Dobârlăul e un șantier. Își schimbă înfățișarea de la zi la zi. Responsabil de schimbarea în bine a comunei este și primarul Bogdan Barbu care, la cei 34 de ani ai săi, este unul dintre cei mai tineri primari covăsneni. A devenit primar pe când avea 29 de ani, iar acum se află la cel de-al doilea mandat, câștigat cu 93% din voturile exprimate. Este președinte interimar al organizației județene a PSD și reprezentantul comunelor din județul Covasna în Consiliul de dezvoltare regională al ADR Centru.

Deși tot timpul în mișcare, implicat în numeroase activități, primarul comunei covăsnene cu rată foarte mare de accesare a fondurilor nerambursabile, atât provenite de la Guvernul României, cât și de la Uniunea Europeană, a acceptat să răspundă câtorva întrebări ale Mesagerul de Covasna:

  • Cum ați descrie în 5 cuvinte localitatea Dobârlău ?
  • Oameni înțelegători, dezvoltare, dinamism, implicare și stabilitate.

 

  • Care este sistemul de valori după care vă ghidaţi în viaţă?
  • Aș putea spune că este vorba de niște principii ce stau la baza fiecărei decizii. În primul rând, corectitudinea și imparțialitatea în a lua decizii și în a găsi mereu calea de mijloc, dar și cea mai buna soluție în interesul cetățeanului. Pe de altă parte, consecvența și implicarea în problemele comunității m-au călăuzit întotdeauna.

 

  • Cum și când aţi ajuns primar la Dobârlău şi ce aţi găsit în primărie la momentul respectiv?
  • .. mi se pare o veșnicie de atunci, deși au trecut doar 5 ani de când am ajuns primar. Totul s-a întâmplat foarte repede și nu a fost deloc un drum ușor. Țin minte că la momentul preluării mandatului din 2016 aveam un singur proiect început, proiect ce stagna însă de câțiva ani. Este vorba de Grădinița cu program normal Dobârlău. Trebuie să fiu sincer prin a spune că la data preluării primului mandat existau foarte multe lipsuri în comunitate, lucru care nu mai este valabil și astăzi. Deși sunt încă foarte multe lucruri care trebuiesc făcute, niciodată nu am găsit resurse financiare suficiente, dar nici timp suficient pentru a gestiona atâtea proiecte câte aș dori să implementez. Revenind la întrebarea inițială referitoare la ce am găsit în primărie, pot spune că am găsit o echipă închegată, dar nu suficientă și, pe de altă parte, neexperimentată în ceea ce înseamnă accesarea și implementarea de proiecte. Îmi amintesc acele momente cu nostalgie… Acum, îmi dau seama cât am crescut și am evoluat împreună.

 

  • Ce aţi reuşit să realizaţi de atunci până astăzi?
  • Ce pot să vă spun este că am accesat toate măsurile deschise care se pliau pentru comunitatea noastră și, în afară de a accesa, întotdeauna m-am gândit la utilitate, nevoia reală și nu în ultimul rând, la numărul beneficiarilor pe care urma să îi deservească acel proiect.

 

  • Care sunt, pe scurt, trei dintre cele mai importante probleme din Dobârlău care necesită soluţionare de urgenţă?
  • Una dintre cele mai importante probleme este finalizarea proiectelor din sistemul educațional, reabilitarea, modernizarea și extinderea instituțiilor de învățământ din comuna noastră. O altă problemă este cadastrarea gratuită, proiect ce urmează a fi demarat în cel mai scurt timp. Nu în ultimul rând, este necesară finalizarea infrastructurii rutiere și hidroedilitare, proiecte ce de asemenea sunt în plină execuție. Am accesat și vom mai accesa fonduri europene, în primul rând pentru digitalizarea în școli, dar și pentru lucrări de infrastructură.

 

  • Cât de importantă este apartenenţa la un partid politic pentru un primar?
  • Cel puțin din punctul meu de vedere, consider că e foarte importantă apartenența la un partid politic și nu spun lucrul acesta pentru că sunt președintele interimar al organizației județene PSD Covasna, ci o spun pentru că sunt un om de echipă, un om al comunității. Dacă o luăm de la bază, un primar are nevoie de susținere în cadrul Consiliului Local, niciodata nu aș putea să fac sau să desfășor lucruri de unul singur. Eu nu am plecat singur la acest drum, ci am plecat alături de o echipă ce m-a susținut necondiționat.

 

  • Dacă aţi fi un simplu cetăţean, ce calităţi credeţi că ar trebui să aibă un primar?
  • .. bună întrebare… Înainte de a fi primar, am fost un simplu cetățean, iar dorința mea de a deveni primar a venit din împărtășirea nevoilor comune cu ceilalți locuitori. Vis-à-vis de calități, sunt câteva lucruri esențiale de care un primar trebuie să țină cont. Cred că determinarea, corectitudinea, fermitatea, ambiția și perseverența trebuie să facă parte dintr-un întreg, iar fiecare decizie trebuie să fie în beneficiul comunității.

 

  • Domnule primar, vă mulțumesc! Să vă ajute Dumnezeu și vremurile să faceți cât mai multe lucruri frumoase și bune pentru comuna Dobârlău!

 

 

Florentina Teacă

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail