Localitatea Vâlcele este cunoscută pentru izvoarele sale.Datorită apelor tămăduitoare, așezarea era cunoscută chiar de romani sub numele <<Castrum aqua vivarum>>”, conform informațiilor postate pe site-ul Primăriei Vâlcele. „Elisabeta” este numele unuia dintre izvoarele din localitate, ce a fost forat în urmă cu peste 120 de ani. Apa captată din acesta este îmbuteliată într-o fabrică din localitate, despre care în jurul anului 1890 se spunea că este cea mai modernă din Transilvania și că produce aproximativ un milion de litri. Ulterior, activitatea acesteia s-a oprit. În 1998, fabrica a fost cumpărată de către Silviu Manole, care, după cum ne-a spus, a investit, împreună cu soția, timp, bani și suflet pentru a o repune pe picioare. La doar un an de la achiziționare, în 1999, a început producția.

 „Izvorul Elisabeta are o istorie frumoasă. A fost forat în jurul anului 1890, de către un inginer austriac. Forajul are 50 de metri adâncime, este căptușit cu  doage de brad roșu.” – ne –a spus domnul Silviu Manole, directorul societății Wega Invest SRL, patronul fabricii de apă minerală „Vâlcele”, în cadrul unui interviu. Ne-a vorbit despre fabrică, despre apă minerală și despre influența pe care aceasta o poate avea asupra fizicului nostru și asupra…stării sufletești, dar și despre alte teme.

-Stimate domnule Silviu Manole, se spune că izvorul „Elisabeta”, din Vâlcele, din care captați apa, este un „izvor tămăduitor”. Ce înseamnă acest lucru? Ce sunt, de fapt, apele cu calități „tămăduitoare”?

-Apele care au calități terapeutice sunt vârful de clasă al apelor minerale; sunt ape rare, care sunt atât de puternic mineralizate, încât determină efecte terapeutice. Sunt ape rare, pentru că probabilitatea matematică este foarte redusă să găsești ape cu o concentrație ridicată de minerale, dar mineralele să fie toate benefice pentru organism. Este foarte ușor, la un moment dat, să găsești o apă cu o sumedenie de calități, dar care să aibă un element nedorit și care de fapt să îți compromită tot demersul de până atunci, pentru că de fapt nu poți să o folosești. Cam aceasta ar fi, simplu, definiția apelor cu proprietăți terapeutice.

-Prin ce se diferențiază apa minerală „Vâlcele” de altele?

-În primul rând, prin conținutul foarte ridicat de minerale și prin faptul că la îmbuteliere noi nu prelucrăm apa nicicum, ceea ce înseamnă că apa noastră conține fier. Este singura apă din România care se îmbuteliază nedeferizată și faptul că nu o prelucrăm și nu o deferizăm, după părerea mea, aduce o serie de beneficii pentru sănătate.

-Mărturiseați în cadrul unei conferințe că sunteți înclinat spre cercetare. Știu că ați învățat și studiat mult în ceea ce privește apa. Ce lucruri mai puțin cunoscute, ne puteți spune despre aceasta?

-Apa este un domeniu extraordinar de incitant, interesant și, în egală măsură, necunoscut. Pentru noi, toți, apa poate părea un lucru foarte banal și din cauza aceasta, pentru că totuși o avem la dispoziție, aici, în România, într-o cantitate îndestulătoare, nu am ajuns să o prețuim. Dacă am prețui-o, sigur nu am mai vedea oameni care își spală mașinile în pârâu.

Primul care a început să cerceteze apa în mod deosebit a fost tot un român – Henri Coandă – care a ajuns la niște rezultate remarcabile. De exemplu, un rezultat mai popular, mai ușor de digerat este …când se topește un fulg de nea. Fulgul de nea, în structura lui internă, are niște canale foarte mici, prin care apa circulă ca într-o instalație de apă; apa are o energie internă, care o antrenează în interiorul fulgului. În momentul în care apa nu mai circulă, fulgul se topește. Unul dintre motivele pentru care Henri Coandă a devenit foarte interesat de apă a fost faptul că a descoperit că locuitorii din Valea Hunza aveau o rată de longevitate foarte mare- treceau într-un procent de peste 90% de vârsta de 100 de ani- și singurul motiv, din  ce a observat el, era apa – o apă extraordinară din punct  de vedere calitativ. De aici, sigur, au pornit și alte cercetări.

Unul dintre oamenii extraordinar de interesați de apă a fost profesorul Mânzatu, care a ajuns, la rândul său, la niște cercetări extraordinare. Una din ele spune așa: la intrarea în celulă a apei, asupra apei se aplică un câmp electric de zeci de mii de volți pe centimetrul pătrat, ceea ce face ca apa care intră în celulă să aibă niște caracteristici la care noi nici nu visăm. Deci, apa este o mare necunoscută și pe măsură ce cercetările ne vor dezvălui proprietățile și caracteristicile apei, toate rezultatele acestea cred că vor revoluționa toată ideea pe care o avem noi de viață și implicit, ceea ce înseamnă sănătatea. (…) Referitor la apă, eu aș pune-o chiar pe locul I, înaintea mâncării, pentru că, totuși, așa suntem noi creați; din „proiectare” avem foarte multă apă. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, suntem și noi ca și copacii: ne uscăm.

Cel mai hidratat organ al corpului, după părerea mea, este creierul, care are undeva la 90-93 % apă (…) și sigur că este extrem de importantă calitatea apei pe care o avem acolo.

-Ce afecțiuni poate trata, din cunoștințele dumneavoastră, apa minerală?

-În prima categorie aș introduce afecțiunile tractului digestiv; iar în a doua categorie, într-o ordine proprie, aș zice că sunt afecțiunile legate de carența de magneziu. Lumea nu a conștientizat încă, cel puțin la noi, ce problemă mare este lipsa de magneziu, datorită carenței de magneziu, nu se mai produc în organism aproximativ 328 de reacții. Carența de magneziu, potrivit studiului de la americani, produce sute de mii de decese; mai multe decât cele din cauza bolilor cardiovasculare. Ar trebui să se dea drumul la un program național în ceea ce privește magneziul, dar un program corect, deoarece sursele de magneziu nu sunt indiferente. Acum au apărut o sumedenie de suplimente cu magneziu, dar rata lor de absorbție este undeva la 15-20%. Magneziul din apa de Vâlcele are rata de absorbție undeva la 80% și este natural și intră aproape instantaneu în lichidul celular (…). Este foarte important să bem apă minerală, pentru microelementele pe care le conține (…). În ultima vreme, din județul Constanța ne sună foarte mulți oameni care se interesează de apă, doctorii le recomandă să bea apă de Vâlcele, pentru că sunt demineralizați. Microelementele sunt cele care ne ajută pe noi să funcționăm corect, din programarea noastră, proiectarea noastră divină.

-Ne-ați vorbit despre beneficiile apei asupra fizicului nostru. Poate avea aceasta influență și asupra psihicului nostru? Poate apa minerală să ne influențeze starea psihică?

-Poate să o influențeze, după părerea mea, în același timp sau în același mod în care noi putem influența apa. Am mai spus că dipolul de apă este unitatea perfectă de stocare a informației. Acesta este și motivul pentru care în creier, judecata noastră, amintirile noastre, stau pe dipolul de apă. Creierul nostru este impresionant, din toate punctele de vedere (…).

Sigur, apa ne aduce o sumedenie de beneficii, dar trebuie să avem grijă să nu o impregnăm noi cu tot felul de energii negative, pentru că atunci ea nu-și va mai îndeplini rolul în organism.

Sigur cunoașteți experimentele lui Masaru Emoto (autorul bestseller-ului „Messages from Water”). Experimentele sale sunt uimitoare. Acesta a arătat că în momentul în care apei îi adresezi mesaje informaționale de iubire, cristalizează feeric… în momentul în care îi adresezi apei mesaje informaționale negative, are reacții negative, iar indiferența e cea mai dureroasă. Când tratezi pe cineva cu indiferență, acesta se simte mai rău decât dacă i se vorbește urât. În momentul în care te tratez cu indiferență, te scot din „lista divină” din capul meu, și … ajungem în zona spirituală, în care cred că există foarte multe conexiuni referitoare la apă. De multe ori, întreb pe foarte mulți oameni…de ce se face botezul în apă? De ce nu îl facem în altceva? Pentru că este spațiul ideal și singurul demonstrat până acum, care are posibilitatea de a primi și de a transmite informații fără să le influențeze. După mintea mea, botezul este o resetare energetică. Deci, iată de ce se face în apă.

-Știu că vin oamenii de la distanță ca să afle povestea izvorului „Elisabeta”. Vă rog să ne prezentați, pe scurt, istoricul acestui izvor, din care este captată apa minerală Vâlcele!

-Este o istorie frumoasă. Acest izvor a fost forat în jurul anului 1890, de către un inginer austriac. Cred că este ultima sursă din Europa, cu așa o vechime, care încă se mai exploatează. Forajul are 50 de metri adâncime, este căptușit cu doage de brad roșu, care s-au pietrificat acolo. În privința denumirii „Elisabeta”, există două povești. Eu nu o susțin pe niciuna, pentru că nu am argumente, pot să spun doar cele două povești, iar oamenii pot să o aleagă pe care o doresc. Unii susțin că denumirea izvorului provine de la preumele soției inginerului austriac, alții spun că ar proveni de la Prințesa Imperiului Austro-Ungar, prințesa Sissi, pentru că mai jos a fost izvorul „Iosif”, prenumele prințului, soțului său (Franz Joszef n.r.), și ar putea exista similitudinea aceasta.

 

„Acum, am ajuns să producem un milion de litri pe an, atât cât s-a produs cel mai mult în istoria acestei fabrici”

 

-„Elisabeta” este singurul izvor din care captați apă?

-Da, doar din izvorul „Elisabeta” îmbuteliem acum și probabil că pe măsură ce vânzările vor crește, va trebui să captăm, să ne legăm și la un alt izvor, dar asta nu înseamnă că va fi ceva schimbat la calitatea apei, pentru că zăcământul hidromineral e același.

-În prezent, ce cantitate de apă minerală îmbuteliați?

-În ceea ce privește capacitățile, vânzările la apa de Vâlcele sunt foarte mândru că am ajuns să producem cât s-a produs cel mai mult în istoria acestei fabrici. Fabrica aceasta, de când există ea, cel mai mult a reușit să producă un milion de litri pe an. Acum am ajuns să vindem atât.

-De când există fabrica?

-Clădirea actuală a fost făcută în 1932, dar a mai fost o clădire, aici undeva, vis-a –vis, care a fost construită în 1800 și ceva, și care a fost făcută foarte bine. Am un document de la 1890 aproximativ, unde se spune – nu citez, dar vă spun ideea că: fabrica este cea mai modernă din Transilvania, produce aproximativ un million de litri, din care mai mult de jumătate pleacă la export.

-În prezent, exportați?

-Da, trimitem și noi cantități, dar nu foarte mari, la export. Trimitem în Ungaria, în Spania. Din 2018 vom începe să vindem în Republica Moldova. Avem așteptări foarte mari, pentru că sunt foarte mulți cetățeni din Republica Moldova, care consumă apă minerală Vâlcele și sunt foarte încântați de calitățile apei. O persoană de acolo ne-a dat un termen fantastic pentru apa noastră, în dulcele grai moldovenesc: a zis că apa noastră este „apă lecuitoare”. Icoana aceasta (ne spune domnul Silviu Manole, arătându-ne o icoană aflată pe peretele din spatele dumnealui – n.r.) este trimisă de către un consumator din Republica Moldova, care este preot și care a zis că nu știe niciun loc mai bun pentru icoana aceasta, decât aici la noi, pentru că aceasta este icoana „Izvorul Tămăduirii”. Eu nu știu cine este omul care mi-a trimis-o (…).

-Deci se întorc aici energii pozitive…

-Da, așa este. (…)

-Dumneavoastră când ați preluat conducerea acestei fabrici?

-În 1998 am cumpărat-o. Se vedeau stelele, din hala de producție. Lumea privea cu neîncredere intenția mea de a reporni făbricuța de la Vâlcele ajunsă ruină.

-Păcat că ajunsese așa…

-Da… în anii ‘60 se exporta apă în Franța…dacă vă vine a crede… Vâlcele a fost prima stațiune a Transilvaniei, și, implicit, a României. Consider că la valoarea pe care o are, apa de Vâlcele este o bucățică de patrimoniu național…

-În 1998 ați cumpărat fabrica, dar când ați putut să porniți activitatea?

-În anul 1999. În luna septembrie 1999 și am produs în prima lună 1231 de sticle, pe care nu le-am putut vinde pe toate…

-Ce ne puteți spune despre gama actuală de produse „Wega Invest”?

-În afară de apa minerală Vâlcele, avem <<Fybroplus>>, un produs funcțional pe care îl producem în cantități foarte mici. Se găsește în Sfântu Gheorghe la vânzare. Produsele funcționale sunt produsele care ajută la menținerea sau la restabilirea bunei funcționări a organismului. Produsul nostru conține fibre aglutenice, prebiotice, solubile, obținute din rădăcină de cicoare și topinambur; este un produs corect, nu are chimicale, este pasteurizat, se adresează, în special, celor care au intoleranță la gluten, dar și celor care adoptă un mod de viață sănătos; poate ajuta la detoxificarea organismului, coboară glicemia, trigliceridele, colesterolul, normalizează tranzitul intestinal. Am lucrat vreo doi ani la acest produs.

Despre clustere…

 –Sunteți și președintele clusterului „Agrofood”. Vă rog să ne vorbiți, pe scurt, despre importanța clusterului.

-Clusterul este o entitate care reunește actori importanți din diferite medii, care, de fapt, reușesc să își amplifice posibilitățile de promovare în lumea actuală. Într-un cluster pot fi, începând de la agenți economici, facultăți, institute de cercetare, până la autorități locale, bănci… ca să vorbim clar, este o reunire a unor factori care, de multe ori au aspect local, pentru a induce un efect economic benefic pentru comunitatea lor. Fiecare, de fapt, este un sprijin pentru ceilalți, dar un sprijin nu într-o formă de constrângere, ci într-o formă de cooperare la nivel de înțelege a actorilor că împreună suntem mai buni și facem mai multe, ne promovăm unii pe alții, ne sprijinim…foarte mult contează în ziua de astăzi să te cunoști cu oamenii cu care lucrezi, să relaționezi cu ei (…), pentru că astfel, mult mai ușor se desfășoară lanțul decizional care, de fapt, trebuie să aducă beneficii tuturor. Cam asta este clusterul…

Clusterele, de când au apărut și se promovează în România, de aici, din județul Covasna, din Sfântu Gheorghe au pornit, și ne bucurăm de acest fapt. Din punct de vedere economic, județul Covasna este un factor foarte important, deci, influența sa, cel puțin în lumea clusterelor din România, este mult mai mare decât puterea economică a județului, ca să zicem așa. Deci, suntem întemeietori de direcții de dezvoltare și este foarte important.

-Ce ar trebui schimbat în industria agro-alimentară? Dumneavoastră ce ați schimba, dacă ați avea puterea necesară?

-Primul lucru pe care l-aș face cu siguranță, ar fi să schimb sistemul de legi și reglementări, un sistem mult prea stufos și neclar,  care nu îl avantajează pe omul care muncește; este un sistem ce lasă tot felul de locuri de interpretări, astfel încât, cel care muncește se simte agresat de un hățiș de reglementări și se simte constrâns de sistemul acesta neclar. Până când nu vom avea o lege clară, din cinci pagini, care să specifice cât se poate de clar ce ai voie și ce nu ai voie să faci, nu vom reuși să avansăm. Acest sistem legislativ induce o stare de nesiguranță și o lipsă de „apetit” investițional. La un moment  dat, ca mic întreprinzător, îți pui problema dacă trebuie să te transformi într-un avocat, că toată ziua trebuie să citești legi care se schimbă mereu, legi pe care, mărturisesc că de multe ori nu le înțeleg nici eu și nu pot zice că nu am școală, dar nu pot să zic nici că sunt specialist juridic. Atunci, nu te mai ocupi să produci, să vinzi, să încasezi, când toată ziua trebuie să stai cu Monitorul Oficial în mână. Nu mi se pare corect. Legislația, cel puțin pentru IMM (Întreprinderi Mici și Mijlocii – n.r.) ar trebui să fie cât mai simplă, cât mai clară, în așa fel încât oamenii să se poată concentra pe activitățile lor de bază, nu să devină specialiști în Drept. Asta cred că ar putea fi o măsură care să ne ajute să facem pași înainte.

-În finalul acestui interviu, vă rog să ne spuneți ce mesaj aveți pentru cititorii noștri, către covăsneni și nu numai!

-Să fie cât mai pozitivi! Să găsească în fiecare zi motivația ca mâine să o ia de la capăt cu optimism și încredere!

A consemnat Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail