priveşte calitatea infrastructurii.

Practic, au fost delimitate patru „zone fiscale”, numerotate de la A la D în funcţie de calitatea infrastructurii şi utilităţi, iar fiecare stradă a fost inclusă în una dintre aceste zone pe baza anumitor criterii, cum ar fi distanţa faţă de centru şi faţă de zona industrială, reţele edilitare, canalizare menajeră şi pluvială, iluminat public, starea străzilor şi trotuarelor, siguranţa publică, etc, iar cetăţenii plătesc impozit pe clădiri în funcţie de starea infrastructurii şi confortul zonei.

O altă iniţiativă pentru care Consiliul Consultativ al Oamenilor de Afaceri va pleda în faţa autorităţilor locale este reducerea impozitului pentru mijloacele de transport de mare tonaj.

„Propunerea a reduce impozitul pe mijloacele de transport de mare tonaj, mă refer la camioane, a venit din partea transportatorilor şi e foarte logic. Aceste camioane în majoritatea timpului nu umblă prin Sfântu Gheorghe, sunt transportatori şi ei duc marfa peste graniţă, dar sediul îl au aici”, a mai spus Edler Andras.

Consiliul Consultativ al Oamenilor de Afaceri din Sfântu Gheorghe a fost înfiinţat în urmă cu şase luni şi a semnat un protocol de cooperare cu autorităţile locale în scopul dezvoltării economice a oraşului şi regiunii.

 

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail